Cesnak medvedí

kecupicek - bez fotkykecupicek, 7. apríla 2018
Nadišlo obdobie zberu cesnaku medvedieho. Môj ujček bol bača a celý život strávil v prírode. Poznal rôzne liečivé rastlinky a na salaši pod prístreškom na syr, viseli viazaničky sušených rastliniek na čaj po celý rok. Chodievali za ním ľudia zo širokého okolia. Aj domov doniesol a večer vždy ujčinka navarila veľký hrniec bylinkového čaju, ktorý prevoňal celý domček. Horšie to bolo, keď nastala sezóna medvedieho cesnaku. Jeho liečivé a prečisťujúce účinky boli známe už pradávno.Dával si ho do všetkého. A nútil všetkých členov rodiny, aby ho jedli. Na salaši kuchtil rôzne dobroty zo všetkého možného. Vyžil celý rok z ovčieho mlieka, vajíčok a darov prírody. Chlieb nepotreboval. Nechodieval domov zo salaša často, ale keď prišiel takto nafutrovaný medvedím cesnakom, už zďaleka sme počuli krik ujčinky:- Zostaň spať v kuchyni, smrdíš ako cap!- Nevadilo mu to, hlavne že bol celý rok zdravý ako buk. Iné to nebolo ani s cesnakom zo záhradky a cibuľou taktiež nikdy nešetril. Keď som začala pracovať, rozprávali sme si pri kávičke, bežné veci z domu z predchádzajúceho dňa. Staršia kolegyňa stále zívala, tak sme si ju doberali, že sa asi dobre nevyspala. Jej manžel bol náruživý rybár a čo ulovil hneď na brehu vyúdil na malej udiarničke, ktorú vozil so sebou v aute. Samozrejme, že cesnakom nešetril a ako lovil, údil aj koštoval. Keď prišiel domov už od dverí počul:- Zostaň spať v kuchyni, smrdíš ako cap! Taká som bola z toho smradu nervózna, že som do rána nemohla zaspať. Blížil sa 1. máj, a tak sme ju naverbovali, aby išla na rybačku s ním. Poslúchla.- Ako bolo na rybách? Ani sa nepýtajte, zamrzla som ako pes a ráno vystúpila hladina vody až k nášmu autu. Skoro sme sa utopili. A čo brali? Brali. Hneď sme to aj vyúdili a doniesli domov hotové. A ochutnala si? Hej, bolo to výborné! Smrdela som ako cap! Doniesla som aj vám. Ochutnali sme, mala pravdu. Z vedľajšej miestnosti k nám nakukla kolegyňa a pýta sa:- Čo ste jedli? Smrdí to tu ako cap! Predsa cesnak! Chceš? Nie, vyvetrajte!!!!!!
@zareaguj


Diskusia k článku

kecupicek
Aj ja mám veľmi rada cesnak, voňavú ružu východu. Dávam ho skoro do všetkého. Dopestujeme ho skoro 30 kg a že máme radi svojich priateľov, dáme aj im. Náš, slovenský, má takú výraznú vôňu, že keď ho zješ nikto na teba len tak nezabudne.
1x zolik
kecupicek
Bola som dnes celý deň v záhrade. Cesnak krásne vzišiel, nechýba v riadku ani jeden. Krtko sa presťahoval k susedom a narobil im kopčeky po celej záhrade. Ešte pred mesiacom som mu do dier v krtincoch napchala šupy z cibule a cesnaku. Nepáči sa mu ich vôňa, asi sa bojí aby nesmrdel ako cap. Staručký kolega nám mladým často radil:- Dievčatá dajte si každé ráno dva strúčiky cesnaku a nebudete mať vysoký tlak. Keď ho zapijete mliekom, vôňa sa stratí.- Nechápali sme o čom hovorí. Teraz už áno.
1x zolik



 



TOPlist