Žĺtkové venčeky

redakcia - fotkaredakcia, 19. septembra 2009
7-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 ml
100 g
200 g
6 ks
1 l
4 ks
4 ks
200 g
200 g




Postup

  1. 1

    250 ml vody dáme variť s tukom a keď sa tuk roztopí, pridáme hladkú múku a miešame, kým sa cesto neoddeľuje od hrnca.

  2. 2

    Necháme chvíľku vychladnúť a postupne zašľaháme 6 vajec. Plech vytrieme olejom a zdobiacim vrecúškom naň striekame malé venčeky.

  3. 3

    Nechávame dostatočné medzery, pretože venčeky sa počas pečenia zväčšia. Plech vložíme do riadne vyhriatej rúry a pečieme ich asi 7 – 10 minút doružova.

  4. 4

    Venčeky vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich rozrežeme na polovice a naplníme krémom.

  5. 5

    Príprava krému: mlieko rozmiešame so žĺtkami, cukrom a Zlatým klasom. Uvaríme do zhustnutia a necháme vychladnúť.

  6. 6

    Do vychladnutej zmesi zašľaháme maslo, vanilkový cukor a trochu rumu.

Diskusia k receptu

Vymazať
evanaaa
Odpaľované cesto - toľkokrát som sa ho chystala robiť a nikdy som nenabrala odvahu, aj keď to asi nie je zložité.Výhoda je, že sa môže robiť aj ako "dia", len krém sa musí spraviť so sladidlom. To by šlo.
Vymazať
3sandra3
no ja tieto venčeky milujem, ale tiež sa bojím robiť toto odpaľované cesto,,,ale isto skúsim :-)
Vymazať
hera
@redakcia prosim co tam mam dat ked nemam zlaty klas ?a co to je "riadne vyhriata rura"? kolko stupnov ved ona je riadne vyhriata aj pri 100 ale aj pri 200 ! Dakujem.
Vymazať
redakcia
@hera , Zlaty klas sa dá nahradiť vanilkovým pudingom v prášku. Teplotu rúry si treba nastaviť podľa vlastných skúseností, môžeš skúsiť najprv 180 stupňov Celzia.
Vymazať
vieraa
Pri odpalovanom ceste musí byt rúra horúca asi 200°C.Venčeky pri tejto teplote pečieme asi 10-15 min.rúru neotvárame, pretože by nenarástli.Potom ked svoj objem zvačšia, teplotu znížime na 160°C.Plech vytrieme tukom a vysypeme múkou.Ked sú upečené ešte horúce ich rozkrojíme
Vymazať
kasandra
Ja som piekla tieto venčeky podľa tohto receptu a moja skúsenosť je takáto: Za 7- až 10 minút odpaľované cesto neupečiete na kvalitné venčeky - súhlasím s vieraa - minimálne pol hodina a regulovať teplotu - ja pečiem prvých 10 minút na 200 stupňov, potom znížim na 170 stupňov ďalších 10 minút a potom znížim na 150 stupňov na dalších 10 minút ....inak venčeky boli chutné....krém je výborný, ale na túto dávku ho je príliš veľa - vyšlo mi 27 venčekov - samozrejme záleží na ich veľkosti a použila som len polovicu krému....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia