Žemle zo starého chleba (fotorecept)

Autor receptu: ajuska155

Vždy keď z núdze kúpim chlieb v obchode niečo sa nám zvýši a ja neviem čo stým. Tak som si vymyslela recept na žemle. Prvý krát to bola katastrofa, akurát rozbiť okná susedom. No nevzdala som to a teraz robím pravidelne zo starého chleba tieto super, mäkké žemle.

8
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Postup

  1. Starší chlieb si natrháme do mixéra. Starším myslím ešte trochu mäkký nie uschnutý, strúhankový .
  2. Chlieb na jemno rozmixujeme.
  3. Rozmixovaný chlieb zalejeme 300 ml vody, pridáme soľ, korenie a olej, necháme 10 minút postáť, aby sa voda nasiakla. Do zvyšnej vody 100 ml, nasypeme alebo rozmrvíme droždie , môže byť aj čerstvé, a kvások necháme tiež 10 minút postáť.
  4. Do rozmočeného chleba nalejeme kvások a pridáme múku. Všetko varechou poriadne pomiešame, zasypeme múkou. Ak je cesto veľmi riedke prisypeme múku ak husté pridáme opatrne vodu, záleží totiž aj aký chlieb sme mixovali a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu .
  5. Cesto približne zdvojnásobí svoj objem.
  6. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. S cestom sa dobre pracuje, len si nezabudnite pomúčiť poriadne dosku.
  7. Cesto rozdelíme na 8 častí a vytvarujeme žemle. Necháme ešte 10 minút podkysnúť.
  8. 5 minút pred dopečením ich vyberieme a potrieme olivovým olejom. Necháme v rúre zapiecť chrumkavú kôrku.
  9. Žemle sú super s maslom, ale aj s nátierkou.
  10. Vydržia aj dva dni a sú nadýchané.