Foto: sev111
Cenné látky v žihľave: - chlorofyl listov: má protizápalový a hojivý účinok, regeneruje poškodenú pokožku po popálení či úraze - kyselina kremičitá : pôsobí močopudne - triesloviny Zobraziť celý popisCenné látky v žihľave: - chlorofyl listov: má protizápalový a hojivý účinok, regeneruje poškodenú pokožku po popálení či úraze - kyselina kremičitá : pôsobí močopudne - triesloviny s protikrvácavým účinkom - látky znižujúce krvný cukor aj vysoký krvný tlak - vysoký obsah vitamínu C - serotonín Kde čaj zo žihľavy pomáha: - výborný pomocník pri čistení organizmu - vhodný na reumatizmus - pôsobí proti vyrážkam a akné - podporuje tvorbu červených krviniek - pomáha pri chudokrvnosti - pri zápal
Postup
-
1
100ks žihlavy celé stonky, 10-15ks púpavy kvety nemusí byť ale keď je je chutnejší 2citróny nakrájať,2lvody 2kg cukru, okrem cukru všetko dáme do hrnca žihlavu nšklbeme a zaliať varenou vodou a nehať 24h stáť, potom pridať po24h cukor a konzerv prípravok a zahriať do bodu varu a penu pozbierať, ak nechcete konzervační zvykne sa dávať rum, zo žihlavou môžete aj metu miešať či medovku......
-
2
po 24hod zliata šťava
-
3
aj s cukrom čaká už len na zohriatie a plniť do fliaš
-
4
začína sa robiť pena tú treba dať preč
-
5
na toto množstvo sa dáva 2 kalíšky/ UMU/, po tom ako ohrejete tak do toho 2 kalíšky a nalievať do fliaš, priznám sa robím s konzervantom, podľa jozka2 prikladám jej návod bez konzervantu dava sa podla flase na malu pohar 1 KL a na 4l tak 1 PL,inac caga a deket ziskany z brezoveho hribu je veelmi dobe uzivat pri vredoch a zapaloch zaludka,poradit sa s lekarom davkovanie AK oni maju paaaru o tom co to je najskor to budu vediet fitologovia,alebo info cez internet vyhladat pod nazvom caga,alebo brezovy hrib.
@sirup no sú tu 2 varianty, každý si nájde to svoje
@kukulienka71 no musím vyskúšať je to tiež jedna z možných variant, takže tento rok vyskúšam takto :-) inak žihľava by sa mala zbierať maximálne do 15 mája/tak vždy hovorievala starká/
@medovnicek , veru aj Ja ho robím kvôli chudokrvnosti pridám recept aj na skvelí ríbezľový bez varenia je úžasným zdrojom železa
tiež máme dosť žihľavy-na záhrade máme veľkúúúú nádobu-nalejeme vodu-žihľavu do nej-prikryjeme-vykvasí-postrekujeme + hnojíme-bud na listy..či ku koreňom..
riedime to trošku vodou-ten výluh myslím..
takže krem sirupu a sušenia na čaj a umývanie aj vlasov-môžeš i takto..a polievať tvoje čili v skleníku..
:-)
@jozka2 ďakujem určite si to pozriem, ešte som o tom nepočula ďakujem mysleli ste tento? ako sa sním pracuje? pomer a tak?
@kimlo ok nech sa vydarí no somínali sterilizáciu to je tiež jedna z možností určite skúsim 100 ľudí 100 rád ako si vzájomne pomôcť :-)
@radost tiež tak robievam roky :-) tiež jedno využitie žihľavy niekedy tak nedocenenej
@gubics presne ako píšete
na 2 l vody je úplne normálne 2 kg cukru. ide o sirup - nariediť si ho môžeš ako chceš. toto je fórum o varení - a nie všetko je úplne zdravé. ak sa nepáči . choď na fóra o zdravej výžive a nekritizuj. tiež prepáč.
Jak píše Jankadobrunka - dát citrodeko /kyselina citronová/, je to též konzervant. Jsem též nedala a chuť byla slabá, byť citronů jsem měla v páce hafol. Raději přidám více cukru, dám citrodeko, propláchnu láhev rumem, dám pár kapek i nahoru na hladinu. Je to pořád lepší, než pokažené muset vylít!!
Do vody či čaje dávám pár kapek /nemám ráda sladké pití/. U mě dobrý. Díky za info o věcech pro mě nevídaných /brezový hríb apod./!