Čo im chutí? III

pivonka - fotkapivonka, 8. februára 2016
Už dajaký čas je u nás na výmennom študijnom pobyte Sayaka, malá Japonečka. Má dobrú výchovu, je pozorná, vnímavá, pracovitá. Okrem tých krásnych vlastností je aj veľmi milá, veľmi sme si ju obľúbili.

Na začiatku každého pobytu prebehne organizačný pohovor a okrem iného sa zisťuje, ktoré jedlo má rada, ktoré nie. Keď povedala, že nemá rada čaj, tak nám padla sánka. Japonka a nemá rada čaj? Nuž, vypije, keď jej je zima. Ale naozaj ho neobľubuje. Keď som sa jej po čase spýtala, čo jej na Slovensku nechutí, povedala, že bulgur, ale jedla ho iba v školskej jedálni, takže to treba brať v rezervou.

Je malá, drobná, štíhla, keď ju objímem, tak sa mi stratí v náručí. Kam to jedlo dáva? Lebo ľúbi si podať. Hádam všetci zahraniční študenti zatiaľ na Slovensku pribrali, iba Sayaka nie. Môžeme jej tak akurát závidieť. Chutí jej všetko, nepreberá, ale najviac halušky, paradajková polievka, vianočná hubovica (polievky má veľmi rada), klobása, párky, ale aj každé varené jedlo, zákusky.

Miluje horúcu čokoládu. Mám s ňou taký zážitok - boli sme v Prahe na Hradčanoch a bolo psie počasie. Zahli sme do cukrárne. Horúcu čokoládu si dala na ex a keď som sa na ňu pozrela, musela som sa usmiať - jej tvár vyžarovala číru blaženosť.

Títo výmenní študenti majú zakázané konzumovať alkohol. Sayaka ho odmieta nie kvôli zákazu ale zo zásady. Ani od smädu si nedá trochu piva, či radler, víno neochutnala. Zato ochutnala kávové zrná -  varecha.pravda.sk/recepty/kavove-zrna/3331-recept.html...
, tie sú fakt výborné. Že je tam rum, sme jej povedali až dodatočne, lebo by ich asi neochutnala a pritom jej veľmi chutili.

Chýba jej ryža. Ojoj, veď ryže máme dosť, žartovala som. Lenže tá naša sa od japonskej líši a dosť. Ešte bude musieť dievča vydržať skoro pol roka. My sa jej snažíme ten pobyt čo najviac spríjemniť.



@zareaguj


Diskusia k článku

janger
@pivonka , pekne, takto spoznat trosku aj inu kulturu, ine zvyky☺...A ako sa zatvarila, ked sa dozvedela, ze bol v zakusku alkohol?
Pises, ze je na vymennom pobyte. Tak predpokladam, ze ty mas niekoho z tvojich pribuznych zase v Japonsku?

Spominas tu recept na tie kavove zrna, tak som si ho pozrela. Pise sa tam, ze do kazdeno kuska treba zatlacit jedno kavove zrnko. To dobre nechapem. Ide o prave kavove zrnko? Nie je to v tom moc tvrde? Uz niekto sa autorky receptu na to pytal, ale neodpovedala...
pivonka
Ahoj, @Janger ! Áno, japonskú kultúru spoznávam sprostredkovane, ale moja vnučka bola minulý rok cez Rotary klub na ročnom výmennom pobyte v Japonsku. Za ten rok bývala asi v piatich rodinách a chodila do súkromnej školy. Teraz sa slušne dohovorí po japonsky a zvládla jedno písmo (už som zabudla, ako sa volá). Znakové písmo by si vyžiadalo viac času. Rotariáni podporujú návštevu rodičov v hostiteľskej krajine, tak zať bol asi na týždeň v Japonsku a vystúpil na horu Fudži.
Teraz k receptu: Aj keď rum pridá na výraznej chuti, Sajaka to nerozoznala, lebo to nikdy neochutnala. Ale prezradili sme jej to hneď, nepovedala nič, lenže ona je zdržanlivá. Nakoniec, nikto nemal zlý úmysel a na to je ten výmenný pobyt, aby skúsila niečo nezvyklé.
Autorka receptu mala zrejme na mysli pravé kávové zrno, ale ja som ho nedávala a možno je to tak lepšie. Chuťovo to môže byť zaujímavé rozhrýzť pravú kávu v zákusku, ale ešte by si nebodaj niekto vylomil zub to by teda nebolo príjemné. Sú vynikajúce aj bez zrnka kávy, naozaj odporúčam.
janger
@pivonka , ako fajn, ked maju mladi ludia taku moznost cestovat, spoznavat svet...ja som uplne za! Nie je to nikomu na skodu.

Tiez dakujem za vysvetlenie toho receptu. Niekedy to mozno skusim spravit. Ale to zrnko kavy do toho tiez nebudem davat.
ebaka
Ako by som čítala o mojej neveste,tiež japonke.Klasické slovenské polievky sú pre ňu TOP,kapustovú by mohla jesť ráno,na obed aj večer.Rada ochutnáva všetko neznáme . Sladkosti je len ráno,alkohol ani slzu.Rada sa od nej každý rok niečo priučím.Jej návšteva zanecháva v celej rodine príjemné pocity a zasa sa tešíme na budúce stretnutie.
ebaka
Prajem Sayake krásny pobyt na Slovensku a aby mala krásne spomienky na Vašu rodinu,ktoré s ňou pôjdu celým životom.
pivonka
Dnes sme boli v Budapešti na festivale mangalica. Sajaka sa tam stretla s kamarátkou, ktorá je na výmennom pobyte v Budapešti. Tak štebotali, konečne si po polroku pokecali po svojom. Boli veľmi zlaté.
@Janger , tie kávové zrná vyskúšaj, sú výborné. A keďže link na recept neostal bez povšimnutia a @Ebaka spomína polievky, pridávam link aj na hubovicu spomínanú v článku, je vynikajúca.
 varecha.pravda.sk/recepty/vianocna-hubovica/61132-recept....



 



TOPlist