Čerešňový kompót
Čerešňový kompót

Veľmi jednoduchý čerešňový kompót videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 2. júna 2024

Skvelý kompót bez sterilizácie, bez dlhšej práce a bez použitia rúry! Ja takto odkladám kompót každý rok a je výborný. Tento spôsob som Zobraziť celý popisSkvelý kompót bez sterilizácie, bez dlhšej práce a bez použitia rúry! Ja takto odkladám kompót každý rok a je výborný. Tento spôsob som sa naučila pred 20-mi rokmi od mojej maďarskej susedky.

Veľmi jednoduchý čerešňový kompót (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

 čerstvé




Postup

  1. 1

    Čerešne očistíme a umyjeme. Dáme ich do hrnca, pridáme cukor a zalejeme vodou. Môj hrniec má 7 litrov a bol plný čerešní. Ja som dala 350 g kryštálového cukru, ale každý si dá podľa chuti. Voda sa dá len do 3/4 hrnca, nie plný hrniec, lebo čerešne si pustia ešte vlastnú šťavu. Privedieme pomaly do varu. Čerešne treba často miešať, ale miešame opatrne, vždy zo spodu nahor. Ak máte veľký hrniec, čerešne na spodku sa rýchlejšie začnú variť a preto treba častejšie miešať. Všetky čerešne sa musia celkom prehriať a zmeniť svoju farbu. V tomto postupe vlastne čerešne "nevaríme" , ale len privedieme do varu. Najhlavnejšie je to, aby sa všetky čerešne prehriali a voda (šťava) začala pomaly bublinkovať. Nakoniec takto hotové čerešne dáme do zaváracích pohárov. Uzavrieme, fľaše otočíme hore dnom a necháme celkom vychladnúť. Sterilizovať netreba, mne sa nikdy nič nepokazilo.

    Veľmi jednoduchý čerešňový kompót (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A už nám zostáva len poukladať kompót do špajze a čakať kým príde zima :-) Prajem dobrú chuť !

    Veľmi jednoduchý čerešňový kompót (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tipy: * čerešne a cukor dajte podľa chuti * zaváracie poháre a vrchnáky musia byť nepoškodené * na kontrolu nechajte kompót v kuchyni na stole 3-4 dni na pozorovanie

  4. 4

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

gretka70
Tento spôsob zavarovania poznám.Dala mi ho kolegyňa pre cca 40 rokmi a takto som zavárala všetko ovocie.*Je super.Napríklad aj jahody tým že prejdú tým horúcim sirupom ,nasajú ho a nie sú prilepené na vrchnáku.
1x pata99




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia