Zemplínsky rezancový koch - zapekané cestoviny fotorecept

petravoska - fotkapetravoska, 16. júna 2011

Ďalší recept z kuchyne mojej prababky, ktorá bola skvelou kuchárkou, čo dokazuje aj fakt, že dlhé roky pracovala ako kuchárka v jednej zámožnej židovskej Zobraziť celý popisĎalší recept z kuchyne mojej prababky, ktorá bola skvelou kuchárkou, čo dokazuje aj fakt, že dlhé roky pracovala ako kuchárka v jednej zámožnej židovskej rodine v Michalovciach. Na nej však nebolo vidno, že vie tak dobre variť, pretože sama nikdy nejedla napríklad maslo alebo masť a nevedela pochopiť, že si niekto namaže chlieb s maslom. V podstate celý život držala tukovú diétu.

6
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 170 + 220 °C

Suroviny

500 g (široké reaznce)
50 g
3 ks
3 PL
1 bal.
štipka
4-5 PL
0,5 dcl /um




Postup

  1. 1

    V slanej vode uvaríme rezance a necháme ich odkvapkať. Maslo vymiešame s cukrom a potom k nemu pridáme žĺtka z vajec a vanilkový cukor.

    Zemplínsky rezancový koch - zapekané cestoviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmes primiešame k rezancom a pomaly k nim primiešame do tuha vymiešany sneh z bielkov.

    Zemplínsky rezancový koch - zapekané cestoviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zapekaciu misu vymastíme maslo a vysypeme strúhankou.

    Zemplínsky rezancový koch - zapekané cestoviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polovicu rezancov vložíme do pekáča alebo zapekacej misy a potrieme ju slivkovým lekvárom vymiešaným s rumom. Netreba sa rumu báť ani ak je jedlo určené aj deťom, pretože alkohol sa pri zapekaní vyparí. Používame ho len kvôli chuti. Prikryjeme druhou polovicou rezancov.

    Zemplínsky rezancový koch - zapekané cestoviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zapekáme 40 min. pri teplote 170 stupňov a na konci desať minút pri teplote 220 stupňov, aby sa vrch chytil do zlatova. Na tanieri posypeme práškovým cukrom a tu je výsledok:

    Zemplínsky rezancový koch - zapekané cestoviny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Existujú aj varianty, pri ktorých sa vrství viac plniek: tvarohová, lekvárová, orechová. Ja som zvolila tento jednoduchý lekvárový, pretože takto ho pripravovala moja prababka a takto ho mám najradšej. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

cistinka
Zaujímavý recept....ale musí to chutiť dobre, pretože tam sú samé dobroty :-)
3sandra3
tak toto jedlo som zatiaľ neskúšala,, ale poznám to,,,, ale neviem, ako to chutí,,, som si istá, že dobre
remcula
Naše babičky a prababičky ani nevěděly, co umí. Nádhera!
babav
Je to vlastne slizovy nakyp;-) .Pochutkove jedlo!
zinnajdha
koch robievala moja babička, nech je je zam ľahká, dobrá kuchárka to bola. Tento vyzerá, že bude taký fajný tiež.
seaton
mňam,mńam po dlhých rokoch si to urobím tiež.Vanglicku by sme boli radi keby sme mali taký lekvar ako sa vyrába na Slovensku vo fabrike:)))))))))
vierik
Musí byť výborný so slivk.lekvárom,díky za pripomenutie,na budúci týždeň veru bude,a už teraz sa teším...:-)
akeber
vyzerá to lákavo , dík za inšpiráciu deti sa potešia :))
petravoska
dakujem vsetkym za mile komentare a tym co ho vyskusaju zelam dobru chut este raz!
sovka62
Robievam, pre vnučky len vanilkový, pre nás aj so slivkovým lekvárom. Je to naozaj pochúťka.
frezia68
No,som tu na receptoch a hladná...takže len prehĺtam na prázdno,lebo mám na to takú chuť! Určite to niekedy urobím,ale idem radšej večerať :-)
evanaaa
Tieto rezancové nákypy som robievala aj z palacinkových rezancov, boli lepšie - spravila som palacinky aj deň predtým, pokrájala na rezance a postupovala podobne - vymiešala som žĺtka s cukrom, premiešala s rezancami, potom uložila vrstvu a na to lekvár , alebo kompot, znovu rezance a navrch sneh. Bolo to lepšie ako obyčajné slíže.
ludmila64
rezancový nákyp robila stále moja mama, ďakujem za pripomenutie
dorisa
Dnes ho pečiem, ale s marmeládou. Dík za recept.
iveta76
Tak tento recept už mám overený a stále sa k nemu vraciam,rezance sú výborné!Odporúčam skúsiť a dakujem za recept.A už len toľko,že tie naše babky,to boli už nejaké kuchárky,všety ich recepty sú chutné a jednoduché.Všetko dobré!
hrobarka
Vynikajúci recept, - robila som ho dnes, na Škaredú stredu. Jednu vrstvu som doplnila mletým makom, zmiešaným s cukrom, čo mi ostal v chladničke zo sobotňajšieho pečenia. Tejto pochúťke sa NEDÁ ODOLAŤ, fantasticky chutí okamžite po vytiahnutí z rúry, aj po návrate z práce domov s pohárom mlieka.
45678
Jee...mozem potvrdit,vynikajuce jedlo,u nas to pozname pod nazvom "Babranec"
Robi sa vtedy,ked zvysia rezance s makom, primiesaju sa ostatne suroviny a zapecu sa v rure.
Dakujem za pripomenutie:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia