Dvere do rozprávky

vcelka - fotkavcelka, 2. októbra 2010
Tiež sa Vám to stalo, milí Vareškovia a Varešnice, že ste otvorili dvere do ospevovaného reštauračného kráľovstva a od začiatku až do konca to bol jeden veľký kulinársky prúser? A naopak, bojazlivo ste odchýlili neznáme reštauračné vrátka a ... jedno milé prekvapenie za druhým? Pomerne veľa internetových portálov sa zaoberá kritikou reštaurácií, zatiaľ čo o príjemných "šokoch" sa mlčí. Ja som, napríklad, ostala naprosto zaskočená (a la vyoraná myška) v reštaurácii penziónu Platan v Ňárade - k polievkam v kotlíku tam podávajú čerstvučký mäkučký voňavučký domáci chlieb, takže už žiadne iné jedlo k šťastiu a nasýteniu nepotrebujete. V reštaurácii hotela Galanta v Galante majú úžasné predjedlové šaláty so zaujímavými opekanými rezancami (v skutočnosti neviem, čo presne to bolo), Preuge v Prievidzi vymyslelo famóznu charlottu zo slivkových palaciniek, Harmónia v Ostraticiach (dedinke s 815 dušami) ponúka úžasné osviežujúce nealkoholické mojito (ale "dostalo" ma servírovanie džbánu sódy s citrónom), Karolína v Slovenskom Grobe u mňa bodovala nie husacinou, ale najlepšou makovou štrúdľou, akú som kedy v reštaurácii jedla, maličký penzión Drak v Demänovej... no tak tam som skoro omdlela pri pohľade na raňajkové švédske stoly, kde nechýbala ešte ani čerstvá krupicová kaša so škoricou a nakladané kyslé rybičky (nepočítam jogurty, vaječné jedlá, čerstvé ovocie, párky a páročky, koláče, nátierky... ), penziónik Pri rybníku vo Veľkej Pake na pohľad nič moc a pritom tak úžasné jedlá z čerstvých rýb... Objavili ste aj Vy dvere do takejto gastronomickej rozprávky, kde?
@zareaguj


Diskusia k článku

alena45
Minulý rok som bola v Krkonošiach, ubytovaní sme boli v obyčajnej ubytovni a stravovali sme sa v jedálni, ktorá mi pripomínala jedáleň v pionierskych táboroch. V lete na to aj táto ubytovňa slúži stále. Stáli sme v rade s táckami a pani kuchárka nám nakladala na tanier obed alebo večeru - ale tá chuť ! Obyčajný český gulášek s knedľou - vynikajúce, obyčajná kuracia polievka s domácimi ! rezancami - vynikajúca, boli to jedlá obyčajné, tradičné, ale ani raz nebolo jedlo nedosolené, presolené, pripečené, nedovarené, no proste chuť dokonalá. Zhodli sme sa na tom všetci.
Už hľadám, kde je Veľká Paka.
vcelka
Už si medzitým možno našla, že je to okres Galanta - myslím. K tomu už len toľko, že sú tam sádky, v ktorých sa ryby očisťujú a z ktorých sa vždy ulovia pre potreby kuchyne. Preto nielen čerstvosť, ale najmä absencia nepríjemnej rybaciny. Vďaka očisteniu ryby (teda životu nalačno) ostane len jemná rybina.
enge149
ja sa pripájam reštaurácia "Matyšák"v Pezinku,každý rok tam chodíme na vinobranie,ale na večeru iba tam,pravdaže s objednávkou je tam taká bitka o miesta,,ale super mäsko,lokše,obloha zeleniny,čisté stoly aj so sviečkou a obsluha super milí aj keď už nás poznajú,opakovane sa pýtajú ako Vám chutí..a ešte k burčiaku aj džbán čistej stud.vody,je to síce drahšie,ale mne vždy stačí 1/2 porcia a zjem všetko.Kedysi pred niekoľkými rokmi tam ešte fungoval obyč.sporák na drevo a pred Vami piekli asi 8 žien lokše/od čistenia zemiakov úplne všetko,strúhanie ručne a pečenie na suchej platni/to mi už tam chýba/ale doma na dedine sa to ešte dá,teraz takto suším drienky,šípky a mňam tá vôňa sladučké padané hrušky...
vybusna
enge149
prave som chcela napisat o tej istej restauracii....dcera so zatom ma tam boli vyvencit toto leto a ked pride za nami koncom tyzdna aj manzel, urcite chcem aby tam isiel aj on,dufam, ze nam to malicka vnucka dovoli.....ja si vobec nepamatam ci som sa niekedy tak dobre najedla ako prave u matysaka....ba raz...ale to bolo v Garmisch-Partenkirchen..to bola tiez jedna fantazia.
jerica
Komu náleží tomu záleží , tak to je aj s majiteľmi ktorí ponúkajú v cestovnom priemysle svoje služby , je to v luďoch a o luďoch .



 



TOPlist