Foto: ajuska155
Vždy keď z núdze kúpim chlieb v obchode niečo sa nám zvýši a ja neviem čo stým. Tak som si vymyslela recept na žemle. Zobraziť celý popisVždy keď z núdze kúpim chlieb v obchode niečo sa nám zvýši a ja neviem čo stým. Tak som si vymyslela recept na žemle. Prvý krát to bola katastrofa, akurát rozbiť okná susedom. No nevzdala som to a teraz robím pravidelne zo starého chleba tieto super, mäkké žemle.
porcií
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Starší chlieb si natrháme do mixéra. Starším myslím ešte trochu mäkký nie uschnutý, strúhankový .
-
2
Chlieb na jemno rozmixujeme.
-
3
Rozmixovaný chlieb zalejeme 300 ml vody, pridáme soľ, korenie a olej, necháme 10 minút postáť, aby sa voda nasiakla. Do zvyšnej vody 100 ml, nasypeme alebo rozmrvíme droždie , môže byť aj čerstvé, a kvások necháme tiež 10 minút postáť.
-
4
Do rozmočeného chleba nalejeme kvások a pridáme múku. Všetko varechou poriadne pomiešame, zasypeme múkou. Ak je cesto veľmi riedke prisypeme múku ak husté pridáme opatrne vodu, záleží totiž aj aký chlieb sme mixovali a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu .
-
5
Cesto približne zdvojnásobí svoj objem.
-
6
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. S cestom sa dobre pracuje, len si nezabudnite pomúčiť poriadne dosku.
-
7
Cesto rozdelíme na 8 častí a vytvarujeme žemle. Necháme ešte 10 minút podkysnúť.
-
8
5 minút pred dopečením ich vyberieme a potrieme olivovým olejom. Necháme v rúre zapiecť chrumkavú kôrku.
-
9
Žemle sú super s maslom, ale aj s nátierkou.
-
10
Vydržia aj dva dni a sú nadýchané.
Diskusia k receptu