KEĎ NIEKTO ,,POHRDÁ,, .........

gordonko - fotkagordonko, 27. februára 2013
...teraz sa prepierá kauza ,, koňské mäso ,, a v komentoch sa niekto ,,pohoršoval ,, ako môžme ušlachtilé zviera koňa porovnávať zo žabou.
.... napíšem vám príbeh ,ktorý mi vyprával môj otec.

V časoch otcova mládí - pred druhou svetovou vojnou mávali na vianoce aj žabí stehienka.
Otec už dopredu si v lesíku vyhlbil jamu napustil ju vodou a nahádzal donej konáre s listami . Do tejto jamy si nosieval žaby ,aby ich mal v období vianoc pekne pokope.
Na vianoce rozbil lad povyberal žaby a už sa niesli domou.
Moji starý rodičia byvali v budove pošty na Polomke ,lebo babka bola poštárka .
Vten čias vianočný ešte poštový pomocník poroznášal posledné vianočné pozdravy a vrátil sa v predvečer na poštu ,aby oznámil splnenie svojej roboty.
Moja starká s dedkom ho pozvali k stolu ,kde bola aj misa zo žabími stehienkami.... poštový pomocník vraj žabí stehienka odmietol , lebo mu to bolo také čudné jesť žaby .
Nakoniec ho prehovorili a dali mu zopár stehienok na ochutnanie
Isto mu zachutili ,lebo si vypýtal aj dalšie.
...... otec mi vravel , že ten poš. pomocník sa ich nevedel dojesť a ked už stehienok nebolo , tak ešte striedkou chleba vytieral misu od omrviniek a šťavy čo vnej po žabích stehienkách ostali.

@zareaguj


Diskusia k článku

denyany
@gordonko , tak to občas býva.možno ani tak nepohŕdame, ako skôr máme akúsi obavu pred niečim neznámym, dovtedy neochutnaným... no a keď sa napokon nejakým činom predsa len odhodláme ochutnať a zachutí, tak potom... iste to každý aspoň raz zažil. aj mne sa to ako dieťaťu stávalo často :- ). tvoje spomienky na starých rodičov mi pripomenuli moju babku, ktorá mala na takúto situáciu takú povedačku(to mala od svojej susedy, ktorá sa prisťahovala z Ukrajiny) ,,nechotila, nechotila, zachotila i pojila"
turistka
@Gordonko , tiež mám spomienku. Voľakedy sa chodilo na skokany, ešte neboli zákonom chránené. A vždy na jar som dostala zásobu už očistených stehienok. mala som ich rada v trojobale. Vždy 2 páry stehienok som spojila dokopy a tradične obalila a vypražila. Bola to jemná pochúťka, ktorú by som si dala i dnes. V jeden deň som si našla na kľučke uviazané igelitové vrecko a v ňom, ako vždy stehienka. Už boli vypražené, keď mi zazvonila priateľka s malou dcérkou, ponúkla som, ale nechcela. Malej oči na tom viseli, tak celú misku som položila pre ňu a papaj. Len sa tak za stehienkami zaprášilo, malej chutili no mama nechcela, nepustilo by jej dole krkom.
turistka
@Gordonko , usmiala som sa, obidvoje je už prísne zákonom chránené. A keď si pri rakoch i tie som jedla a také z rieky Oravy. A Ty zálesák si už tiež obidvoje nejedol ? :-) neverím.
gordonko
@turistka viem že sú chránené , preto som ich nejedol , spíš som ich zachraňoval ,ked sme robili rekonštrukciu kúpaliska v Rokycanech, tak prívodový kanál mal dole taku štvorcovú jamu - šachtu na nečistoty .... tam Ti bolo popadaných rakou ..... vybrali sme ich a preložili do potoka
... no a na ,,MORSKOM OKU ,, kúsok od Sninského Kameňa som krmil rakou luncheat-meatom ..... vraj už ani tam nenisú.
evanaaa
No, možnože je kôň ušľachtilé zviera,a le asi ej myslený ten pretekársky a s dobrým rodokmeňom, nie tie, čo orali na poliach a ešte teraz ťahajú za sebou nejakú fúru, veď aj pes je ušľachtilé zviera a aj mačka, a jedia ich ( niekde). Ak je kôň určený na porážku a pre ten účel chovaný, je to poodbne ako keď sa zabíja prasiatko ( a iné zvieratko). ˇžaby som nejedla, neviem, či aj yb som, len tak, ako spomína @denyany , nesmela by som vediať, čo jem. A rakov som nejedla, ale tie by som ochutnala.
denyany
@gordonko , veď ja som to nie v zlom... ale tie raky by som aj ja rada ochutnala. a nemám nič ani proti tým stehienkam, či konsému mäsu. pokiaľ nemám vážne pochybnosti voči kuchárovi, rada ochutnám hocičo, som zvedavá...
gordonko
@Denyany ved som to ani vzlom nebral .... máš niečo proti mojmu vareniu ???? ak nie dobehni , mam šošovičnú kašu podla @sovka62 ....dávam si ju 3 x po sebe ..na obed , poobede a aj teraz som mal ....je to maškrta , ktorú všetkým odporúčam ...
pupavciatko
páčia sa mi vaše komentáre, rada sa k nim pridám..žabie stehienka som ešte nechutnala, asi by som nesmela vedieť, že je to žabka... ale raka som chutnala, raz sme si na dovolenke pri mori objednali račiu delikatesu - trochu som bola sklamaná, čakal som krásne klepetá, z ktorých budeme to chutné masko vydolovávať, no predložili nám nejaké račie tyčinky.. chutilo to ako vyprážaný patizón.. naozaj som čakala klepetá. a k tomu konskému mäsu: v našom okresnom meste som objavila jednu predajňu mäsa, kde dostať kúpiť konskú klobásku a je to naozaj prvotriedna delikatesa.. a chutí celej rodine
misa1
kauze s konskym masom celkom nerozumiem. vzdy som mala pocit, ze konske maso je nieco delikatne. ked v mojom okoli spominali konske salamy a klobasky, tak som len pocuvala a slintala, lebo vraj to bola lahodka. :-)
evanaaa
@misa , akože nerozumieš? Tak si prečítaj predošlé komentáre, uvidíš, že nejde o to, či sú alebo nie sú výrobky z konského mäsa dobré, tu ide o niečo iné.
aretta
Voľakedy daaavno môj ex nosil z čiech konskú salámu. Nechali sme ju trošku vyschnúť a vymrznúť a to bola mňamka :-) Len som nikdy neverila, že je ozaj z koňa, ved kde by tolko koní nabrali. v Taliansku je konské mäso považované za veľmi zdravé a delikatesu. Kamarátka mala predčasniatko narodené v 7 mesiaci a tomu špecialne lekári odporúčali iba toto mäsko. Vraj je najčistejšie a najzdravšie pre malé a slabé detičky. Dokonca aj ja som tam nakupovala detskú výživu pre syna ktorá bola z koníka, z kozičky a aj zo zajaca. Myslím také tie gebuzinky pre najmenšie detičky. No ale to iste nebolo z koní ktoré skapali niekde na statkoch alebo nacpané antibiotikami. To je podľa mňa ten problém, nie to že je to mäso z koňa. Ozaj, to mäsko čo kamoška robila malému som neraz jedla aj ja s mojim malým a bolo fakt dobré :-)
gordonko
vidím ,že dosť komentou sa týka koňského mäsa , nič proti nemu nemám , no pôvodne som chcel ,,naznačiť,, ,že tieto predsudky máme v hlave ,,zafixovaný,, a bránime sa ochutnať niečo dobré či fantastické ,len kvôli akýmsi predsudkom.
morenajea
všetko sa dá zjesť, alebo ako hovoria starí ľudia: "hlad na vás"
janazjarku
Vidíš @gordonko premeškal si miesto a časy, keď raky chránené neboli a mojej starkej tiekla cez záhradu taká bystrinka kde si plávali nie len raky, ale aj pstruhy !! Raky sme jedávali pravidelne len tá príprava bola hrôzostrašná bo sa celkom živé hádzali do vriacej vody a to isto preto, lebo v tých časoch nebola stana zelených iba červených :-)
angast
Kanibali nepodarení !!! Ako môžte porovnávať @tiginkove stehienka
s konskými. Že sa nehanbíte. Ale aj tak, to by bolo masíčko.
2010
@angast ,na takeho zhyckaneho mudraka len chudobu a hlad , doteraz si pamatam ako mi dedo hovoril ked im nemci kona zastrelili ako po tyzdni ho cigani od hladu vyhrabavali.
gordonko
@janazjarku no chudáci raci.... nevieš ako sa má usmrtiť rak ???? .....vzadu na chvoste má päť ,,lupenú,, odtrhneš ten prostredný a vytiahneš také črievko vraj miecha a chudáčik rak to má zasebou.
gordonko
@2010 a prečo nie ....ved tomu koňovy nič nebolo ....spíš bych sa čudoval načo týždeň čakali

a poznáte tento ????

Návštevník cirkusu vidí klauna ako usedavo pláče ,bolo mu čudné že ten čo má ludí rozosmievať je taký nešťastný a tak sa ho pýtá ,, Prečo toľko plačeš,, ... a klaun hovorý ,, Zomrel nám slon ,, .............. a Ty plačeš pretože si ho mal rád ??? ...... Nie , ja mu mam vykopať hrob .....
denyany
ha, ha, ha... dobré... a proti tvojmu vareniu nič nemám, skôr ticho závidím tvojej žene. občas by som uvítala, keby ma niekto v tej kuchyni zastúpil. ďakujem za pozvanie na šošovicu. ak je ozaj taká skvelá, tak ju cez víkend uvarím.(z Košíc do Nitry na šošovicu - to by bola drahá sranda...) :-D
gordonko
@isabel2 to je presne to čo vravím ... ak by si to nevedala tak si pochutnáš .... no pokud víš čo ješ , máš presudky .....pamätáš TV rekamu ,,BOBIKA,,
lianka
Ja si tiež myslím ako @aretta , že nie preto je problém, že je to z koňa, ale aké tie kone boli /určite nie zdravé/.Ja osobne som koňacinu nejedla, ale keď človek rozmýšľa, tak ten koník žerie lepšiu stravu ako napríklad prasa a to bravčovinu má takmer každý rád.
ernest
Tak sa pridám aj ja .Presne tak nejde o žiadnu koninu ale o to že v hlavách producentov sa po páde z výšky jahody a údere do hlavy prepol vypínač z polohy morálka do polohy peniaze a nenašla sa ešte palica ktorou by sa to dalo opačným smerom prepnúť späť .Na vojenčine sme konskú salámu jedli pravidelne a bola super.Dnes v mene môjho hesla experimentuj bežne varím na záhradných párty guláš z klokana ,je pravdou že niektorý sa zatvárili po oznámení čo jedli divne no nik mi ho nevrátil :))))))Preto ľudia zahoďte predsudky a experimentujte ,ved nakoniec neviete či v najbližšej diskusii nebudeme preberať dusene čivavi alebo plnené labutie krky : )))
gordonko
@ernest ...kde ,,žochár,, zoženie klokona ???? ....iba ak na BABICI ,ale ak budeš robiť nabudúce , môžeš ma kludne pozvať ,rád dojdem na ,,koštovku,,
pekný deň Ti prajem
ernest
U teba v nitre v metre vzadu v mraziacom pulte pri baranine divine krokodyloch a tak :))))) ked začne sezona čakaj pozvanku ....
jokin
gordonko ja som za mlada žil v Čechách otec bol vojak tak ho zavialo zo Slovenska do Písku a neskôr do Příbrami . Ja si to nepamätám, ale naši často spomínali historku s konským mäsom. Keď sa zobrali tak v obchodoch bolo málo mäsa. Najčastejšie bývala k zohnaniu konina. Otec pýtal od mami mäsové jedlá tak mama kupovala čo bolo. Raz tak pri obedňajšom guláši zahlási mame, Slávka predstav si, že kolegova manželka uvarila mužovi jedlo z koniny a doloží, keby si koninu uvarila mne, tak sa s tebou rozvediem. Mama sa rozosmiala a hovorí mu tak bež na úrad podať žiadosť o rozvod. Mama mu už koninu pripravovala viac krát a aj ten guláš z ktorého práve vylízal tanier bol z koňa. Odvtedy bývala u nás konina oficiálne a často. Inak v Čechách som jedol aj žabie stehienka, chodili sme na ne do jednej reštiky. Rakov som mal možnosť okoštovať u babky kam sme chodili cez prázdniny a popri pasení kôz sme plundrovali potoky. Inak vtedy tam bolo rakov, že sme na jednom mieste spod koreňov vytiahli aj dvadsať pekných kúskov. Inam mi sme im odtrhli iba jedno klepeto a pustili ich nazad vraj im to druhé dorastie. Neviem či je to ale pravda.
gordonko
@jokin ... mi sme bývali u Rokycan ,otec bol tiež ,,lampasák,, a v Príbrami sa mi sestra narodila ..... takže sme neboli daleko od seba
erikao
:e))))))) tak moja mamka občas spomínala, že v Polomke jedla žabie stehienka, ale nepovedali jej vopred čo bude jesť ... otec tam nejaký čas pôsobil ako veterinár, bol tam pridelený :e)) a ako veterinár tiež často spomínal konské mäso, keď boli kone staré, proste ich zjedli ... konské salámy spomínal bežne
gordonko
@erikao Ty máš mamu z Polomky ???? tak to potom ju učila moja ...... a fararou sme tam mali v kostole



 



TOPlist