Sushi Uramaki Ebi

Tomáš Szabados
šéfkuchár reštaurácie hotela Mama´s v Bratislave, 13. apríla 2010
Sushi Uramaki Ebi
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Suroviny

Sushi ryža:
1 kg
1,23 l
 kúsok
Zálievka:
2 dl
32 g
160 g
Uramaki Ebi:
Príloha k sushi:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme sushi ryžu. Studenou vodou ju prepláchneme 6 krát, kým nezostane voda úplne čistá. Premytú ryžu dáme variť. Pred uzavretím varnej nádoby alebo špeciálneho variča do ryže ešte pridáme riasu kombu. Riasa kombu pri varení pôsobí ako zmäkčovač vody a zároveň ako prírodná želatína. Náš tip: Kilo sushi ryže by sa malo variť približne 23 minút. Potom ryžu necháme ešte 7 minúť stáť bez varenia. Varič, alebo hrniec zatiaľ neodokrývame.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme zálievku. Zmiešame ryžový ocot s cukrom a soľou. Zálievku miešame metličkou kým nie je tekutina číra. Keď je ryža hotová, riasu kombu môžeme odstrániť. Opatrne ju premiešame a zakryjeme ešte na jednu minútu. Potom môžeme ryžu preložiť do misky. Zálievku rovnomerne vylejeme na ryžu. Varechou ju dôkladne premiešame, aby sa zrnká od seba oddelili.

  3. 3

    Na prípravu Uramaki Ebi si pripravíme bambusovú podložku ako pomôcku na rolovanie sushi, ostrý nôž , pohár s vodou na namáčanie noža a rúk a potravinovú fóliu. Namočíme si ruky vo vode, aby sa nám s ryžou lepšie pracovalo. Ryžu navrstvíme rovnomerne po celej riase nori, ktorú máme položenú na bambusovej podložke. Potom na jej povrch priložíme potravinovú fóliu, a obrátime tak, aby na bambusovej podložke bola potravinová fólia a riasa nori zostane navrchu.

  4. 4

    Na riasu ukladáme do prvej tretiny krevety, z ktorých odstránime chvosty, Potom kúsky avokáda, uhorku, a na to navrstvíme japonskú majonézu. Pomocou bambusovej podložky a potravinovej fólie sushi rolujeme. Uramaki Ebi prekrojíme na dve polovice. Prvú rolku obalíme v čiernom sezame, a druhú v bielom sezame. Každú rolku dva krát prekrojíme. Servírujeme nasledovne: Na tanier uložíme pripravené kúsky Uramaki Ebi spolu s kúskom wasabi, nakladaným zázvorom a sójovou omáčkou.

Diskusia k receptu

bozulka
Čierny sezam som ešte nevidela,aký je rozdiel medzi čiernym a bielym sezamom?Okrem farby samozrejme.
sandratamer
Citujem z internetu:
Kým čierne semená sezamu vynikajú výraznejšou, zemitou chuťou, biele semená majú sladkú a po opražení až orieškovú chuť. Dve podoby chuti – to je korenina považovaná za najstaršiu rastlinu pestovanú na výrobu oleja. Jeho semená bez akejkoľvek vône obsahujú až päťdesiat percent viazaného oleja vhodného na varenie. V lekárstve sa používa ako laxatívum, proti alergiám, na suchú pleť a lieči aj chronické otravy. Pri varení sa využíva najmä olej, hoci sezamom sa obaľujú aj potraviny pred pečením.
Zdroj:  anitram.wordpress.com/2009/12/31/liecenie-koreninami/...

2010
Cize v preklade je to California Sushi lebo obsahuje avokado plus je tzv. naopak lebo tradicny japonsky sushi majstri odmietali vyrabat tieto moderne "westernej style fushion sushi" s riasam nori zvonka a plus americania ich nemaju moc radi tak ich jeden koumak dal do vnutra a vsetci su happy.
A su vyborne...
sushiboss
Keby som dal riasu kombu do ryzovaru ...tak niesom sushiboss...max do octa mirin:))))kto vas to uci ??




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia