Ako som začala tohtoročnú šípkovú sezónu

arasidka - fotkaarasidka, 17. septembra 2012
Prešiel mesiac, čo sa moja mama vprostred noci takmer skántrila pádom, preletiac cez stolík, skončiac s otrasom mozgu a zlomením panvovej kosti.
Tak som sa vybrala našej obvoďáčke, na radu a pre mamine lieky. Ako si tak ťahám na bicykli po ulici pred ZŠ, chcela som obísť retardér na ceste a tak som zakéruvala smerom doľava, kde je veľké parkovisko átu. No a tu ti len zrazu predomnou ide džíp, just šofér spravil ten istý manéver, vyhol sa druhému retardéru a pekne si to keruval po chodníku oproti mne, a na chodníku zostal aj stáť. V poslednej chvíli som zišla z bicykla, beťára obišla just po ľavej strane cesty, lebo oproti už išlo ďalšie auto. Keď som ho obišla, nasadla som rutinne na bicykel, ale vtedy som si všimla, že po chodníku ide mamička so športovým vozíkom, asi 5-6 metrov predomnou. Tak som zopakovala pristávací manéver, a ako som schádzala z bicykla dolu, len mi moja noha vypovedala službu,a ja som sa skladala k zemi.
No perfektne!!!! Predstavte si, že padáte rovno do veľkého šípkového kríka a ľavou rukou skončíte v jeho korune . Bééééé... Keď som sa snažila vstať, pribehla mi jedna pani na pomoc, zdvihla mi spadnutý batoh a ke´d videla moju krvavú ruku, len sa jej panenky pretočili. Fakt, až potom som si to všimla, moja ľavá ruka je nádherne ozdobená dlhými červenými pásmi, ako by ma vlci boli prepadli. Biele nohavice dostali zabrať, ale chválabohu krv z nich vyšla.
No, skončila som u doktorky, poradila mi čo a ako postupovať pri mame, a sestrička mi pichla fajnovo injekciu proti bolesti.
Na, a to som včera bola v chotári omrknúť tohtoročnú úrodu šípok, z tých zrelých som nazbierala asi dve kilá. No ale že dnes skončím takto, to sa mi ani nesnívalo!!!!
@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
Jejdanenkymarienko, Anička, tuším radšej behaj peši, ten svet je akýsi preplnený a pre človeka už ani neni miesta. Máš šťastie, že si obišla so škrabancami, mráz mi behá po chrbte, keď si ťa tam predstavím. Opatruj sa a opatruj aj maminku, nech sa vám už nič zlé nedeje!
matata1
@arasidka @sovka62 má pravdu, dávaj si na seba pozor, aby si neskončila pochrámaná v nemocnici. Veď kto by nás rozosmieval a vháňal nám slzičky do očí, há?
fialka49
Arašidka zlatá, s tou latrínou sa to potvrdilo do slova a do písmena. Páči sa mi, že napriek tomu všetkému si mala ešte chuť ísť omrknúť tohtoročnú úrodu!
Na teba platí ten veršík z detskej riekanky o šípke:
"Šípka, koho čakáš, pekná, taká?"
"Kto sa tŕňov nenaľaká".
Prajem ti všetko najlepšie, skoré zotavenie sa zo škrabancov a veľa zdravia a síl aj tebe, aj tvojej maminke.
frezia68
Anjelíčku,náš strážničku,opatruj @arasidku a jej mamičku.....tuším sa začnem za Teba modliť,lebo kde boli Tvoji strážni anjeli?Ale mohlo to aj horšie dopadnúť...takže si mala aj šťastie.Veď dávaj si pozor,nezabudni,že rôčky pribúdajú a už nevieme tak šikovne padať,ako niekedy,hamuj :-)
evanaaa
@ara šidka, možno ťa ten pád zachránil pred tým džipáčom a aj ďalším autom, takže " radšej v trní, len nech mi v hlave nebrní" a to si aj mohla už pár šípok nazbierať, keď ti tam ruka čiahala - do tých šípok, nie? Ale teraz bez humoru, zatiaľ to dobre dopadlo, ohlo aj horšie, dávaj si pozor, veď kto by opatroval maminu, ak by si potrebovala ty opateru.
arasidka
díky, dievčence, len s humorom, len s humorom, nemusíme vážne. Keď som prišla do čakráne, sestrička otvorila dvere , videla ma, lebo som sa jej ohlásila, že idem mame po lieky, a keď mi videla ruku, že čo sa mi stalo, tak som sa u nej omyla, a potom som jej povedala na otázku, ako sa cítim, že celkom dobre, len sa mi chce plakať. Keď som sa omyla, išla som späť do čakárne so slovami: Kačenko a fčúl si idem sednút a idem sa vyšklébit, tu je tak cicho a pekne, že tu bude radost plakat.
Evanaaa, just si mi prihrala ďalšie vety - lebo prvé, čo som doktorke povedala bolo: Pani doktorka, reku, šak ket už tak sedzím, reku keby aspon nejaké šípky na ňom boli. Ale čerta rohatého - tam nebolo nič - ledva 4 - 5 kúskov, aj to zrelé na polovičku!!!! A čo vy viete, parcela niekomu patrí, vprostred nekosenej tráve stojí ceduľa : NA PREDAJ!, no a čo keby ma ešte niekto bonzol majiteľovi, že som oberala na cudzom? Fííííha, teraz ma napadlo, ten krík je perfektne dolámaný, nie že mi ho dá majiteľ ešte k náhrade.
evanaaa
No,@arasidka , len dúfaj, že tam niekde nebola skrytá kamera, aby si ťa majiteľ nevymákol a nedal ťa vyhľadať, nebodaj by fotky vylepil na všetky stĺpy.......aleak by si ho ponúkla tvojím pretlakom , aj by zmäkol.
arasidka
nuž, tento rok to bude horšie, bude toho menej, lebo opatrujem mamu, ale veď uvidíme :)))
kuchticka
@arasidka mila, skoro si ma rozplakala, ale zarovno rpzosmiala. Stastna to zenas, ktora berie vsetko s humorom. Ale az budes nabuduce na bicyli jazdit davaj pozor najma na tie DZIPY, lebo oni myslia, ze mozu jazdit a bicyklisti nie. Opatruj sa a taktiez maminku svoju drahu, nech sa navzajom este dlho tesite spolu. Zatial pa, Za par dni budem na mojej rodne hrudi, ale iba kratko a potom na susednej (v Ceskej republike), kde budeme dlhsi cas na roznych miestach.
Tak VARECHA zatial sa lucim a dufam, ze sa zasa "uvidime" za 4 tyzdne.
medulienka122
milá Arašidka, vidím, že aj ty sa zaraďuješ medzi"průserákov", ešte že si si nič nezlomila, dávaj bacha a majte sa aj s mamkou dobre
arasidka
Tak som ráno vstala - bez problémov, kolená obe trochu cítim, ale je to v norme. Už som polietala aj s vysávačom, aj pračka doprala a dzedko varí obed. Babička v leže kontroluje a podriemkava. Syn už behá za povinnosťami a pes drieme na lehne v nádeji, že to dlho nepotrvá a pôjdeme brázdiť chotár. A slniečko krásne svieti, prajem vám pekný deň.
Kuchtička , šťastnú cestu "domov", uži si to tu "doma", prajem ti pekné počasie.
arasidka
he he hiiii, tak sa pochválm, dnes som mamu zobrala prvýkrát von. Pekne sme obišli činžiak, na druhej strane sme si sadli na lavičku do tieňa a odpočívali. Just sme nikoho známeho nestretli, ale za to sme spočítali za dvadsať minút asi osem tehotných mamičieka jednu už s bábätkom zaveseným okolo krku na hrudi. Chúďatko malé, ledva si zvyklo na tento svet a už bolo pozapínané v remeňoch, len ručičky a nožičky tomu trčalo, a tak posediačky viselo na maminej hrudi s vyvrátenou hlavičkou dozadu. Že by toto bolo zdravé? Já ti,Karle nevím...
marianna76
fajn, a ja, že šípky ešte majú čas aj mesiac... tak to sa i my vyberieme . ďakujem a veľa zdravia prajem
arasidka
marianna, so šípkami je to ako s ovocím, jedno je skorej zrelé, druhé neskôr. Na lúke som našla krík, ktorý bol v plnej zrelosti, ešte týždeň-dva a už by šípky "chradli", na rozdiel od tohoto pár metrov boli ďalšie a tie boli skoro zelené. No a tento rok tie horúčavy urobili svoje, o 3 týždne sa urýchlili oberačky hrozna, lebo už dozrelo skôr. A včera som venčila psa a tak som oberala vybraný krík, bola som nemilo prekvapená, že plody boli nádherné - veľké, aj červené, ale keb to bolo minulý rok, tak by som ich tam ešte nechala dozrieť, lenže tieto už boli spolovice mäkké. Nechať ich tam týždeň, už by černeli. Toto leto to celé domotalo z tých horúčav.
marianna76
arašidka, veľmi ti ďakujem, určite i ja skoro vybehnem popozerať... dík
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Keď sme pri šípkach, tak nedávno som bola na návšteve u švagrinej a pri prechádzke popri potoku som videla krásne šípkové kríky a tak som si zaspomínala na "mladosť", keď mi otec ako dôchodca chodil zbierať šípky na zimu. Vždy ich nazbieral možno aj 10 kg, takže sme celú zimu pili šípkový čaj. Odvtedy som šípkový čaj nepila. Je tomu veru už štvrťstoročie. Až teraz som si ich zase natrhala a práve ich suším na balkóne. Prajem všetkým varecháčom všetko dobré.
arasidka
a jajaaaaaaj, sa to u nás červenie - vyše sto kíl šípok, preberám jak Popoluška, len nikde žiadnych holúbkov nevidím, čo by mi pomohli :))
arasidka
Ako ten čas letí - šípková sezóna pre mňa skončila a už aj začína oplátková! Koniec roka sa blíži, po Novom roku mi začne sez´´ona krasličková - tú mám tuším najradšej :)
beattka
arasidka, aj ja som pezinčanka a tie tvoje príbehy mi hladia dušičku, som rada, že ten pezinok tak pekne prezentuješ a hlavne presne tú našu reč tak ako to je, vdaka
arasidka
ja ťa zdravím, Beattka, teším sa, že sme z jedného mesta. Nuž, tu som sa narodila, tu žijem a hádam ešte dáky čas požijem, s tým tutovo počítam :)) Môj rodný dom, kde som sa narodila,ešte stále stojí, síce podrástol, nový majiteľ ho prerobil, ale ja ho stále vidím taký, ako ho postavil môj dedo v tridsiatych rokoch min. storočia.
Aj keď za tie roky vždy o niečo narástol,všeličo sa opravilo. V snoch sa často doňho vraciam a vždy ma víta babka s dedkom a vždy je to sen krásny. A nielen oni dvaja, ale všetci strýkovia, tety, sesternice a jediný bratranec, ktorý nesie meno deda. A nie sú to len sny, ale pripomína mi ho často v spomienkach aj moja mama. Je vo veku, keď je spomínanie pre ňu každodenným rituálom a ja si každé jej slovo vrývam do pamäti. Aj keď sa niektoré príbehy opakujú dokola a dokolečka, vždy sa niečo nové o rodine dozviem a než sa jej spomínanie raz skončí, moja mozaika o živote mojich predkov bude ucelená.A nielen o rodine, sú to príbehy o susedoch, a mnohých ľudí, ktorých som ešte ako decko poznala. A tých bolo veľa, lebo mama bola krajčírka a každý deň k nám niekto z nich zavítal.Dnes na svojich blízkych iba spomína, všetci sú už preč.
A ešte nakoniec k tomu nášmu mestu - v jednom TV dokumente som to povedala týmito slovami: " žijem tu od narodenia,prežila som tu detstvo, veľa mojich najbližších tu našlo svoje posledné miesto odpočinku, som tým všetkým s mojim mestom zviazaná na celý život."
marínujeho, len toho nášho chotára mi je ľúto, čím ďalej, tým viac sa vytrácajú stromy, zelené plochy a úplne vymizli lesné studničky. A o šípkach ani nehovorím, keď sa poriadne naštvem, tak ich tuším začnem pestovať na mojej záhrade :)))



 



TOPlist