Vianočná hubovica

leushkka - bez fotkyleushkka, 6. novembra 2015
Vianočná hubovica
Foto: leushkka

Toto je naša štedrovečerná polievka, na ktorú čakáme celý rok. Niežeby sa nedala uvariť kedykoľvek, ale pre našu rodinu je synonymom Vianoc.

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

veľa
1 ks malá
1-2 lístky
3 ks
1 ČL
1 l
1 PL
500 ml
1 PL
1 ČL
1 ČL
0,5 l




Postup

  1. 1

    Vopred namočené huby dáme v tej istej vode (0,5l) variť s koreninami a cibuľou v celku 15-20 min. Keď sú huby mäkké, pridáme roztlačený cesnak, maslo, mlieko, pol litra smotany na varenie rozrobenej s 1 pl hl.múky. Dochutíme soľou, pridáme cukor (cca 1-2 pl), necháme prevrieť. Po ochladení pridáme ocot 1-2 pl. Suroviny je dobre si prispôsobiť podľa toho ako nám počas roka priala šťastena pri zbere húb. U nás platí, čím viac, tým lepšie.

Diskusia k receptu

mijaita
U nas doma jen povarene namocene houby ve vode s bobkem a kulickama, zahustene maslovou jiskou. Ja si davam hruby pepr cerny. Ale kazda varianta je dobra !
martinat
Presne toto je aj u nas doma na Vianoce a je to ta najlepsia pochutka. Ja som sa vydala do Kanady a moj manzel sa do nej tiez zamiloval ked sme stravili prve sviatky na Slovensku a odvtedy nesmie chybat ani v nasej domacnosti. Kapustnica mu tiez chuti ale ta je az na Silvestra; -)
leushkka
@martinat presne tak je to u nas, tato polievka na Vianoce a kapustnica s masom,klobaskou a hubami je na Silvestra. Si z NR regionu?
1x trogar
pivonka
Vyskúšam prv, ako na Vianoce, lebo tradícia nepustí - kapustnica. Určite je super!
levand
Veru všade sa len hubuje a netreba potom ani hubovice.
dogagador
Velmi ma laka urobit tuto polievku, mam truflovy olej, na zaver pridam par kvapiek. Nieco na tento sposob som jedla v NY v takej mafiansky vyzerajucej restauracii. Predpokladam, ze by to mohlo vyjst.
martinat
Leushkka, som z Povazia a tuto tradiciu domov priniesla ocinova mamina ktora povodne pochadzala zo Stvrtka okres Trencin. A skoro o mesiac uz bude bozsky rozvoniavat po dome :-)
pivonka
Dnes bola na obed a je fakt výborná. Vnučka povedala: "Babka, toto musíš často varievať." Lenže to závisí od húb a my hubári bohužiaľ nie sme, takže bude bývať iba výnimočne. Škoda.
lubavuska
Tak táto fantastická polievočka ( u mojej svokry v TO - hríbová na kyselo) je od roku 1997 aj na našom štedrovečernom stole spolu s pôstnou kapustnicou - tá musí byť. My sme ju doma nevarili, mávali sme polievku zo suchého hrášku, ale odkedy som sa vydala za "dolniaka" tak je už tradičnou súčasťou štedrej večere v mojej rodine. Ja som si ju zamilovala na prvý krát ako som ju u svokry ochutnala.
leushkka
@pivonka tesim sa, ze vnucke chutilo. Vdakabohu,ze susene lesne hriby si mozeme kupit do zasoby :-)
pivonka
S tými hubami to bol vlastne bartrový obchod. Susedia mojej dcéry majú veľký starý orech a "padajú oriešky, padajú oriešky do našeho dvora..." A ja v orechový čas celú rodinu nabádam, aby poctivo zbierali a oni zbierajú. Dcéra má kolegyňu, s ktorou si veľmi dobre vychádza. Je to veľká turistka a hubárka, tak nám vždy ku Vianociam daruje sušené huby do kapustnice. Poháre chce vracať a keď nebolo orechov, tak som ich plnila domácimi rezančekmi, aspoň niečo. Keďže sa tohto roku oriešky urodili, dostala tie. Na druhý deň mala dcéra na stole dva poháre sušených húb. No nevyboštila by si ju?
1x trogar
misqs17
super, my normalne robime takto hubovu kapustnicu, ale kedze tieto vianoce kojim, urobim tento receptik, len s hubami :)
trogar
Som z Nitry a túto polievku zbožňujem,od malička sme ju mali na Štedrý večer a teraz keď mám vlastnú rodinu a bývam na Morave,tak to robím na Vianoce a celej rodine strašne chutí! A hríbiky mám vždy vlastné z lesa,dávam hodne.
trogar
@Trogar (1.2.2017 21:25)

A zabudol som,že sa tam dáva šošovica a to hodne!
trogar
@leushkka (7.11.2015 09:06)

Ano u nás sa velmi podobná vaří.Som z Nitr.Hrnčiaroviec i keď teraz bývám na Morave.Veselé Vianoce, idem si ji uvariť!
marienka44
Podobnú polievku ma naučila robiť moja svokra.
Moja je obohatená o jačmenné krúpy (varéme spolu s hubami) a na záver sa povaria aj sušené slivky, najlepšie domáce s kôstkou, nie z obchodu. Okyslíme, osladíme a hotovo. Samozrejme smotana ako u teba. Mám ju rada.