Sushi Uramaki Ebi

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Najprv si pripravíme sushi ryžu. Studenou vodou ju prepláchneme 6 krát, kým nezostane voda úplne čistá. Premytú ryžu dáme variť. Pred uzavretím varnej nádoby alebo špeciálneho variča do ryže ešte pridáme riasu kombu. Riasa kombu pri varení pôsobí ako zmäkčovač vody a zároveň ako prírodná želatína. Náš tip: Kilo sushi ryže by sa malo variť približne 23 minút. Potom ryžu necháme ešte 7 minúť stáť bez varenia. Varič, alebo hrniec zatiaľ neodokrývame.
  2. Medzitým si pripravíme zálievku. Zmiešame ryžový ocot s cukrom a soľou. Zálievku miešame metličkou kým nie je tekutina číra. Keď je ryža hotová, riasu kombu môžeme odstrániť. Opatrne ju premiešame a zakryjeme ešte na jednu minútu. Potom môžeme ryžu preložiť do misky. Zálievku rovnomerne vylejeme na ryžu. Varechou ju dôkladne premiešame, aby sa zrnká od seba oddelili.
  3. Na prípravu Uramaki Ebi si pripravíme bambusovú podložku ako pomôcku na rolovanie sushi, ostrý nôž , pohár s vodou na namáčanie noža a rúk a potravinovú fóliu. Namočíme si ruky vo vode, aby sa nám s ryžou lepšie pracovalo. Ryžu navrstvíme rovnomerne po celej riase nori, ktorú máme položenú na bambusovej podložke. Potom na jej povrch priložíme potravinovú fóliu, a obrátime tak, aby na bambusovej podložke bola potravinová fólia a riasa nori zostane navrchu.
  4. Na riasu ukladáme do prvej tretiny krevety, z ktorých odstránime chvosty, Potom kúsky avokáda, uhorku, a na to navrstvíme japonskú majonézu. Pomocou bambusovej podložky a potravinovej fólie sushi rolujeme. Uramaki Ebi prekrojíme na dve polovice. Prvú rolku obalíme v čiernom sezame, a druhú v bielom sezame. Každú rolku dva krát prekrojíme. Servírujeme nasledovne: Na tanier uložíme pripravené kúsky Uramaki Ebi spolu s kúskom wasabi, nakladaným zázvorom a sójovou omáčkou.