Domáci chren.

fiby - fotkafiby, 18. novembra 2012
Mala som staršiu pani susedku, ktorá mi ako mladej veľa radila či vo varení, alebo v iných životných situáciách.
Raz som k nej prišla na návštevu a robila domáci chren. Oči nás veľmi štípali pretože vo vzduchu sa šíril štipľavý opar. Keď chren dokončila dala mi ho okoštovať. Div mi oči z jamiek nevyskočili. Šla som domov a rozhodla som sa ju prekvapiť,že si aj ja urobím taký fajný domáci chren. Bežala som do zelevocu a videla som krásny chren, zobrala som 5 nožičiek a utekala domov. Všetky prísady som si pochystala a šla chren mixovať. Bola som poučená, že keď krájate cibuľu musíte si do úst vložiť smitku chleba, taksom učinila aj ja. Keď som chren začala mixovať, veru ma nič neštiípalo, tak ako u mojej susedy. Keď som ho celý dokončila zistila som pri ochutnávke, že má akúsi inú chuť ako mojej susedkyn. Zavolala som ju, kde som urobila chybu, nech poradí. No a hľa pri prvom súste vypľula obsah ústnej dutiny do výlevky a zvolala," veď to nie je chren, ale paštrnák"! Odvtedy poznám paštrnák dávam ho do jedla a chren kupujem hotový.
@zareaguj


Diskusia k článku

horalka66
milé a veru v mladosti nám pomáhali skúsené staršie gazdinky pri všeličom....a teraz to máme jednoduchšie,lebo tu máme túto našu "Varechu" a keď si nevieme v niečom poradiť,tak je tu veľa skúsených a ochotných žienok čo poradia :-)
fiby
horalka66,, áno máš pravdu, táto varecha je na nezaplatenie. Ja som si tu našla viac receptov po ktorých som pátrala a nevedela som ich zistiť až tu.
horalka66
@fiby no veru tak to je...som rada,že som ju objavila a aj keď neprispievam receptíkmi,tak veľmi veľa z nich varím. Maj sa fajn :-)
rulik
ja som sa teda nepomýlil, ale keď som býval v 80-tych rokoch v Česku, tak bol akýsi nedostatok petržlenu a nahrádzali to paštrnákom, bol o niečo sladší ale dalo sa ,odvtedy poznám paštrnák, aj podľa toho, že ho nepredávajú s vňaťou
fiby
Veď ani chren nepredávajú s vňaťou, preto som si ho poplietla.
sovka62
@fiby , ani nevieš, aké si mala šťastie, že to bola paštrnák! Ako moderná gazdiná som raz strúhala chren v kuchynskom robote a keďže to bolo pred zabíjačkou, tak celkom dosť. Bola ho plná misa od robota. Kým som strúhala, všetko v poriadku, ale keď som z misy zdvihla vrchnák, tak som sa nadýchla, že som myslela, že nastala moja posledná hodina. Vyletela som von na vzduch, ale vzduch bol všade okolo, len nie v mojich pľúcach, normálne som sa dusila. Odvtedy len ručne a pekne vonku na vzduchu, aj keby bolo mínus dvadsať stupňov.
sovka62
A paštrnák (vňať, nevňat) od petržlenu spoľahlivo rozoznáte podľa toho miesta, z ktorého vňať vyrastala. Paštrnák vyzerá rovnako ako mrkva, teda navrchu je oválny oblúčik, z ktorého v strede vyrastala vňať. Petržlen ten oblúčik nemá a lístky má postavené postupne jeden nad druhým, takže tie spodné vždy trošku prekrývajú tie vrchné a tie zvyšky vňate sa dvíhajú do špičky. Je to vidieť, aj keď už vňať je odstránená.
hubata
@fiby - vieš koľko takých pomýlení ešte bude? Moja zásada je: nikto nesmie nič spoznať, aby nebrblali, lebo by mi to nejedli.......Ak nevedia-zjedia.

Inak gazdinky viete kedy je najlepší, najjedovatejší chren? Vtedy keď v mesiaci nie je písmeno "r". Teda kopeme: marec, apríl, nekopeme máj, jún, júl, august a zasa kopeme až v septembri, októbri a novembri.
Kupovaný mi je slabý, lebo doň pridávajú jablko.
aroooo
no je to už dávno, v časoch, keď bol paštrnák nie veľmi známou zeleninou. Zasadila som si 1 riadok, darilo sa mu celkom fajn, čomu zodpovedali aj jeho rozmery hore cca 8-9 cm a dĺžka asi 50 cm, pri jeho vyberaní som sa veru riadne zapotila a k tomu zlomila aj rýľ.
rennatte
pobavila som sa
@hubata , dakujem za radu, uz mam svoju zahradku tak bude aj domaci chren a bez neho si neviem predstavit cviklovy salat :-)



 



TOPlist