Máte doma "Balíček Prvej Pomoci"?

babidka - fotkababidka, 26. januára 2012
Všetci máme svoje dobré a zlé dni , občas nás trápi depresia , nazlostia nás deti a ešte častejšie naša "životná láska" , rozčúli nás neochotná tetka na pošte či pokladníčka v obchode....
Niekedy sa nudíme alebo sme prepracovaní , sme leniví či máme toľko energie v sebe že nevieme čo s ňou...
Vonku prší, sneží, neprší, je horúco , je zima ,fúka vietor ,je hmla, príliš veľa slnka....
To je všetko dôvod aby sme boli nespokojní , nazlostení , rozjarení, usmievaví, zachmúrení ...ako sa komu chce:-)))
Odkedy som "veľká" t.j. odišla som pred 38 rokmi od rodičov a stala som sa "jednotelojedenaduša" s mojim drahým ....mám vlastný balíček prvej pomoci - BPP !!! Pomáha mi v ťažkých aj veselých chvíľach :-)
Zástanci zdravej výživy a hľadači E-čiek v každej potravine nech teraz prestanú čítať...:-)))
Lebo môj BPP už dávno nie je balíček ale poriadna poctivá zásuvka v kredenci v ktorej je všetko čo potrebujem : občas hneď ráno , niekedy v priebehu dňa ale ... večer určite :-) Dôvod sa vždy nájde ...
Základ tvorí čokoláda ....veď som čokoholik :-) Ale keby len čokoláda - ktorá je mimochodom úžasne zdravá - ale aj iné zdravé veci :-)
Obsah môjho BPP : čokoláda horká 70% až 99% , mandle lúpané aj nelúpané , lieskové oriešky ,kešu aj pistácie , vlašské orechy , sušené jahody,brusnice,slivky ,hrozienka , čokláda s mandľami , čokoláda s orieškami , marcipánový kmeň v horkej čokoláde , orechy aj mandle v horkej aj mliečnej čokoláde , Bretónske maslové sušienky, Škótske maslové sušienky , keksíky domáce s čokoládovou polevou aj čokoládové keksíky s kúskami čokolády , čokoládové pralinky z belgickej čokolády aj až hriešne drahá čokoláda Godiva ...čokoládové truffes domáce aj kupované, grilážové paličky máčané v horkej čokoláde , sušené slivky plnené celými mandľami polievané horkou čokoládou...
Musím si dať pauzu ....idem skontrolovať či mi niečo nechýba....:-)
@zareaguj


Diskusia k článku

cistinka
Môj BPP obsahuje: margotku, kofilu, fidorku, horalky, šumavské jahúdky, nutellu, musli tyčinky a hlavne kyselé žížaly :-)))
sovka62
Fíííha, ty teda máš zásoby, impozantné. Ja mám balíček prvej pomoci, aj keď nie v materiálnej podobe. Keď mi je úplne ale úplne nanič, celý svet sa sprisahá proti mne, nič nejde ako má, predstavím si svoje vnúčatá. Hneď mám úsmev na tvári (aj teraz, keď to píšem sa usmievam). Sú pre mňa nekonečným zdrojom potešenia radosti. A funguje to už 23 rokov.
marianne69
ci pana @babidka zacala som citat a vravim si nadsene, no moja krvna skupina to je,ale na teba nemam:-))
Moj BPP:horka cokolada od 75% vyssie,mandle,a vobec vsetky orechy,figy susene a ovocie susene,semienka od vymyslu sveta,marcipan,margotka a orechove horke cokolady a vobec vsetko co je zaliate horkou cokoladou a turecky med.Ked si este spomeniem dopisem.
evusik
a ja som si myslela, že som škrečok.... ale na teba nemám :-)
môj BPP obsahuje samozrejme čokolády všetkého druhu, sušené ovocie, kandované ovocie, vetrové cukríky, orechy, mandle, pistácie, arašidy a to je asi tak všetko.... gumové cukríky, keksíky, perníčky, aj šumavské jahúdky :-) má zase v svojom BPP môj muž...
ale ja si škrečkujem hlavne dobrotky ktoré potrebujem pri varení a ktoré, keby som ich mala len tak voľne by mi zjedol ten môj... ak mám chuť na sladké tak ja len tú čokoládu :-)
babidka
@cistinka , fidorka a pernik v cokolade boli moje srdcovky na strednej skole:-) @sovka , naozaj to vyzera ze som taky pahltnik ? Ale v skutocnosti naraz toho vela nezjem . Kococku z toho , par zrniek z ineho...Ale je pravda , ze ked som s vnucatami tak moje zasoby nepotrebujem- ak su u nas , pojedia ich oni:-)))
babidka
Ci pana dievcata - chvalabohu v tom nie som sama!
babkamt
Ja mám tiež balíček prvej pomoci. Poctivo si ho priebežne dopľňam . No tak ako hovorí sovka62 , nič sa nevyrovná pocitu , keď som s vnúčatami . Vtedy ma hreje pri srdci a všetky starosti akoby šibnutím čarovného prútika zmiznú . Mám rada chvíle strávené s vnučkou , keď u nás spí. Ona sa kúpe a vtedy vedieme také babské dôverné rozhovory. Posledne , keď u nás spala , som ju chcela poslať samú spať. Veď doma ide sama spať. No povedala mi , že doma Chodí sama , no u nás si zvykla , že sa stúlime spolu do klbka a ešte pokračujeme v našich rozhovoroch. Nevydrží dlho , no keby som si s ňou neľahla , tak by bola smutná. Je to moje slniečko. Samozrejme aj dedkove.
julica
wau, @babidka , keby mam doma take zasoby, tak mam, prisambohu, depku furt, ja by som to totiz vsetko jedla - mas uzasny vyber. Moja prva pomoc su skor take polotovary, z ktorych sa da radost vycarit velmi rychlo: kakao, kokos, orechy, vlocky, semienka, med, arasidove maslo, vanilka a horka cokolada, jahodovy dzem priatelovej babicky. Napriklad teraz prave namacam fazulky na tie zirafninkine gulocky.
michsamant
co by som ja teraz dala za fidorku, horalku alebo klasicku anitu co kedysi robili!!! nemam veru taky zazracny balicek...ale mandle a kesu orechy mam :))
sovka62
@babidka , vôbec si nemyslím, že si pahltná, veď to hádam nejdeš zjesť naraz. Ja len mám výhodu, že čokoládu veľmi nemusím, keby som chcela mať pri ruke svoje obľúbené maškrty, museli by to byť rôzne kysnuté koláčiky, alebo niektoré muffiny a tie sa v šuflíku skladujú ťažko. Ja si maškrtenie vybavím tak raz za týždeň-dva, keď napečiem a potom asi zjem naraz toľko ako ty postupne za celý ten čas -:))))))))))ň
alena45
vyzerá to, že BPP má obsahovať sladkosti, ja nemám určené miesto, lebo sladkosti nekupujem. To, čo dostanem, tak zjem, ale trvá mi to niekoľko mesiacov. Ale ja doma musím mať cesnak, plesňový syr a špagety. Keď sa mi náhodou niečo z toho minie, som schopná ísť do obchodu za každých okolností.
baculata
Pri čítaní nadpisu som začqala rozmýšlat, či sa nám neminul peroxid a pod., zostala som milo prekvapená, reč je o maškrtkách, kto by ich nemal rád, mi nemáme s mojim"dedkom" tak vela, my si to nevieme tak šetrit, že len kocečku.Moj dedko je odborní k na varovu čokoladu, ja som horalkovo-kavenkova, blízo nas su seredske pečivárne, nič sa im nevyrovná, super chrumkave.Snažím sa im odolávat, ale niekedy je to silnejšie.
baculata
Paneboze v druhom riadku posledné i ma byt y.PARDON, ked je rec o sladkom, nerozmýšlam.
alexola
@babidka takže Godiva mmmm.... :) ja si takmer každý deň po príchode z práce "spíjemňujem" večer kyslými uhorkami, opraženými vlašskými orechami, figami a jabĺčkom..... :) to je môj home-made BPP
marianne69
veru ano,kysle uhorky,tie mi uz neraz kozu zachranili,od vymetania chladnicky:-)
marcy
u mňa je to hlavne med,kešu....a sušené slivky kupované v dóze,že nie sú príliš vysušené,mnou plnené vlašským orechom,zaliaté horkou čokoládou
jezibabka1
A taká kvalitná "52" vám nič nehovorí ?!? Pár náprstkov a problémy sú preč :D ........ Samozrejme preháňam :D Moj BPP obsahuje - horúci ovocný mňam čaj a k tomu všetko pečivo a chlieb čo sme nasušili na strúhanku :D
babidka
Presne na to som myslela- co tak maju ludia v BPP? Lebo moja mladsia dcera holduje slanym tycinkam:-) No a moj drahy ma asi 50 druhov cajov - neuveritelne , ale on tie caje miluje! No a v jeho BPP su aj chipsy roznych druhov ,figy, datle a -plesnive syry:-))))) Svagor sa "uklidnuje" klobaskami a udeninami vsetkych druhov a sestra musi mat vzdy dostatocnu zasobu jablk lebo ak ich nema , tak ju chyta panika :-)

sylvinka
náš balíček BPP obsahuje pre mňa čokoľvek čo "chodilo" okolo čokolády, a pre môjho polovičiaka je to študentská pečať.
xenoclea
Ja musim mat doma cibulu, inak mam abstinencne priznaky. A caj.
jezibabka1
no keby sa dal BPP vyskladať rezňami...........to by som bola v siedmom nebi :D
frezia68
No ako dobre,že som tu nakukla pred spánkom a zistila,že mnohí obľubujú hriešne sladkosti,ale @babidka svojimi zásobami predčí asi všetkých a má na to dôvody.Lebo predajne myslím,že ďaleko a čo ak to na ňu príde?Kam pôjde duša ubolená?Ale taká tajná šufládka,to je niečo!U mňa by bola prázdna za pár dní a preto ju nemám,len 70-81% horkú čokoládku,tá musí byť v rezerve.Ale čomu neodolám,tak to sú orechové a makové záviny,alebo obyčajné jablkové pité,veľa orechov pod jablká,hrozienka.......to ma nesmierne ukľudňuje :-))))))v čase núdze orechy,mandle a pomyslenie :" len keď sme zdravé" !!!
evanaaa
@babidka , tuším si ma predbehla tvojimi zásobami. Ja som toho mávala veľa, kým som nedostala cukrovku, ale aj teraz mám nie šuplík, ale jednu skrinku (asi 80cm vysokú), to je moja pokladnička na keksíky, čokoládky, a iné, aj slané pochutiny. Kešu oriešky musím mať stále v zásobe, aj keď nie sú najlacnejšie, využívam akcie v Lídli na ne. Pred tým boli mojimi obľúbenými kávenky, tie so mala stále, teraz sú to orieškové - pauza, idem si ich vziať- Ela keksíky, tie mi z tej úbohej ponuky dia sladkostí chutia najviac. Mám aj čokolády, ale musia byť orieškové, prípadne plnené, ale nejak až tak ich nemusím.
Kedysi, pored rokmi som denno-denne lúskala buráky, bez nich som si život nevedela predstaviť, ale museli byť v šupke, roky som ich takto vyjedala, neskôr to boli tekvicové jadierka a cukríky turecký med, dlho ich nebolo vidieť, teraz sa tuším objavili zasa, ale už ich nemôžem. A musela som sa rozlúčiť s mnohými sladkosťami, ktoré sú teraz pre mňa tabu. Spočiatku som to zle znášala, mala som svoje "vyvolené", teraz si navykám na iné. Ale len s mierou, len večer si doprajem. A ešte : každý večer o 18.00h. si sadnem k TV ( Prestreté, či Bez servítky) a konzumujem arašidové Clever chrumky, iné nie.
angelheart
V mojom BPP nesmie chýbať horalka, za žiadnych okolností! , syr, jogurty a čaj (samozrejme, nejem to naraz) a zvyšok sa rôzni podľa chuti - čokoláda (akákoľvek okrem bielej), piškóty, Club kekse, kávenky, slané tyčinky, pistácie, arašidy. Vždy mám v zásobe niečo zo sladkého a niečo zo slaného. Pre istotu :)
irenaw
aká milá a môjmu srdcu blízka debata sa tu rozprúdila :O) všetky ste mi narobili chute, idem si niečo z môjho balíčka vybrať. mám tam horkú čokoládu, tekvicové cookies, horúce a horké kakao, ražný chlieb s masťou a cibuľou a čierne pivo :)
zvoncek
nuž,chute sú rôzne, a menia sa rokmi, ale aj s vekom prichádzajúcimi chorobami, ako dieťa som radšej mala slané- také hrubé tyčinky posypané soľou alebo syrové tyčinky z lístkového cesta, než sladké, ak sladké, tak to boli keksy neoblievané a neplnené :Marína, Petit Beurre, ale boli to aj napolitánky Kávenky, Kakaovenky
Teraz som si zvykla na cesnak, nízkotučné syry, sušené slivky, jogurt,
a ako píše @evanaaa pre DMII namiesto keksov a napolitánok sú to
Ela keksy jabl.škoricové, ale nikedy zhreším aj s nejakými krkrami alebo tyčinkami so sezamom
palokuchki
@babidka , obdivujem tvoje zasoby. Napisala si velmi mily a vtipny prispevok. Jeho citanie samo o sebe uz bolo Prvou pomocou na uvolnenie a zabavenie. Ja mam momentalne v komore zasoby margotiek, co som dostala od navstevy zo Slovenska.
babinka
jaj @babidka , rada by som mala ten tvoj BPP po ruke, ja ho vlastne mam takmer taky isty, ale nikdy nie vsetko naraz a naviac, donedavna tam boli aj chipsy (ha-ha... tie som vyradila zo zivota pre zavadnost bezbrehu), teraz uz len tortilove cipsy nevyprazane, a jablka, alebo hrusky, aspon nieco cerstve, po schrumani BPP na oklamanie svedomia - si ako moje rodne dvojca :)))
babidka
tak som sa hned zrana poriadne zasmiala !!!! Teda varechacky , my sme teda maskrtnicky :-))) Ked si teraz niekto predstavuje , ze od rana do vecera "vyzieram" svoj BPP tak to nie je celkom pravda :-) Ja iba tak obcas ...kusocek cokoladky , keksik ku kave , za hrst mandli na pridobrenie , par hrozienok do ruky namiesto cukrikov ....:-)
babidka
noooo, @stefanm , vidno ze si uz dnes degustoval :-)))) Len teraz neviem : to si uz dnes tolko pojedol a popil alebo tie volne miesta su na zdravsie potraviny ? Ved tie chudence kusky masa mali urcite bratov a sestry , sesternice a bratrancov , ujov a tetky ......:-)))
stefanm
@babidka toto nie sú "chudence kúsky mäsa" (!) , to je mäsko ktoré som použil na svoj recept
 varecha.pravda.sk/recepty/grilovana-krkovicka-s-haluskami...

...a ten "balíček" bol už od vtedy najmenej desať krát inovovaný .
Milé dámy - vy si konzumujte svoje balíčky a ja budem svoje . Nešahajte mi na môj ani pohľadom , nie to slovom a nedajbože dotykom ! Toto je balíček na "odgrcavanie" po výnimočných jedlách ktoré ja u nás pripravujem . Vy si chrumkáte večer čokolády,čipsy a arašidy a v noci sa budíte a ráno sa v zrkadle nespoznávate , a ja si "chrumknem" pivo a spím systémom "štart-cieľ" a ráno som čerstvý ako voda z prameňa . :)
rela
@stefanm , ty si to zase zaklincoval :-))). Ten systém spania "štart-cieľ" Ti určite mnohé z nás závidíme.
zuzliak
Babidka, ty si bola v mojej skrini? Ja v nej mam vsetky spominane dobroty a este speciality od Haribo :D a nechutne najdrahsiu belgicku cokoladu Neuhaus- ja inu ani nejem- v zlozeni: Maron glaçè - vanilkove aj kavove, maron chocolate, kandizovane pomarancove korky v cistej cokolade :D, cokoladove perlicky od Godivy- zachrana v nudzi ak uz niet co mlsat :D inak su na zdobenie kolacov :D, marcipany vsetkych farieb, velkosti a prichuti a orechy a susene ovocie vsetkeho druhu. Zbierku mi dotvaraju citronove, pistaciove, zazvorove; penove a ine cokoladove tabulky a pre studentov a pracujucu triedu Kit-Kat a kadeco ine. A to nehovorim o vysokych flasiach plnych cistej cokolady z cokoladoveho muzea :D Ja som maniak, ale tesi ma, ze na svete nie som jedina :D
zuzliak
a dnes este idem spravit tiramisu, aby mi moje zasoby nepojedli chlapci :D
zuzliak
@zvonce , soletky s nahrubo posypanym objemom boli a su moj dozivotny favorit a este arasidove chrumky - tie komunisticke- tie boli naj. Och ludia, kolko veci tu niet a ako by bolo dobre dat si- take sojove rezy, deli, alebo Disko keksy-hmmmmmmmmmmmmm to bych si dal.... :D
hubata
Kúpeľné oblátky "Kolonáda" a k tomu riadny stakan šípkového alebo lipového čaju (zavriem oči a predstavím si že ho pijem na našej chalupe s mojou mamou a babkou, je nedeľa poobede, v rúre sa dopeká tvarohový béleš .............
arasidka
Môj nebohý svokrík, nech odpočíva v pokoji, bárs spolu i so svokričkou, by ti povedal:"Nále bapko, jedna flaška borovičky je lepšá jako lekárnyčka. Je ci zima? Ohreje ca, bolý ca hlava - pomóže, bolý ca koleno - též, máš sopel - fukny si dva deci - hnet sa ci lepší bude dýchat, nemóžeš drichmat - detto, dríme sa ci - borovička ca prebere..." Tak veru, náš dzedenko nykedy nemali "lekárnyčku" práznu!!! :)))
babidka
@arasidka , moze to byt aj pravda :-) Ved kazdy ma vo svojom BPP to , co mu pomaha "kedykolvek" :-)
sairaam
@babidka perfektnú debatu si tu rozpútala :-)))Bolo mi smutno
a už som chcela ísť po nejakú čokoládku :-))), ale začítala som sa
do diskusie a hneď mi je lepšie. Cez deň si pomáham ako Ty a veľa ďalších ľudí, ale rozmýšľam že večer by nebolo od veci vyskúšať recept stefanm - ov. :-)))
tetrisss
Ze balicek, ved ja mam celu spajzu a manzela, co ma posiela sa liecit a tvrdi, ze mam mensi supermarket :)))
babidka
A co mu nieco z toho spajzu neponuknes ?.-))))))))))))) Moj drahy mi mojBPP s laskou doplna hned , ako mi z neho polovicku zje :-)
tetrisss
Nuz, to je tak, ta spajza je taka uzka, ze moj drahy sa tam tazko sprace a tak je zlostny, ze ked nie som doma, nic nenajde.
jajaem
Môj dokonalý BPP by podľa mojich predstáv vyzeral asi takto : Čokoláda Gejša od Fazeru , Veľký balík Bohemia Chips slaninové, Bebe brumík-snídaně -tvarohový , a moje domáce muffiny.

A môžem si vybrať podľa chuti, či už slané alebo sladké
babidka
Milujem Bohemia chips - ale paprikove :-) No a musim posurfovat po internete co je to za cokoladka Gejsa lebo ju nepoznam ....:-)
jajaem
@babidka tu je na ňu link:



Je to jediná čokoláda, ktorú zjem. Má takú jemnú orieškovú náplň. Po tom, čo som ochutnala gejšu mi vôbec ale vôbec nechutí napr. Milka.
Vyrába sa vo Fínsku podľa tradičnej receptúry :) Vyskúšaj, je moja obľúbená. Tu na Morave stojí asi 38 Kč , ale keď je niekde v akcii nakúpim zásoby ;)



 



TOPlist