Tento guláš nevarím ja, ale môj manžel.
Snažila som si recept opísať z papiera, na ktorom má napísaný celý recept.
SUROVINY:
l kg bravčového mäsa mletého,
väčšie cibule 3 ks,
malý kečup l ks,
paradajkový pretlak l ks,
červená kapia v oleji na rezance,
cesnak - 5 veľkých strúčikov,
olej alebo masť,KORENINY: soľ - podľa chuti,
červená ml. paprika sladká - polievková lyžica zarovnaná / ak chceš pikantné, tak 1 feferonka, alebo ostrá paprika,
drvenú rascu - 1 malá lyžička zarovnaná,
korenie čierne podľa chuti.
muškátový orech pol malej lyžičky,
zázvor pol lyžičky malej.
majorán podľa chuti
Čas prípravy: 30 minút
POSTUP:
Pokrájanú cibuľu dáme na oleji urestovať do sklena, dáme červenú papriku, porestujeme a dáme do toho mleté mäso, nepodlejeme vodou zatiaľ, osolíme, dáme korenie, rascu, pretlačíme všetok cesnak na mäso, premiešame a odokryté miešame, aby sa nepripálilo až pokým pustí šťavu, potom dusíme skoro do mäkka bez vody / sami zistíte, kedy je treba pridať trochu vody/, potom to podlejete trochou vody, asi 4 deci a dusíte do mäkka. Keď je mäso mäkké, zmiešate rajčinový pretlak s kečupom a vlejete do hrnca, premiešate, povaríte cca 5 minút, dochutíte muškátovým orechom, zázvorom a nakoniec majoránom, povaríte už len dve minúty.
PODÁVATE TO VÝluČne s DOBRÝM MAKKÝM CHLEBOM!!!
POZNÁMKA:
POzor, je to prudko jedlé, za tým môže ísť dobré pivko alebo červené vínko, a kto sa prežerie, býva mu dobre zle.Skúste to a potom sa vyjadrite. A prečo guláš? A ja neviem, ktosi ho tak pokrstil .... poviem vám, je to bašta... a basta!
Dnes mu ale navarím Jáááá ! Idem robiť zemiakové placky, už ho vidím, ako bude okolo mňa krúžiť ako družica a pípať krátke vety: Majoránu si dala dost? Nešanuj cesnekem...nesol tolko... a pí pí píííí, píííí, píííí.....:))))))
daj mi múku, rozbi mi vajcia, podaj mi mlieko, a toto je práškový cukor? daj mi prášok do pečiva. Robot to všetko vymieša a ja mám za úlohu naliať cesto do formy a dať piecť a keď prídu deti, už od dverí sa pýtajú "dedko piekol si bábovku, dobre vonia"potom na seba pozrieme a dedko diví čo nám je smiešne.
a už aj upravuje, vyhadzuje... no a mne to len a len vyhovuje!
Nech žije Guláš vo všetkých podobách a chutiach!!!
veď to, mne sa na tých všetkých gulášoch páči práve to, že je veľa možností, ako ho uvariť. Na rozdiel od granatieru - granatírmarš sa dá urobiť len dvomi spôsobmi - s paprikou, alebo bez nej.