Čo papkáme - stojí za prečítanie

svetlana9 - fotkasvetlana9, 7. mája 2011
Ako sa vyrábajú džemy a marmelády?
Keďže továrne musia vyrábať po celý rok, ovocie skladujú do zásoby. Marhule, jahody, ríbezle sa ošetria chloridom vápenatým, ktorý zaručí, že v džeme cítime a vidíme celé kúsky ovocia. Ovocná zložka však býva často nadstavená želatínou a farbivá dodajú bledému ovociu želaný odtieň.

Prečo sú hrozienka v müssli šťavnaté?
Je to tajomstvo niektorých výrobcov. Namočia sa do horúceho roztoku kyseliny fosforečnej, vďaka čomu sa potom dajú naimpregnovať roztokom glycerínu. Sú pekne guľaté a šťavnaté.

Aj hranolčeky
sa máčajú v lúhu Keď si robíme doma hranolčeky, je to jednoduché. Tie, ktoré kupujeme hotové zmrazené, prechádzajú náročnou úpravou. Zemiaky sa musia okúpať v parných strojoch, kde im popraskajú šupky, potom ich oškriabu kefy. V niektorých výrobniach, ako napísal nedávno český časopis Týden, sa doposiaľ používajú na lúpanie zemiakov kúpele v koncentrovanom sodnom lúhu, ktorý rozloží šupky. Po nakrájaní na hranolčeky sa predvaria vo vode obohatenej siričitanom sodným a fosfátom. Obe chemikálie zabraňujú tvoreniu tmavých miest a dodávajú zemiakom zlatožltú farbu.

Keď šunka nie je šunka.
Trocha mäsa, odrezky, želatína, dusitany, fosforečnany, rastlinné gumy, aromatické látky, konzervanty, stabilizátor, zahusťovadlo a voda. Tak to je šunka, akú si kupujeme v obchode. Kto robí domácu šunku, vie, že do nej pridá kvalitné mäso, soľ a korenie. To, čo kupujeme v obchodoch má od tohto receptu ďaleko. Pod názvom šunka sa totiž často predávajú najrozličnejšie výrobky z kusov mäsa a odrezkov, éčka potom pomôžu z tejto nevábnej hmoty vyrobiť žiadanú šunku. Vďaka fosforečnanom, ktoré v mäsových výrobkoch viažu vodu, môže byť až 30 percent váhy šunky len obyčajná voda. Podobne je to v aj v ostatných údeninách.
@zareaguj


Diskusia k článku

cizmarka
ani nevieme čo všetko jeme,keby som to dokazala sama vyrobiť tak nič v obchode nekúpim,ale skoro všetko sa kupuje..
silvia68
Od kedy majú moje deti celiakiu, čítam všetko chemické zloženie potravím a niekedy fakt nič nekúpim a je mi z toho do plaču. Ked som išla na Veľkú noc kúpiť moravské mäso zistila som že je tam len 70percent mäsa , zvyšok je chémia. Riešenie, čo môžem robím doma.
julica
a preto sa treba vyhybat komplikovanym skoro hotovym surovinam a varit z co najzakladnejsich ingrediencii - ziadne hotove omacky, umele dochucovadla, mrazene zmesi, hotove omacky... vieme, co jeme. inac zda sa mi, ze hranolky sa priemyselne nevyrabaju zo zemiakov priamo, ale z nejakeho zemiakoveho cesta, zo skrobu, samozrejme, castokrat aj s obsahom zemiakovych klickov
evanaaa
Mám dojem, že náš organizmus si pomaly zvyká na chémiu pridanú v potravinách. Je veľa vecí, ktoré sa doma nedajú vyrobiť, alebo len prácne, tak nám nezostáva nič iné, len kúpiť hotové.Ak by som mala jesť len doma vyrobené, ta by som sa ani nenajedla, čo sa dá robiť. Ale zloženie potravín automaticky sledujem, už aj kvôli obsahu cukru, no ten je žiaľ všade, aj v salámoch a hocikde tam, kde by to človek nečakal. Neviem prečo, či má úlohu konzervačnú, predlžuje trvácnosť, alebo čo.
hubata
Bývam blízko Tesca a Lidla takže vidím že ich veru často nezásobujú. Všetko je chemicky poupravované tak aby tovar dlho vydržal. Ja si pamätám že mlieko, mliečne výrobky, chlieb, pečivo, vianočky sa vozili do potravín každý deň, tzn. že neboli chemicky ošetrené aby "vyzerali ako čerstvé". O 05.00 hod. búchali mliekári prepravkami čo doviezli vždy ráno čerstvé mlieko a mliečne výrobky. Okolo 6.30 hod. sa doviezlo pečivo, aby sme mali čerstvé do školy a do roboty. Teraz do veľkých OC vozia potraviny v kamiónoch raz za mesiac.
Ja neviem, ale mne sa zdá milé varecháčky že aj v kryštálovom cukre je nasypanej kopec nejakej kukuričnej múčky - či čoho - veď toho cukru musím dať 2 x toľko do koláča a nie je presladený. Okrádajú nás: namiesto drahého cukru pridajú nejakú lacnú umelohmotnú náhradu za ktorú platíme ako za cukor.
julica
no neviem, hubata, ja rozlisim dvojdnovy chlieb na pat metrov. asi dovozcovia vstavaju skor nez ty :)
hubata
@julica - v tej zmršťovacej fólii veru nie je jednodňový chlieb, o tom som písala. A ten čo pečú v Tescu alebo v Lidli vo svojich pekárňach tak na druhý deň už nenakrájaš na desiatu, tak sa drobí.
sovka62
Veru, aj ja som dnes piekla chlieb. Ten jediný, čo nám chutí sa manželovi neušiel a ostatné nestoja na za h...ovor.
abdul
Ja som videl, ako sa robia párky. Zážitok na celý deň. Na druhý deň som si z nich dal v bufete. Asi som odolný.
tizian1cat
Po 4 dnoch u svokry, ktorá síce zije na dedine, ale vsetko kupuje a polotovary -sice kvalitne...frcia o sto sest, mám nafúknuté zapchaté brucho, opuchnuté nohy a hlava ma bolí ako kona.Tesim sa domov...dám si svoj chlieb, kde nie je kilo kvasnic, svoj jogurt bez éciek a zelatiny a polievku bez maggi a vegety, zato s kopcom cerstvej zeleniny a byliniek.@evanaaa :más pravdu, organizmus si zvykne na chemiu, ale ked je dlhodobo odvyknutý, konfrontácia s chémiou je hrozná!!!!!
hubata
Ja ľutujem len tie rodiny kde sú naozaj odkázaní na to čo sa kúpi v OC. Myslím že my čo sme tu registrovaní máme vzťah k dobrému jedlu, ktoré sa pripravuje doma a tam človek vidí čo do toho dáva a snaží sa tak eliminovať škodliviny ako sa len dá. Horšie je to tam kde deti nepoznajú čo je to doma pečený koláč, ale sú odkázané len na tie umelohmotné z obchodov. Ja veru ľutujem tie detičky čo namiesto čerstvého vzduchu na pieskovisku poznajú len prach v OC a obedujú pizzu alebo hamburger, zatiaľ čo mamička má na sebe najnovší výkrik módy, pije s kamoškou drahú kávu a chodia fajčiť na WC.
tizian1cat
@hubata :mas 100% pravdu, ked sa mi dcéra pocas druhého tehotenstva rozhodla odstahovat z Bratislavy na dedinu, myslela som, ze si nezvykne, ludia to robia skor naopak. Dnes su stastní ako blchy v kozuchu, maju dve krasne deti, dvoch psov a zivot skoro taký, ako si ja pamatám z mojho detstva.
sovka62
@hubata , to si vystihla. A najviac ma vytáča, keď milosťpani vyhlasuje, že ona piecť nevie (a deti jedia kúpené koláče, ktoré ak sú piškótové, chutia všetky rovnako odporne, umelou vanilkovou príchuťou a je jedno, či sú to rezy, bábovka, štóla, alebo čo ešte navymýšľali a je jedno, či ich upiekli v Nemecku, Taliansku, Francúzsku....). Zastávam názor, že každý gramotný človek variť a piecť vie a ak to nerobí, tak len preto, že sa mu nechce. Iste sa všetko nevydarí vždy a na prvý raz, ale zriedka sa stane, že je to totálny nejedlý nepodarok. A ak aj, chybami sa človek učí. Len sa mu musí chcieť obetovať trochu pohodlia pre dobro svoje a svojej rodiny.
viera1
@sovka ,ja som tu už o tom písala a nerozumiem jednému :to v tej rodine sa nenájde ani jeden rozumný človek ?Myslím tým muža,ktorý nevidí,čím sú jeho deti kŕmené ?V OC v Bratislave od 11:00 zvážajú mladé mamičky na SUV-čkach detičky s kočíkmi a tam ich kŕmia týmito jedlami.
hubata
No muži istotne protestujú ..... neviem si predstaviť ktorý chlap ak poctivo drie celý deň (niektorí majú aj 2 roboty, alebo robia aj 12 hodín denne aby zarobili na úvery) je šťastný ak manželka ktorá je na materskej vytiahne na večeru nejaký polotovar z mrazáka. Odhliadnuc od toho že polotovary idú strašne do peňazí, nie sú ani chutné a veru ani nemôžu byť zdravé keď sa tak mrazia v pultoch predajne aj 1/2 roka. Myslím že aj chudobnejšie jedlo je chutnejšie ak je čerstvé a domáce. Zvlášť to pomleté mäso mi vadí v OC, ja si nedávam mlieť ani u mäsiara mäso, veď my ho predtým neumyje a koľkými rukami prešlo, kde všade sa váľalo a koľko múch na ňom sedelo. Vieri @viera1 - čo je to SUV-čka .... nerozumiem.
viera1
@hubata ,tie veľké autá s tými širokými pneumatikami ,čo im tam vojdú aj kočiare.
vcelka
Jasné, čo by tí chlapi, čo poctivo oddrú (svoju konkurenciu, zákazníkov, daňovú povinnosť a pod.) nemohli mať doma nejakú dobrú kucháročku... :-)) Myslím, že mamičky spomínaného typu (kecanie, fajčenie, nákupné centrá, drahé handry) k takým tým domácim týpkom s dvoma robotami akosi nepasujú, to je celkom iná kategória, celá pizzová a hamburgerová...
julica
Aké polotovary, si myslíte, že majú doma hrniec? poznám takú jednu, má trojročné dvojičky a v kuchyni len jeden malý kastrólik. bez preháňania :))
jatanika
@julica , ja sa tomu žiaľ vôbec nečudujem... veď v médiách je to stále (a aj v akože serióznych reláciách, článkoch): "nevarte deťom zeleninu, mäso...neviete čo v tom je... najlepšie, najkvalitnejšie a najzdravšie sú výživy z obchodu"



 



TOPlist