Zemplínsky rezancový koch - zapekané cestoviny fotorecept
Ďalší recept z kuchyne mojej prababky, ktorá bola skvelou kuchárkou, čo dokazuje aj fakt, že dlhé roky pracovala ako kuchárka v jednej zámožnej židovskej Zobraziť celý popisĎalší recept z kuchyne mojej prababky, ktorá bola skvelou kuchárkou, čo dokazuje aj fakt, že dlhé roky pracovala ako kuchárka v jednej zámožnej židovskej rodine v Michalovciach. Na nej však nebolo vidno, že vie tak dobre variť, pretože sama nikdy nejedla napríklad maslo alebo masť a nevedela pochopiť, že si niekto namaže chlieb s maslom. V podstate celý život držala tukovú diétu.
porcií
príprava
na 170 + 220 °C
Postup
- 
                                                    1
                                                    
V slanej vode uvaríme rezance a necháme ich odkvapkať. Maslo vymiešame s cukrom a potom k nemu pridáme žĺtka z vajec a vanilkový cukor.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Zmes primiešame k rezancom a pomaly k nim primiešame do tuha vymiešany sneh z bielkov.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Zapekaciu misu vymastíme maslo a vysypeme strúhankou.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Polovicu rezancov vložíme do pekáča alebo zapekacej misy a potrieme ju slivkovým lekvárom vymiešaným s rumom. Netreba sa rumu báť ani ak je jedlo určené aj deťom, pretože alkohol sa pri zapekaní vyparí. Používame ho len kvôli chuti. Prikryjeme druhou polovicou rezancov.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Zapekáme 40 min. pri teplote 170 stupňov a na konci desať minút pri teplote 220 stupňov, aby sa vrch chytil do zlatova. Na tanieri posypeme práškovým cukrom a tu je výsledok:
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Existujú aj varianty, pri ktorých sa vrství viac plniek: tvarohová, lekvárová, orechová. Ja som zvolila tento jednoduchý lekvárový, pretože takto ho pripravovala moja prababka a takto ho mám najradšej. Dobrú chuť!
 

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Robi sa vtedy,ked zvysia rezance s makom, primiesaju sa ostatne suroviny a zapecu sa v rure.
Dakujem za pripomenutie:-)