Žemle fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 30. apríla 2014
Žemle (fotorecept)
Foto: babkamt

Tieto žemle som piekla v sobotu pred Veľkou nocou. Pôvodne som chcela upiecť chlieb.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
200 g
1 PL
4 PL
1 PL
1 čl
21 g
300 ml (vlažná)




Postup

  1. 1

    Odvážila som múky so soľou. Spravila som kvások.

    Žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ručne som zarobila cesto. Pekárničku si šetrím:-) Radšej zarábam cesto ručne.

    Žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa cesto zdvojnásobilo asi po hodine,rozdelila som ho na šesť väčších kúskov.

    Žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyformovala som žemle, uložila som ich na plech vystlaný fóliou na pečenie. Nožom som v strede spravila hlbší zárez.

    Žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nechala som ich ešte na plechu nakysnúť. Potom som ich natrela vodou, posypala ľanovými semiačkami a hrubozrnnou morskou soľou.

    Žemle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rúru som vyhriala na 180 stupňov.Piekla som ich asi 20 minút. Treba sledovať čas , každá rúra inak pečie. Upečené som poukladala na mriežku aby vychladli.

    Žemle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Práve som dorobila šalát.

    Žemle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Len keby tie žemle tak dlho nechladli:-)

    Žemle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Toto si zase dal manžel.

    Žemle (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Žemľa v reze.

    Žemle (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

pusta
nádherné žemle sa ti vydarili :-)
babkamt
Ďakujem dievčatá za komentár k mojim žemliam.
jozka2
zemlicky ako od pekara,dala by som si aspon jednu,nezvysilo?
orchidea
Vydarené žemličky...už sa teším keď ich upečiem...ukladám si recept.
eviana
Pekné žemle... receptov na chutné pečivo nie je nikdy dosť :)
mezi
Ked uz si mam doma piect zemle, tak takym sposobom aby boli hned aj zdrave, inak si ich mozem kupit v obchode a setrimelektrinu a cas. Nechapem vrstvu soli hoc je aj morska a lanove semena navrchu, ked aj tak velka cast opadne. Chvalim len tmave muky, aj to ich pomer otocte. Z cesta vyhodte ocot a cas na kysnutie zaroven na pol kila muky davam celych 42 g drozfia, nie iba polovicu. Tmave muky su tazsie. 500g hociakej namiesanej muky (razna, cierna 650, celozrna, ...), 1 drozdie, 4 lyzice oleja, 250-300ml studenej vody vymiesat neskoro vecer cez hociktoru reklamu. Rozdelit na tretiny a na tretiny na tej podlozke na pecenie, zgulat do zemle, vrch nastrihnem do kriza noznicami. Idu rovno s podlozkou na plech a plech do chladnicky na celu noc. Rano vstanem o 15 min skor, a upecu sa spolu s rozohrievanim rury tak rychle, ze akurat sa osprchujem. Kedze tam nie je cukor, drozdie bude kysnut pomaly, preto idu aj do chladnicky aby za takych7 hodin z nich neboli balony. Kto neveri, ze to vykysne v chlade bez cukru, pridajte di lyzicku do cesta. Potobme vsetky semena, ak mate chut rovno pri mieseni dnu. Rychle, bleskove, bez prace, za jednu 10-15 min reklamu zmiesane v miske, nozom od oka tri stlpce, tri rady a hotovo. Mimochodom vydrzia aosi 6 dni, ak ich tsple nezjete hned rano vsetky.
babkamt
@orchidea teší ma , že vyskúšaš tieto žemle.
@eviana pečiem podľa nálady - z rôznych druhov múk.
@mezi chcela som sa poučiť a preto som bola zvedavá na tvoje recepty. Žiaľ ešte si nepridala žiadny recept. Ináč to , že večer zamiesiš a ráno upečieš k raňajkám čerstvé pečivo chválim.Pridaj tvoj recept aj keď bez fotiek. Prajem ti príjemný deň.
terinka55
Mne sa recept a aj výsledok páči.
Môže sa tu polemizovať dookola.
Tieto žemle si upiekla Ty a basta !
Každý iný má možnosť sa prezentovať svojim výtvorom.
evanaaa
Žemličky by som si dala, hoc aj tieto. Ale myslím si, že každý pečie podľa svojho receptu,na ktorý je navyknutý.
@mezi , je tu toľko receptov na chlieb aj pečivo, že by si si iste vybrala taký ktorý sa tebe pozdáva a zasa je možné, že niekomu inému by sa nezdal ten tvoj recept, aj keď neznamená, že nie je dobrý. Niekto pečie menej zdravé, iný viac alebo vôbec......ale všetky sú snáď lepšie ako tie kupované.
babkamt
@terinka55 teší ma , že sa ti recept páči. Súhlasím s tebou , že každý má možnosť prezentovať svoj výtvor.Sú tu mnohí , ktorí uprednostňujú vyslovene zdravé recepty. Nemám nič proti nim.
@evanaaa pekne si to vysvetlila:-)
beatacsontosova
@babkamt - včera prišiel na rad tvoj receptík, priznám sa pri kysnutí mi to trošku "páchlo" po octe, tak som sa aj obávala ako to skončí, no po upečení ten ocot akoby zmizol, už po 10 min som začala chodiť k rúre, taká vôňa odtiaľ išla, ja som dala pšeničnú grahamovú múku namiesto tvojej celozrnnej, večer som nechala vychladnúť a až ráno robila na raňajky so šunkou, majú fajnovú kôrku a vo vnútri sú neskutočne vláčne, jemné, nabudúce skúsim so špaldovou celozrnnou, tá má tiež svoje čaro :-) ďakujem za receptík, zaručene budem piecť aj naďalej :D
beatacsontosova
a ešte jedna vec, zo skúsenosti som robila radšej 7 žemličiek, posledne keď som robila z 500g múky iba 6, tak boli hooodne veľké. takto sú tak akurát :-)
babkamt
@beatacsontosova som rada, že si recept vyskúšala a bola si s ním spokojná. Ten ocot v nich nie je cítiť. Tiež mením múky podľa nálady:-) Cesto si rozdelíš na toľko kúskov, podľa toho, aké ich chceš mať veľké. Ja som do nich dávala cigánsku, takže mne vyhovovalo, aby boli trochu väčšie. Prajem ti príjemný deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia