Zemplínsky rezancový koch - zapekané cestoviny (fotorecept)
Autor receptu: petravoska
Ďalší recept z kuchyne mojej prababky, ktorá bola skvelou kuchárkou, čo dokazuje aj fakt, že dlhé roky pracovala ako kuchárka v jednej zámožnej židovskej rodine v Michalovciach. Na nej však nebolo vidno, že vie tak dobre variť, pretože sama nikdy nejedla napríklad maslo alebo masť a nevedela pochopiť, že si niekto namaže chlieb s maslom. V podstate celý život držala tukovú diétu.
6 porcií |
20 minút príprava |
50 minút na 170 + 220 °C |
Postup
- V slanej vode uvaríme rezance a necháme ich odkvapkať. Maslo vymiešame s cukrom a potom k nemu pridáme žĺtka z vajec a vanilkový cukor.
- Zmes primiešame k rezancom a pomaly k nim primiešame do tuha vymiešany sneh z bielkov.
- Zapekaciu misu vymastíme maslo a vysypeme strúhankou.
- Polovicu rezancov vložíme do pekáča alebo zapekacej misy a potrieme ju slivkovým lekvárom vymiešaným s rumom. Netreba sa rumu báť ani ak je jedlo určené aj deťom, pretože alkohol sa pri zapekaní vyparí. Používame ho len kvôli chuti. Prikryjeme druhou polovicou rezancov.
- Zapekáme 40 min. pri teplote 170 stupňov a na konci desať minút pri teplote 220 stupňov, aby sa vrch chytil do zlatova. Na tanieri posypeme práškovým cukrom a tu je výsledok:
- Existujú aj varianty, pri ktorých sa vrství viac plniek: tvarohová, lekvárová, orechová. Ja som zvolila tento jednoduchý lekvárový, pretože takto ho pripravovala moja prababka a takto ho mám najradšej. Dobrú chuť!