Žihľava - sirup & malinovka & likér
Autor receptu: eldina
z Coolinarky,ide sezona-treba trochu vitamínov..:)
fotku a recept som použila s láskavým dovolením pani Anky
/link http://www.coolinarika.com/recept/kopriva-sirup-38-sok-38-liker/
Postup
- rukavicami obrať vrcholky žihľavy/samozrejme,len ak chcete/..:)
pomaranče a citróny dobre umyť./ak sú striekané,tak ich dať cez noc do slanej vody a potom dobre umyť/.
Do vody dať pokrájané pomaranče , citróny a žihľavu.
- nechať odstáť 24h,potom všetko dobre vyžmýchať/roztlačiť/a scediť.Pridať cukor a kyselinu citrónovú.
----------------------
Dať na šporák a nechať skoro do bodu varu "variť".
-------------------------------------------------------------------
Naliať vrelé do čistých fliaš/do horúcich/a zamotať na dva dni do deky.
-------------------------------------------------------------------
lístky mäty či extrakt z nej- dodajú limonáde krásnu vôňu a aj farbu.
- Sirup:
--------
Na sirup všetko ako aj do malinovky,len cukru toľko,koľko bude tekutiny po dokončení
všetkého.
Len dať viac kyseliny citrónovej,ktorá to lepšie zakonzervuje.
- Likér:
-------
na kúsky nakrájať šupu z pomarančov,dať do väčšej fľaše so širším otvorom,pridať žihľavu,250 gr cukru,klinčeky,alkohol,2 vanilkové cukry,kúsok vanilky a dobre uzavrieť
------------------------------------------------------
Nechať 14 dní na tmavom mieste/na chládku,nie na slnku/.Po 14 dňoch v 1/2 L vody uvariť zvyšných 1/2kg cukru,kým tekutina trochu nezhustne.Nechať trochu vychladnúť a vliať ku žihľave so šupami s pomarančom
------------------------------------------------------
Opäť nechať 14 dní na chládku,medzičasom trochu potriasť fľašou.Potom scediť a dať do fľaše.
Možno pridať aj arómu mäty.