Žemle zo starého chleba (fotorecept)
Autor receptu: ajuska155
Vždy keď z núdze kúpim chlieb v obchode niečo sa nám zvýši a ja neviem čo stým. Tak som si vymyslela recept na žemle. Prvý krát to bola katastrofa, akurát rozbiť okná susedom. No nevzdala som to a teraz robím pravidelne zo starého chleba tieto super, mäkké žemle.
8 porcií |
60 minút príprava |
40 minút na 190 °C |
Postup
- Starší chlieb si natrháme do mixéra. Starším myslím ešte trochu mäkký nie uschnutý, strúhankový .
- Chlieb na jemno rozmixujeme.
- Rozmixovaný chlieb zalejeme 300 ml vody, pridáme soľ, korenie a olej, necháme 10 minút postáť, aby sa voda nasiakla. Do zvyšnej vody 100 ml, nasypeme alebo rozmrvíme droždie , môže byť aj čerstvé, a kvások necháme tiež 10 minút postáť.
- Do rozmočeného chleba nalejeme kvások a pridáme múku. Všetko varechou poriadne pomiešame, zasypeme múkou. Ak je cesto veľmi riedke prisypeme múku ak husté pridáme opatrne vodu, záleží totiž aj aký chlieb sme mixovali a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu .
- Cesto približne zdvojnásobí svoj objem.
- Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. S cestom sa dobre pracuje, len si nezabudnite pomúčiť poriadne dosku.
- Cesto rozdelíme na 8 častí a vytvarujeme žemle. Necháme ešte 10 minút podkysnúť.
- 5 minút pred dopečením ich vyberieme a potrieme olivovým olejom. Necháme v rúre zapiecť chrumkavú kôrku.
- Žemle sú super s maslom, ale aj s nátierkou.
- Vydržia aj dva dni a sú nadýchané.