Žihľava - sirup & malinovka & likér

Autor receptu: eldina

z Coolinarky,ide sezona-treba trochu vitamínov..:) fotku a recept som použila s láskavým dovolením pani Anky /link http://www.coolinarika.com/recept/kopriva-sirup-38-sok-38-liker/

Suroviny

Postup

  1. rukavicami obrať vrcholky žihľavy/samozrejme,len ak chcete/..:) pomaranče a citróny dobre umyť./ak sú striekané,tak ich dať cez noc do slanej vody a potom dobre umyť/. Do vody dať pokrájané pomaranče , citróny a žihľavu.
  2. nechať odstáť 24h,potom všetko dobre vyžmýchať/roztlačiť/a scediť.Pridať cukor a kyselinu citrónovú. ---------------------- Dať na šporák a nechať skoro do bodu varu "variť". ------------------------------------------------------------------- Naliať vrelé do čistých fliaš/do horúcich/a zamotať na dva dni do deky. ------------------------------------------------------------------- lístky mäty či extrakt z nej- dodajú limonáde krásnu vôňu a aj farbu.
  3. Sirup: -------- Na sirup všetko ako aj do malinovky,len cukru toľko,koľko bude tekutiny po dokončení všetkého. Len dať viac kyseliny citrónovej,ktorá to lepšie zakonzervuje.
  4. Likér: ------- na kúsky nakrájať šupu z pomarančov,dať do väčšej fľaše so širším otvorom,pridať žihľavu,250 gr cukru,klinčeky,alkohol,2 vanilkové cukry,kúsok vanilky a dobre uzavrieť ------------------------------------------------------ Nechať 14 dní na tmavom mieste/na chládku,nie na slnku/.Po 14 dňoch v 1/2 L vody uvariť zvyšných 1/2kg cukru,kým tekutina trochu nezhustne.Nechať trochu vychladnúť a vliať ku žihľave so šupami s pomarančom ------------------------------------------------------ Opäť nechať 14 dní na chládku,medzičasom trochu potriasť fľašou.Potom scediť a dať do fľaše. Možno pridať aj arómu mäty.