Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou fotorecept
Foto: pusta
Už dávno som nepiekla žemľovku na slano, použila som miešanú zeleninu a dubáky.
porcie
príprava
na 170 °C
Suroviny
200 g |
|
4 ks |
|
1 veľká hrsť |
|
600 g |
|
2 podľa potreby |
|
podľa chuti strúčiky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 CL |
|
100 g |
|
1 ks |
|
na vymazanie pekáča |
|
podľa potreby na namočenie žemlí |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Očistenú zeleninu som pokrájala na malé kocky o hrane asi 0,5 cm, použila som mrkvu, kaleráb a petržlenový koreň.
-
2
Na rozohriatom masle som orestovala cibuľu do sklovita,...
-
3
...pridala som pokrájanú zeleninu,...
-
4
..papriku kápiu, oerstovala som všetko spolu, kým zelenina neskaraelizovala,...
-
5
...pridala som dubáky aj s vodou, priviedla do varu a vydusila až na tuk, kým nezmäkli dubáky,...
-
6
...pridala som zelený hrášok, nechala som ho len prehriať spolu s ostatnou zeleninou, mám vlastný mrazený hrášok,...
-
7
...cesnak posekaný na malé kocky, mám náš slovenský, krásne vonia a má ostrú prenikavú chuť,...
-
8
...pridala som soľ, čerstvo mleté čierne korenie, majoránku, saturejku a kurkumu, dobre som všetko premiešala a nechala úplne vychladnúť.
-
9
Do hrnca som dala v mlieku namočené a vytlačené žemle, vajcia,...
-
10
...posekanú čerstvú petržlenovú vňať,...
-
11
...vychladnutú zeleninu s dubákmi,...
-
12
...všetko som spolu dobre premiešala.
-
13
Pekáčik som hojne vymazala maslom, dala som do pekáčika pripravenú zmes, vrch som uhladila chrbtom polievkovej lyžice a pokládla som ho vločkami masla.
-
14
Žemľovku som piekla v rúre vyhriatej na 170 stupňov C, u mňa stačilo 25 minút, každý si odsleduje teplotu a čas pečenia podľa vlastnej rúry.
-
15
Upečenú žemľovku som pokrájala na kocky a podávala s domácou čalamádou a s jogurtom, ktorý som ochutila citrónovou šťavou, soľou a prelisovaným cesnakom.
dakujem za pochvalu.
možností je veľmi veľa, na slano i na sladko.
ty si samozrejme môžeš spraviť podľa seba, ako si ty naučená,vôbec nenamietam.
...pridala som zelený hrášok, nechala som ho len prehriať spolu s ostatnou zeleninou, mám vlastný mrazený hrášok,...
www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=1742...
wikipédia:
cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDemlovka...
nákyp to určite nie je, nákyp musí nasuflovať a toto nesufluje.
slovnik.azet.sk/slovnik-cudzich-slov/?q=suflova%C5%A5...
kulinářská zdrobnělina francouzského slova soufflé = nákyp.
Souffl%C3%A9 www.wikihow.com/Make-a-Cheese-Souffl%C3%A9...
www.tyden.cz/rubriky/relax/apetit/upecte-si-doma-suf...
pusta1, dnes 18:13
"@mata3636 , žemľovky som popísala vyššie, sú rôzne.
nákyp to určite nie je, nákyp musí nasuflovať a toto nesufluje."
Z receptov autorky - "nákypy":
varecha.pravda.sk/recepty/nakyp-z-cukety-mrkvy-a-goudy-fo...
varecha.pravda.sk/recepty/jemny-karfiolovy-nakyp-so-sampi...
Sú to nákypy? Suflujú?
...Chcem sa opýtať na to,aký význam má pre tento recept táto informácia...
Recept nie je beletria,ale technologický postup...rozprávky sú na inom webe :) Ja som racionálny typ a vidím,že v tomto prípade žiadna racionálna odpoveď neexistuje,pretože recept sa dá urobiť aj z kupovaného hrášku.Nič viac.
dakujem za pochvalu.
povedala si všetko :-))))
poteší ma, ak vyskúšaš:-)
dakujem za pochvalu receptu, najmä fotiek a za krásny komentár.
dakujem .
okrem toho súhlasím so @skillet , vyjadrila sa aj za mňa, nemám k tomu čo dodať :-)))
tie "nóbl kuchárky" by museli vedieť aj variť, vkladať recepty s fotopostupom, len mlátia prázdnu slamu :-)))))
sú to len frustrované hysterky, čo provokujú, sú mi ukradnuté :-))))
@dandik1 , som rada, že tebe sa receptík páči, poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
dakujem za peknú pochvalu, uloženie do kk a správny komentár.
Heh, a kuchársky termín "suflovať" si preloží ako našepkávať. D
To svedčí o veľkých kuchárskych kvalitách @oravanka . D
dakujem.
ty dobre vieš, že sa moja odpoved netýkala teba.
komentovala si slušne a slušne som tebe aj odpovedala, či???
nevidím žiaden dôvod, aby som prijímala urážky pasívne a v pokoji.
poprosím ťa, láskavo ma neurážaj, neodpovedám na akýkoľvek komentár útočne a svoje návrhy ohľadom mňa a zákazov si nechaj pekne pre seba, ty si tu len taký istý používateľ ako ja, nič viac.
nie som na tvojom webe, dobre??? ber na vedomie!!!
svoj názor nezmením a poviem ti na rovinu, že každý tvoj aj slušný komentár predznamenáva tvoj nasledujúci útočný a provokačný komentár, takže pozametaj si najprv na vlastnom prahu a potom až rozprávaj!
dakujem.
nič iné sa k poslednému komentáru povedať nedá, všetko už bolo povedané a nie raz.
citujem ťa:
=nevidím žiaden dôvod, aby som prijímala urážky pasívne a v pokoji=
máš dôvod:vek..:-)
želám ti pokojnú adventnú nedeľu bez zlých slov..:-)
nie všetci, čo nepridajú recept, nevedia variť, ale vedia komentovať slušne a bez provokácie či útokov, to hádam uznáš sama.
nemusia to byť práve len moje recepty, však to vidíš denne aj ty.
v odpovedi pre @mata3636 som sa vyjadrila podrobnejšie.
ak ťa to fakt zaujíma, moja odpoved sa týkala tých, čo urazili mňa a patrí im to.
prepáč, že sa opakujem, nemienim prijímať urážky pasívne a v pokore.
Peknú adventnú nedeľu aj tebe prajem.
Nie je nič jednoduchšie ako recept ignorovať ;-)
Peknú nedeľu všetkým a sup sup variť ;-)
prajem ti to isté, čo ty mne.
som rada, že tebe sa recept páči. :-)
dakujem za pochvalu.
Prajem ti Peknú nedeľu tiež.
na Veľkú noc zase plnku z údenej šunky, z vývaru z tejto šunky, z kuracieho mäska, cibule, petržlenovej vňate, korenín a žemlí, nie ako nákyp či žemľovku, ale ako plnku.
máš pravdu, každá rodina má svoje zaužívané jedlá :-)
vieš, mne nevadia rozdielne názory, ani dobre mienená kritika, ktorá je konštruktívna, nikto sa nemusí so mnou stotožniť, mne vadí napádanie, zámerné provokácie, zlomyseľnosť a urážky.
asi máš pravdu ty, netreba si ničiť nervy k vôli takým jednotlivcom:-)
dakujem za tvoj milý komentár.
varecha.pravda.sk/recepty/slany-zemlovy-nakyp-fotorecept/...
pozrela som si ho pozorne, krásny recept a v tvojom recepte skutočne ide o nákyp. u mňa v tomto nie, toto je žemľovka.
som rada, že si ten link pridala,
dakujem a chválim!!!
zdieľam tvoj názor.
teší ma, že sa ti páčia fotky a aj popísaný postup.
dakujem za pochvalu a za tvoj názor a komentár.
neplatí?????
sníva sa vám??? DDDD
bez obáv, ten vlastný domáci hrášok je dopestovaný doma v našej záhrade :-)))
neplatí?????
sníva sa vám??? DDDD
bez obáv, ten vlastný domáci hrášok je dopestovaný doma v našej záhrade :-)))
provokujete, váš komentár som nahlásila.
nahlásila som váš provokačný komentár.
zrejme si koledujete o totálny 3. BAN.
pokračujte -
som rada, že ideš urobiť, garantujem ti, že budeš veľmi spokojná, je veľmi chutná tá žemľovka :-)
dakujem ti za pochvalu.
dakujem za pochvalu receptu.
pridávam link, ak máš záujem, pozri si ho, je to veľmi dobré :-)
varecha.pravda.sk/recepty/velkonocna-hlavicka-fotorecept/...
písala som o tom už vyššie v komentároch.
dakujem za pochvalu.