Žihľavový sirup (fotorecept)
Autor receptu: dorisa
Na záhradke som mala veľmi peknú mladú žihľavu, tak som skúsila uvariť sirup.
5 litrov porcií |
20 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Žihľavu zbierame len zaručene čistú. Ja som zbierala na záhradke, ďaleko od civilizácie. Potrebujeme 9O ks, výška tak 20 cm, nesmie kvitnuť.
- Žihľavu nasekáme na menšie kusky a dáme do väčšej nádoby. Zvaríme 3,5 litra vody a horúcou vodou žihľavu zalejeme. Necháme lúhovať 24 hodín.
- Potom vodu zlejeme, žihľavu riadne postláčame (nemala som plátienko, tak je to lepšie, a rýchlejšie) a dáme variť na oheň. Varíme spolu s citrónmi, nakrájanými na plátky. Pridáme cukor, povaríme.
- Medzi tým si umyjeme fľaše. Sirup odstavíme.
- Plníme cez sitko do teplých fliaš horúci sirup, zavrieme viečkom.
- Vyjde nám asi tak okolo 5 litrov sirupu. Dobrú chuť.