Zemplínsky rezancový koch - zapekané cestoviny (fotorecept)

Autor receptu: petravoska

Ďalší recept z kuchyne mojej prababky, ktorá bola skvelou kuchárkou, čo dokazuje aj fakt, že dlhé roky pracovala ako kuchárka v jednej zámožnej židovskej rodine v Michalovciach. Na nej však nebolo vidno, že vie tak dobre variť, pretože sama nikdy nejedla napríklad maslo alebo masť a nevedela pochopiť, že si niekto namaže chlieb s maslom. V podstate celý život držala tukovú diétu.

6
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 170 + 220 °C

Suroviny

Postup

  1. V slanej vode uvaríme rezance a necháme ich odkvapkať. Maslo vymiešame s cukrom a potom k nemu pridáme žĺtka z vajec a vanilkový cukor.
  2. Zmes primiešame k rezancom a pomaly k nim primiešame do tuha vymiešany sneh z bielkov.
  3. Zapekaciu misu vymastíme maslo a vysypeme strúhankou.
  4. Polovicu rezancov vložíme do pekáča alebo zapekacej misy a potrieme ju slivkovým lekvárom vymiešaným s rumom. Netreba sa rumu báť ani ak je jedlo určené aj deťom, pretože alkohol sa pri zapekaní vyparí. Používame ho len kvôli chuti. Prikryjeme druhou polovicou rezancov.
  5. Zapekáme 40 min. pri teplote 170 stupňov a na konci desať minút pri teplote 220 stupňov, aby sa vrch chytil do zlatova. Na tanieri posypeme práškovým cukrom a tu je výsledok:
  6. Existujú aj varianty, pri ktorých sa vrství viac plniek: tvarohová, lekvárová, orechová. Ja som zvolila tento jednoduchý lekvárový, pretože takto ho pripravovala moja prababka a takto ho mám najradšej. Dobrú chuť!