Ján Babilon: Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči

budim - fotkabudim, 11. októbra 2011
Kedže som dostala na narodeniny veľmi milý darček, proti ktorému som bola sprvu veľmi zaujatá, ale po viacerých dňoch ma oberá o čas, čím sa stal neuveriteľne nebezpečným nástrojom, a tak ako za starých čias sa mi oči rozžiaria a srdce rozbúcha, keď som otvárala knihu a prevracala stránky a písala ceruzskou do nej poznámky, čo sa veľa ľuďom nepozdáva, tak i teraz iba zapnem a pridávam poznámky, môj úžasný Kindle to má rád:-).

Nuž, tak som si hľadala pre túto elektronickú čítačku i slovenské knihy, a kedže zatiaľ je jediným dostupným zdrojom len zlatý fond slovenskej literatúry sme, vnorila som sa do zoznamu diel a ľaľa ho, neverím vlastným očiam, Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči z 19. storočia. Priznám sa, oči som otvárala doširoka, také praktické informácie sa tam človek dozvie, že zasielam odkaz:

 zlatyfond.sme.sk/dielo/1286/Babilon_Prva-kucharska-kniha...

@zareaguj


Diskusia k článku

8 komentáre k článku
Perfektné čítanie, človek sa dozvie veľa užitočných vecí, veď kde inde sa dozviete že:
"Legírovať znamená prichystaný lezón ustavičným miešaním zapraviť do horúcej omáčky lebo do krému a zakryté dať do pary."
Podľa týchto starých kuchárskych kníh človek zisí, že varenie je neuveriteľná drina a teda paničky v tej dobe nesmeli chodiť do práce, museli pekne doma sedieť a variť tie nesmierne zložité a náročné jedlá. Ako sa mi máme dobre keď máme internet kde nájdeme pomoc aj o pol noci.
Ale vážne! Je to krásne čítanie. Ja ako knihomil by som dala nejaké to euro za taký alebo podobný originál.
@Budim díky za perfektný tip :-)
Ja kucharku Jana Babilona epoznam, ale tiez vlastnim staru kucharsku knihu vydanu v r. 1896 v Chicagu v ceskej reci. Tiez tam objavujem celkom nezname vyrazy v priprave jedal a vsetko velmi zdlhave. Vtedy si si kucharka musela privstat zavcasu aby mala nedelny obed hotovy na cac.
Posledné slovenské vydanie je z roku 1989 vo vydavateľstve Tatran. Dá sa to čítať ako dobrá detektívka. Dačo som pochytil od starých mám. Dnes už variť nevieme ( je to strašne jednoduché a s rôznymi umelými dochucovadlami a kuchynskými pomôckami). Koľko Mishelinových hviezd by dnes dostal Babylon?
To neboli len pracné recepty, ale si predstavte že vtedy ak potrebovala kuchárka 1 kg zemiakov - musela si ich nasadiť, okopať a nakoniec aj ísť vykopať. Ak potrebovala za lyžičku masla, tak musela mať namútenú dopredu celú misku, ak potrebovala masť, musela najprv vychovať sviňu. Teda nielen samotné varenie bolo prácne, ale aj dorábanie potravín bolo zložitejšie ako dnes.
som rada, ze sa vam paci, mne sa rata, ako maju rozne oddelenia na v kuchyni a kde je najlepsie mat spajzu a tak podobne, pamatam, ze starka mali dve chyzky - jedna na produkciu mliecnych vyrobkov a druha na varenie, ci umyvanie a dve komory a udiaren na pojde pri komine, domcek s kamennou pecou na chlieb a poriadnu pivnic

dnes uz po chyzkach ani stopy, pivnic ostala, udiaren uz nie je, prerobili sme celu strechu na podkrovne byvanie, z komor ostala jedna, druha je vstupnou halou so spajzou a kamenny domcek s pecou prerobime na take mini muzeum remesiel ako pamiatka na stare tazke casy a pec by sme mali opravit, vsak i keramika sa v nej da vypalit;-)

tak u mna je to vzdy pracne, lebo zemiaky a inu zeleninu mam v zahrade, ktoru vlastnorucne obrabam a i teraz som ju branila proti postreku, lebo tu Francuzi strasne lubia chemikalie a hnojiva a moja "belle mere" si bez nich nevie ani zivot predstavit, tak ked robim, tak to trva trosku viac casu pripravit obed, ale zas je pravda, ze vzdy varim ako pre desiatich;-)
1x smith
Tiež mám doma Babilona a už som podľa neho aj varila, hlane tie jednoduchšie jedlá, fakt je že po prečítaní receptu ťa prejde chuť variť, také je to zložité. Hlavne sa mi páčili rozpisy na hostiny pre 50 a viac ľudí, to musela byť makačka. Ináč sa to dobre číta , ked nemusíš podľa toho variť, dobrá zábava.





TOPlist