Bolí ma celý človek

arasidka - fotkaarasidka, 4. novembra 2011
Tak pekne dnes ten deň začínal. Od rána som fičala ako vianočná prskavka. Dzedko odišiel odviezť vnuka z internátu domov, syn šiel za svojími klientami a ja som zostala doma sama s Alanom. Psisko podriemkaval a ja som si v tichu domova vychutnávala ten božský kľud.Netradične som sa rozhodla, že si v obyvačke sadnem pohodlne do kresla, pustím si telku a očistím pár zemiakov na zemiakové placky. Aj sa tak stalo. Krumple už boli očistené v miske, tak som vstala a poďho do kuchyni. V jednej ruke miska, v druhej vrecko so šupami a v tom sa to stalo. Nevdojak som zakopla palcom o roh stolíka a čo sa ďalej dialo, neviem ani opísať. Ale rana to bola poriadna. Aká som dlhá,široká a krátkozraká - zosypala som sa na prahu medzi kuchyňou a izbou. V ušiach mi stále rezonuje nekonečné cilinganie kovovej misky,ako sa na podlahe točila . Zostala som ležať na zemi a chaoticky som premýšľala , čo sa to stalo. Pomaly som sa obrátila na chrbát a zízajúc na plafón som si povedala: Babo,žiješ?
A nielen to, ani si neviete predstaviť, čo sa za pár sekúnd dokáže v hlave premlieť , než sa začnete opatrne dvíhať hore. Ešte že v tom momente necítite bolesť. Tá prišla o niečo neskôr. Bolo to o pár minút, keď som zemiaky pozbierala, umyla, nastrúhala, ten posledný som strúhala ledva-ledva. Prvé sa ozvalo rameno - pravé. Z neho vystreľovala bolesť do lakťa a za ním do zápästia. A popritom mi celé telo vibrovalo ako žmýchačka na prádlo zn. Perota rok výroby 1960.
Na.... a bolo po Kačinej svadbe. Medzitým sa dzedko vrátil domov, vystriedal ma pri šporáku a ja som si musela ľahnúť, lebo nielen ruka , ale celé telo bolelo stále intenzívnejšie.
A tak posedkávam, postonkávam a dívam sa na ružovú tabletku zn. Ibalgin - mám - nemám - mám - nemám ju zjesť? Ale asi ju zjem. Noc je dlhá a zajtra môže byť ešte horšie.
Na dnešné zemiakové placky s údenou slaninkou a kapustovým šalátom, ktorý k nim veľmi ľúbim, asi dlho nezabudnem.
Tak bacha - zoberte si z tohto príbehu ponaučenie: Človek by sa mal radšej učiť na chybách druhých ako na vlastných...... au
@zareaguj


Diskusia k článku

elekra
To mi je ľúto! Dúfam, že nemáš nič zlomené a udreniny sa Ti skoro zahoja a prestanú bolieť. Zemiakové placky s údeninou sme mali v utorok večer po návrate z chalupy. Kyslú kapustu sme mali tiež, ale sme ju k tým plackám nestíhali jesť.
zvoncek
milá arašidka, nech len nie je nič polámané a pomliaždené, najlepšie by bolo tú bolesť prespať, ale či to pôjde? No, Tysi veselá kopa, a veslá myseť od bolesti pomáha. Prajem Ti, aby to bolo čo najskôr.
sladkacokolada
veru au arasidka, aj ja som to zacítila pri prečítaní tvojho príbehu, prajem skoré uzdravenie, aby si mohla čo najskor fičať ako vianočná prskavka.
babidka
Arasidka , konecne mas moznost prelezat v posteli vikend "beztrestne" a bez vycitek svedomia ....Zober si tu najvacsiu ruzovu tabletku co najdes , obloz sa casopismi , pust si DVD a urob sa trosku viac chora .Ver mi , aspon ta polutuju :-) Ked budes "hrdinsky" trpiet a pracovat ako si zvyknuta ....nestekne za tebou ani ten psicek ...a teba sice mozno "cely clovek" prestane boliet , ale ...nikto si to ani nevsimne ! To je prilezitost ked si mozes uzit rozmaznavanie a aspon jeden den lenosenia .Pekny den! :-))))
pivonka
@Ara šidka, hlavne, že nie si dolámaná. Verím, že ťa bolí celý človek. Ja som si len malíček ublížila a doteraz ma bolí. Vo štvrtok som miesila ručným hnetačom kysnuté cesto. Vyšmykol sa mi z ruky a inštinktívne som ho zachytila, ovšem za roztočné háky. No, zobrali mi malíček. Poslúchni @babidku , dobre ti radí, odpočiň si, zotav sa.
yana
Moja zlata, bolava. Ale zasmiali sme sa od srdca.
babinka
ak sa da, pocuvnii a oddychuj, bo v nasom veku uz sa hrat na hrdinov sa neoplaca, pri najblizsej prilezitosti sa ti to zdvojnasobi... aj ja som tento tyzden prelezala jeden den - ako dobre mi to padlo!! (a vlastne mi nic nebolo, iba taka nadcha). Mas pred sebou este dlhy zivot a mamku - o tu sa treba postarat, tak skore uzdravenie !
hubata
@arasidka joj, to ťa teda ľutujem, daj pofúkam bobenko. Ale na druhej strane to má pre www.varecha tú výhodu že môžeš porozmýšľať a hodiť sem nejaký srandovný článoček, lebo inak by si len robila a nemala čas písať. No čo už, daj si proti bolesti nejakú chémiu, rýchlo ti zaberie keď nie si zvyknutá brať tabletky a potom sa doliečiš svojimi bylinkami. Tak nech sa ti darí!
huck
@ara šidka, aj ked sucitim s tebou do pesledneho atomu mojej osobnosti, priznavam že mi ubehol poriadny rehot (nič v zlom, len predstava komicko-tragickej situacii) strašne sa mi čo navrhla @babidka ! Suhlasim s nou do bodky :)
huck
* strašne sa mi rata (pači) čo navrhla @babidka.... ( tlačovy škriatok mi ukradol čast tekstu)
45678
@arasidka všetci Ťa ľutujú, ja Ťa povzbudím :-)
Urobila si skúšku správnosti a môžeš byť šťastná, že nemáš osteoporózu a ešte sa dodatočne môžeš na tom zabávať, ako si sa prevalkala na podlahe a vstávala hore zadkom :-)
Nech Ti zdravíčko slúži rovnako ako zmysel pre humor. A vieš čo, v budúcnosti sa na tú ružovú potvoru -tabletku vykašli, určite Ti viac pomôže pofúkanie nás Varecháčov ako tá " chemická zmija " :-))
arasidka
Sobota: 12.40 hodzín - akurátne po obedze

Začnem s tým najlepším - sem sa nacválala hlyvovým pokrmem /volado dal tým smíšnym hríbom takéto meno, že:Pleurotus ostreatus /.
Ná šak dzedko bol na rinku,richtára tam síce nevešaly, ale za to donésel velykánsku kytycu tejto dobroty - a to šecko bolo na jednej stopke. Any nemohel šecko uvarit, tak zajtra budem robit hlyvový zavináč z teho cesta z lýsca.
No a ešče furt sem pri tem dobrem, ešče ma zehrýva pod prsama a kolem pupku, lebo to moje rešeto fúzaté do teho strčil aj baraný roch a jednu fajnú feferónku. A sa ma aj ráno opýtal: Bapko, sceš to jako minule , aby to bolo cícit lečem, alebo neskaj okoštuješ hlyvy jako drškovú z hovadzích tých držék. Reku, dzedko, mne je to jedno, hlavne, že nemosím neskaj já varit. A dzedko nesklamal, nafutrovala sem sa jako vojenský strožek a nech mi to panbenko odpuscí, zmamlala sem aj dva krajíce černého chleba Čerta.
A fčul spokojno sedzím na široko rozkročená jak starý generál pred počítačem, lokty položené na nohách a f tejto velyce ukludnujúcej polohe píšem - pomalyčky - lang - sam, šak nejdem any na vlak, any na letadlo, dzedko mi dofúka gumy na tej mojej plechovej kobyle a pójdem mame na kávu.
No a fčul o tem, že čo a jako: Nále ludé moji zlatí, já sem ten lili-cukrík večer neužila. Nehala sem si ho "vychládnut" tutok vedla myši a povedzela sem si, že je furt času dost... A tak došlo ráno, pirula bola tam, dze sem ju dala a fčul sa velyce len čudujte šeci - rameno o nejaké to promile bolí pomenší, a bola sem venku - ve vinohradoch z Alánkem a naráz kukám jak Jano z búdy - šak ty dzífča any nekrívaš. Jak sem len bola ráda, lebo tú osteoporózu naoza už dávno nemám, lebo pred deseci rokama ju vystrídala inačá "fajnovejšá" Rožika - ale tátok sa menuje ináč - že Gonantróza, a mosí to byt velyce len velyká pany z kaščíla - lebo ju dochtori ohodnocili až na 4. stupen - já sa s nú chválym jako ze štvorchvezdyčkovú - po nej už neny žádny stupen, enem umelé jabúčka, alebo začnem cvičit krema inšého tzv. "skok do truhly"./Ale sa mi sranduje, ket mi je dobre, čo? Ešče aj o tej zubatej sa dá ze smíchem hovorit./
Dzfčence, máte recht - treba si odpočinút, tolu sa žáda klud a ušom cicho. Aj moj mladý to pochopil a ešče drichme jak jurský ščep /bodaj by né, ket došel ráno o pjeci - longoš jeden neostrihaný... s očama červenýma jako zle podojená koza, hladný jak pionýrsky tábor na celodnovém výlece a tak než skončil f postely, zmamlasil štyri rohlýky a zedel k temu štvrt kila bryndze - teda nescem šályt , ale skoro :))) /No čo už, aj on potrebuje trošku "žit", né enem hnécit a hnécit cudzé šunky,slanynky, a fajnové panyčky na patách :))), stretly sa po dlhej dobe a tak sa "zavyprávaly". Dzedko enem kukal a taško si zdychel: Jááááj, dze sú ty časy, ket zme tri dny pily a jeden den odpočívaly, fčuleky si lyznem dva deci a odpočívam tri dny ".

Konec hlášená - sem skoro f porádku, jako opčas dzedko poví ze smíchem - že od paty po klúčnu kost je šecko f porádku, tam hore je to už horší, no čo už - roky pribúdajú a človek sa začína obávat, že k tej Róze GONAN, sa prilepí aj tá druhá Róžika,. /Tak vám dzekujem, a jako sa úprimno hovorí, že: sem vám velyce zavázana za to šecko , a any né tak zavázaná jak dlžná - fčul idem het, lebo lokty mi urobili do noch hlbokú jamku a chrbet sa sce už vyrovnat. Tak zatád sa majte a užívajte si soboty, šak já ešče dóndem. :))))))
sovka62
@arasidka , až teraz som sa dostala k čítaniu, ty si ma ale vystrašila! A mám otázku: tebe naozaj nenapadlo ísť sa ukázať nejakému doktorovi? Veď zatiaľ ešte pracujú. Ja by som po takom páde v našom veku neváhala, veď to mohlo dopadnúť všelijako. A zarazilo ma, že ťa k lekárovi neposielali ani v jednom komentári. To som len ja taká, že mi lekár musí povedať, že je to v poriadku?
Pripomenula si mi, ako som sa strepala ja. Bola som ešte mladá, tehotná v siedmom mesiaci, čakala som dvojčatá (vlastne dvojčatá som nečakala, o tom, že to budú dve ma informovali až po narodení prvého dieťaťa). Prala som, v takej malej štvorcovej práčke, čo keď sa dobre rozbesnila, fŕkala penu všade okolo seba. Do kúpeľne sa nezmestila, tak bývala vo vstavanej skrini na chodbe, odtiaľ som ju vždy vyťahovala. Dlážka na chodbe bola pokrytá gumou a ako inak, perfektne napastovanou a vyleštenou, veď som nejaká gazdiná! Práčka doprala, vrhla som sa k nej vytiahnuť prádlo a čo čert nechcel, stupila som bosou nohou na kúsok peny, čo vyfrkla na gumu. Frčala som naozaj ako po mydle, nohy dozadu, hlava dopredu a aká som bola dlhá a ťažká, treskla som rovno na to tehotné brucho. Tak som sa zľakla, že ma ani nič nebolelo, ale pohnúť som sa bála. Po troche som sa dostala do sedu, odvliekla na válendu a ležala hodiny, čakajúc čo bude. Bola som sama, muž chodil domov len na víkendy, telefón som nemala a vybrať sa sama kamkoľvek som si netrúfla. Tak som tam potichu zaspala a prebudila som sa až nad ránom, bolela ma len hlava, ktorou som tresla o dlážku.Cítila som pohyby, tak som si povedala, že asi bude všetko v poriadku a našťastie aj bolo.
domacapani
Vies Arasidka, ze keby si sa este natocila na video, a dala do TV, mala by si sancu vyhrat? -:) Asi vsetci mame take podobne skusenosti. Moja kamaratka sa pred asi mesiacom rozhodla ist do mesta na bicykli, v meste sa stavalo, a nebolo kde parkovat. Ved bicyklovanie je zdrave. Po chodniku v plnej rychlosti pri pozerani, kde ma ist, jej nejaky specialista na sportovom aute otvoril dvere. Na sportakoch su dvere dlhsie. Vrazila do dveri, hlavou buchla o beton, na stastie v prilbe. Vstala, ze nic jej nie je, hrdinsky to odbicyklovala domov, a az neskor nachadzala bolacky. Nedavaju taketo veci v televizii a my sa na tom smejeme? Ponaucenie: vzdy treba mat so sebou kameru a filmovat sa.
evanaaa
Arašidka, z toho pádu si nič nerob, tak ako ja - som totiž odborník na pády. Ani nespočítam koľkokrát som padla, naposledy a našťastie, asi pred troma mesiacmi na ulici domov z nákupom,ktorý som za sebou ťahala v kabele na kolieskach. Prdomnou šiel starý pán s dvoma barlami, pomaly a ja som sa ponáhľala, chcela som ho predbehnúť, nohy sa mi zaplietli, kabela sa prevrátila a ja s ňou. Udrela som si bok ( práve ten, čo ma na ňom kľby bolia), odrela koleno a ruku, ešte teraz mám na tom mieste tmavý fľak. Dve panie na sruhom boku zhíkli, no ja som vstala ako hrdina, ale potom doma ma všetko udreté začalo bolieť. A keby to bol len jeden pád, ja padám dosť často. Tuším mám narušený " ústroj rovnováhy", hehehe.
evanaaa
A sranda - ten starý pán predo mnou, ktorý bol toho príčinou o ničom nevedel, ani sa len neobzrel.
arasidka
Nuž - dievčence, keby som bola horolezec, už mám dávno kúsek teho kamena na nekerem tem vršečku v Tatroch. Čo já sem sa už naskýdala dole hubu. No ale čo sa týka toho včerajška, tak mi bolo jasné, že zlomenina to nebude, a okrem toho ma syn prezrel, pozdvíhal, poskŕčal a bolo. Dzedko len teho dochtora furt scel doceperit k nám, sem ho presvetčovala, že já sem na hlavu nepadla,dlho na mna kukal, aj s tú svoju krúcil, aš nakonec povedzel - šak ty víš najlepší. skóreči semmala obavu, či z teho netrafil šlak susedovho jorkšíra, čo bývajú podemnu, odmenec krpatý, celé dny to vreščí jak siréna na komíne a fčera bol dlho cicho, odlehlo mi aš ftedy, ket začal pípat jak poplašné zarídzený na fabrike.Reku, dobre, sandokanko to prežil.
aroooo
@ara šidka, som rada, že ti to dobre dopadlo- no dopadnúť si dopadla, ale že sa asi nič vážneho nestalo.Ja som dnes tiež trochu preháňala, o 11 som išla rýľovať do záhradky a stanovený kúsok som musela spraviť, no o 15,30 už ani neviem či ja som niesla rýľ alebo opačne. Ešte aj suseda na mňa kričala, ty zajtra nevstaneš, no a čo, hovorím, je nedeľa a pri najhoršom chlieb mám.Rýľovanie ide ťažko, je veľká suchota,samé suché nerozbitné hrudy, až som mala mokré doslova všetko.Osprchovaná som zjedla zvyšné vyprážané šampióny podľa sovky, zapla televízor a po hodine/hneď som aj zaspala/ sa cítim ako rybička. Asi účinkuje ten kefír z tibetskej huby čo mi poslala mariaklara a dnes som ho prvý krát raňajkovala a bol veru dobrý. Tak už žiadne podobné experimenty.
janadelfi
Tiež ma bolí celý človek, včera manžel len-tak spomenul, že chodiť zbierať kukuricu, ktorá zostala ležať na zemi za kombajnom po našom "OBSTELÉZ" nie je trestný čin a našim sliepočkám na zimu len prospeje, sme sa vybrali ja a moje dve dcéry na túto divokú akciu. Nachodili sme sa a zbierali ako besné za dve hoďky sme mali tri vrecia a tri vedrá a hrdé sme sa vrátili domov. Po pochvale sa "hlava rodiny" rozhodla, že zajtra (akože dnes v nedeľu) sa ide zase. Staršiu dcéru som vymenila za manžela a vyrazili sme. Včerajšok sa na mne už podpísal, nebola som ochotná zbierať ako "besná", ale zbierala som.... Zase sme nazbierali tri plné vrecia a tri vedrá kláskov a polkláskov kukurice. Bolia ma ruky, chrbát, nohy.... svalovica jak vyšitá. Len sa zbytok nedele poflakujem a jojkám a ochkám.... Ale sliepky sa budú mať.....
arasidka
pamätááám, pamätááám....a potom sme v komore "moržovali" ručne kukuricu, až zostali holé "kontolce".A na dlani mokré pľuzgiera, samozrejme, než sme sa to naučili moržovať.
janadelfi
Presne tak @arasidka , a toho lekára si si mala vybaviť. Nie je to sranda ja som ťahala v práci dvoch psov - tínedžerov krížencov pitbula a vlčiaka. Tí lapaji sa mi prekrížili a ja som spadla - na zemi okolo mňa hopsali a oblizovali ma. Nešla som lekárovi hneď, asi o dva týždne a ten ma vyhodil, lebo som si zlomila kosť v zápästí a povedal, že sa s tým nedá nič robiť. Už to nebolí, ale niekedy pri námahe pukne a potom to pichne - potvora.
arasidka
Janadelfi, naozaj je to v poriadku, ešte to vo mne rezonuje, to vieš, dve operácie chrbtice nie sú maličkosť, ale už to poznám, viem, kedy prihára. Dnes som bola skoro štyri hodiny vo vinohradoch so psom.Prešli sme všetky cestičky a najedla som sa obstrlézového hrozienka do sýtosti. Prešla som cestou az na našu záhradku pod horami, posedela som si v kresle a domov som si doniesla kytičku posledných ruží zo záhonu. Cestou späť ma trochu boleli obe kolená, poobede som si poležala a teraz mi je už lepšie. Je to hrozné, ale perspektíva do budúcnosti nie je ružová, moje kolená sú už niekoľko rokov choré, robím čo môžem, a hoci mi povedali, že jediné východisko by mohlo byť transplantovanie kolenných kĺbov, akosi sa toho bojím, je to riziko, ak to nevyjde, vozík by ma neminul. A to si nemôžem dovoliť vzhľadom k tomu, že by som kriticky zhoršila situáciu doma . To vieš, i na mužových pleciach je toho viac, ako dokáže jeden človek uniesť.Jeho zdravie je podlomené natoľko, že najviac nám pomáha optimizmus, že to aspoň takto vydrží ešte dlho.A jeho optimizmus nalieva i do mňa. Tak teda idem , dobrú noc,
janger
Mila @arasidka , dufam, ze ti bude kazdym dnom trochu lepsie. Ale si si teda dala! Vidim, ze takych 'padaviek' je tu teda viac. Aj ja patrim k cerstvym absolventom...Boli sme na kratkej dovolenke, isli sme do muzea. Na parkovisku som sa potkla o okraj chodnika a tiez som sa zosypala. Tak som sa hanbila! Neviem preco sa clovek hanbi, ked padne (teda aspon ja sa hanbim)...Poriadne som si buchla ruku, plece. A skoda, ze som necitala tu mudru radu od @babidky skor :-))).
arasidka
Janger - das ist hrúza, keď sa také niečo stane.Miesto toho, aby sa človek postavil , oprášil, prvé, čo ho napadne - kto ma videl, čo si len o mne budú myslieť - istotne sa mi všetci rehocú. Janadelfi, ďakujem, dnes som už túto nemilú príhodu "uložila do archívu" medzi ostatné podobné z minulosti.
maorka
Po prečítani tvojho príbehu milá @ arašidka som si pripomenula ten môj. V polovičke septembra sme boli pozvaní na svadbu, tešila som sa ako malé decko ... a potom to prišlo...hotel Reduta v Lučenci má vedľa recepcie točité schody do suterénu k parkovisku... ja som spolu s davom ľudí išla k výťahom a po pár krokoch som šlapla do prázdna , našťastie ma zachytili lebo inak sa kotulam celkom dole... máš pravdu že som sa rýchlo snažila postaviť a tvárila som sa že to nič... všetko je OK... koleno za pár minút bolo ako lopta, do rána som prikladala ľad, miesto tancovania..... bolelo to ako besné... v pondelok som došoferovala domov , ale to už noha od členka dole bola ako papuča a modráááááá... za pár dní som ukázala koleno doktorom.. ked som povedal že som spadla na svadbe tak sa len "chápavo" usmievali.. vraj som mala prísť hneď.. a to nič nie je ,to bude pár dní boleť.. sú to dva mesiace ,noha už nie je modrá, koleno bolí ďalej aja si hovorí m že som blbec...mala som ísť k lekárom... mala som sa nechať trochu poľutovať....ale nie... ja som si kúpila bandaž na koleno a krívajuc sa motám doma...ako všetky tie čo si myslia že bez nich by sa zemeguľa zastavila- ako to hovorieva môj muž.... prajem skoré uzdravenie bez následkov a nech Ti ten humor dlho vydrží...
arasidka
Maorka, ošemetná vec! A tu mi pomáha recept mojej starej mamy. Nikto o tom nemusí vedieť, iba ty sama, očuraj si mäkké plátno - plienku, alebo čo, prilož na koleno, prekry mikroténom, ofačuj , opakuj každý deň. A ešte jeden recept, ktorý mi pomáha - hybaj von, nazbieraj pekné listy lopúcha, omy ho, vysuš papierom, polož na linku a prevaľcuj ho - nie vlálkom, ale sklenou fľašou, aby všetky žilky v liste popraskali a pustili svoju šťavu, potom si ho daj na koleno, prekry mikroténovým vrecúškom a detto obväzom, opakuj dovtedy, pokým budú žilky na lopúchu hrdzavé, ak dáš list ráno z nohy dole a bude nezmenene zelený, je to dobré znamenie. Sakra, to sú recepty, čo? No čo už, ešte je jeden - miesto deci vína do huby, detto na plátno a pokračuj, ako som tu už písala. Vínny obklad je tiež dobrý. Ale u mňa je na prvom mieste UREA!
arasidka
a dnes ma bolí lakeť, dedko vraví, že je "tenisový". No ale tenis vôbec nehrávam, tak jako? Vyzerá to, akoby neskoršia reakcia na môj letecký deň.



 



TOPlist