Žíhľavový sirup (fotorecept)

Autor receptu: sev111

Cenné látky v žihľave: - chlorofyl listov: má protizápalový a hojivý účinok, regeneruje poškodenú pokožku po popálení či úraze - kyselina kremičitá : pôsobí močopudne - triesloviny s protikrvácavým účinkom - látky znižujúce krvný cukor aj vysoký krvný tlak - vysoký obsah vitamínu C - serotonín Kde čaj zo žihľavy pomáha: - výborný pomocník pri čistení organizmu - vhodný na reumatizmus - pôsobí proti vyrážkam a akné - podporuje tvorbu červených krviniek - pomáha pri chudokrvnosti - pri zápal

Postup

  1. 100ks žihlavy celé stonky, 10-15ks púpavy kvety nemusí byť ale keď je je chutnejší 2citróny nakrájať,2lvody 2kg cukru, okrem cukru všetko dáme do hrnca žihlavu nšklbeme a zaliať varenou vodou a nehať 24h stáť, potom pridať po24h cukor a konzerv prípravok a zahriať do bodu varu a penu pozbierať, ak nechcete konzervační zvykne sa dávať rum, zo žihlavou môžete aj metu miešať či medovku......
  2. po 24hod zliata šťava
  3. aj s cukrom čaká už len na zohriatie a plniť do fliaš
  4. začína sa robiť pena tú treba dať preč
  5. na toto množstvo sa dáva 2 kalíšky/ UMU/, po tom ako ohrejete tak do toho 2 kalíšky a nalievať do fliaš, priznám sa robím s konzervantom, podľa jozka2 prikladám jej návod bez konzervantu dava sa podla flase na malu pohar 1 KL a na 4l tak 1 PL,inac caga a deket ziskany z brezoveho hribu je veelmi dobe uzivat pri vredoch a zapaloch zaludka,poradit sa s lekarom davkovanie AK oni maju paaaru o tom co to je najskor to budu vediet fitologovia,alebo info cez internet vyhladat pod nazvom caga,alebo brezovy hrib.