Žemle zo starého chleba fotorecept

ajuska155 - fotkaajuska155, 14. mája 2014
Žemle zo starého chleba (fotorecept)
Foto: ajuska155

Vždy keď z núdze kúpim chlieb v obchode niečo sa nám zvýši a ja neviem čo stým. Tak som si vymyslela recept na žemle. Zobraziť celý popisVždy keď z núdze kúpim chlieb v obchode niečo sa nám zvýši a ja neviem čo stým. Tak som si vymyslela recept na žemle. Prvý krát to bola katastrofa, akurát rozbiť okná susedom. No nevzdala som to a teraz robím pravidelne zo starého chleba tieto super, mäkké žemle.

8
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

300 g
7 g
400 ml
400 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Starší chlieb si natrháme do mixéra. Starším myslím ešte trochu mäkký nie uschnutý, strúhankový .

    Žemle zo starého chleba (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Chlieb na jemno rozmixujeme.

    Žemle zo starého chleba (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozmixovaný chlieb zalejeme 300 ml vody, pridáme soľ, korenie a olej, necháme 10 minút postáť, aby sa voda nasiakla. Do zvyšnej vody 100 ml, nasypeme alebo rozmrvíme droždie , môže byť aj čerstvé, a kvások necháme tiež 10 minút postáť.

    Žemle zo starého chleba (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do rozmočeného chleba nalejeme kvások a pridáme múku. Všetko varechou poriadne pomiešame, zasypeme múkou. Ak je cesto veľmi riedke prisypeme múku ak husté pridáme opatrne vodu, záleží totiž aj aký chlieb sme mixovali a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu .

    Žemle zo starého chleba (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto približne zdvojnásobí svoj objem.

    Žemle zo starého chleba (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. S cestom sa dobre pracuje, len si nezabudnite pomúčiť poriadne dosku.

    Žemle zo starého chleba (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto rozdelíme na 8 častí a vytvarujeme žemle. Necháme ešte 10 minút podkysnúť.

    Žemle zo starého chleba (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    5 minút pred dopečením ich vyberieme a potrieme olivovým olejom. Necháme v rúre zapiecť chrumkavú kôrku.

    Žemle zo starého chleba (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Žemle sú super s maslom, ale aj s nátierkou.

    Žemle zo starého chleba (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vydržia aj dva dni a sú nadýchané.

    Žemle zo starého chleba (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Veľmi pekne popisany postup,žemle vyzerajú chutne@ajuska155 chvalim hospodárenie s chlebom.
elena
Odkedy máme hriankovač, nevyjde nazmar žiadny chlieb. A ešte v nutnom prípade nakrájam kúsky - kocky z koncov chleba a na suchu opražím na staršej panvici - a volám to krutóny. Môj mladý to ľúbi do niektorých polievok. Chlieb - Boží dar. Dobrá gazdika nič nevyhodí.
hubata
@ajuska155 : doteraz som robila tak ako píše nado mnou varecháčka @elena : krutóny do polievok, alebo k televízii aby huby nevideli čo jedia - klausove chipsy s cesnakom. Takto recyklovaný chlieb schvaľujem, ale si myslím že nie z každého kupovaného chleba je to vhodné robiť lebo už ťa asi pekári dávno predbehli a my čo chleba kupujeme už takýto dávno jeme, preto aj hundreme že je nejaký divný, nevydrží, nie je tak chutný ako voľakedy keď na výrobu chleba boli prísne hygienické predpisy. Robila by som to z môjho, ktorý si upečiem doma a viem že už tam predtým nebolo pridané nič recyklované. Nápad je to vynikajúci, ale ako hovorím len z doma vyrobeného chleba. Neviem či by to z kupovaného chleba nepocítili slabší žalúdkari alebo malé detičky.
daguska
Zaujímavý nápad.Tiez sa snazím neplytvat.Moj otec nás naucil úcte k chlebu a aj u mna platí,ze dobrá gazdiná vie vsetko vyuzit.Vyskúsam,uvidíme.
valeri
Zaujal ma Tvoj nápad, hoci teraz si spomínam, že môj dedo - bol voľakedy dedinským pekárom- tiež vždy pridával do kvásku aj kus rozmočeného staršieho chleba. Vyskúšam to aj ja, hoci mne málokedy zostáva chlieb, lebo keď kúpim viac ako 1/4-ku, rozkrájam ho na krajce a dám do mrazničky a vyberám si len podľa potreby.
ajuska155
@hubata ako píšem hore "ked z núdze kúpim chlieb v obchode" nie vždy popri škole a robote stíham robiť chlieb doma, a ked ho už spravím väčšinou sa celý zje, samozrejme je možné žemle urobiť aj z domáceho, ešte lepšie, krutóny poznáme asi všetci no ja ich nemusím, čiže toto je len další spôsob ako chlieb využiť. O hygiene v potravinovej výrobe môžme diskutovať do rána, každý má na to osobitný názor.
pusta
zrozumiteľný postup, krásna práca, výborný recept, nádherné foto.
adkasladka
dobrá gazdinka schasnuje všetko, veľmi chválim. Takto to dopadne, keď sa vytvorí z ničoho niečo. Veľké plus.
dandy51
Naozaj výborný nápad, dnes som robila placky zo staršieho chleba a k nim tekvicový prívarok, nabudúce určite vyskúšam žemličky, ďakujem za nápad
ajuska155
Dakujem za komentáre :) @adkasladka veru schasnovť sa má všetko, ja som rovnakého názoru plytvania a vyhadzovania jedla je vo svete až príliš @dandy51 tie placky vyzerajú zaujímavo skúsim určite tekvicový prívarok je môj obľúbený :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia