Žihľavový sirup (fotorecept)

Autor receptu: dorisa

Na záhradke som mala veľmi peknú mladú žihľavu, tak som skúsila uvariť sirup.

5 litrov
porcií
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Žihľavu zbierame len zaručene čistú. Ja som zbierala na záhradke, ďaleko od civilizácie. Potrebujeme 9O ks, výška tak 20 cm, nesmie kvitnuť.
  2. Žihľavu nasekáme na menšie kusky a dáme do väčšej nádoby. Zvaríme 3,5 litra vody a horúcou vodou žihľavu zalejeme. Necháme lúhovať 24 hodín.
  3. Potom vodu zlejeme, žihľavu riadne postláčame (nemala som plátienko, tak je to lepšie, a rýchlejšie) a dáme variť na oheň. Varíme spolu s citrónmi, nakrájanými na plátky. Pridáme cukor, povaríme.
  4. Medzi tým si umyjeme fľaše. Sirup odstavíme.
  5. Plníme cez sitko do teplých fliaš horúci sirup, zavrieme viečkom.
  6. Vyjde nám asi tak okolo 5 litrov sirupu. Dobrú chuť.