Zemiaky varené v tlakovom hrnci na cibuli fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 29. júla 2015
Zemiaky varené v tlakovom hrnci na cibuli (fotorecept)
Foto: babkamt

Manžel sa ma pýtal, čo budeme mať na večeru. Povedala som mu, že mäso, čo sme mali na obed. Začal frfľať, že mäso nechce. Zobraziť celý popisManžel sa ma pýtal, čo budeme mať na večeru. Povedala som mu, že mäso, čo sme mali na obed. Začal frfľať, že mäso nechce. Tak ma napadlo spraviť rýchlo tieto zemiaky v tlakovom hrnci. Podávala som ich s kvasákom.

2
porcie
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 ks
1 ks
2 plátky
1 PL




Postup

  1. 1

    Do menšieho tlakového hrnca som dala trochu domácej masti, dva plátky údenej slaniny nakrájanej na malé kocky, cibuľu a mletý kmín. Cibuľu som opiekla do sklovita. Hrniec som odstavila z ohňa, pridala som trochu mletej červenej papriky.

    Zemiaky varené v tlakovom hrnci na cibuli (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som si 8 kusov zemiakov.

    Zemiaky varené v tlakovom hrnci na cibuli (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky som pokrájala na kolieska.

    Zemiaky varené v tlakovom hrnci na cibuli (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som ich k cibuľovo slaninovému základu. Osolila a okorenila som ich. Podliala som 50 ml vody. Hrniec som zatvorila. Keď začal hrniec fučať, varila som zemiaky 10 minút. Po vyfučaní som hrniec otvorila a mohli sme jesť:-)

    Zemiaky varené v tlakovom hrnci na cibuli (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si kvasáky, ktoré som robila podľa @kimlo.

    Zemiaky varené v tlakovom hrnci na cibuli (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    No a za nie dlhý čas som podávala manželovi večeru. S touto bol spokojný:-)

    Zemiaky varené v tlakovom hrnci na cibuli (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mne by stačila aj takáto večera.

    Zemiaky varené v tlakovom hrnci na cibuli (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

katka78
Toto jedlo poznám od @remcula , ale ešte som ho zatiaľ neskúšala. Ďakujem za pripomenutie, snáď už sa nakopnem :-) Vyzerá jednoducho, chutne a ja mám zemiaky veľmi rada.
jozka2
Vyborna vecera.Mne tie zemiaky pripominaju slepi gulas,ktory mam velmi rada.
tiginko
občas robievam červené zemiaky aj ja, v kuchte ma teda nenapadlo. Ale slaninka to určite povýši do vyššieho levelu, musím si to zapamätať
babkamt
dievčatá, ďakujem za nahliadnutie a komentár. Ten môj spolubývajúci je rozmaznanec. To, čo mal na obed, večer už nechce.
babkamt
@tiginko mám tu recept z nových zemiakov, ale bez slaninky. Nedala som jej veľa, len tak na chuť. Vylepší toto skromné jedlo:-)
nadia56
chutne a jednoduche jedlo, ja tiez robievam zemiaky v tlakovom hrnci, nie s paprikou a slaninkou, ale na majoranke, varim len 5 minut,
tvoj recept sa mi paci, tak urobim zmenu a uvarim podla teba, pekny den ti zelam ☺
havino
ked sú nové, vodové zemiaky robievam ich presne,ako Ty @babkamt , naučil ma ich staručký sused a do nich hrsť petržlenovej vňate na koniec zamiešať, lepšie zemiaky som nejedla a lepšie ani iné zemiaky pre mňa nie sú, ked nie v kuchte, aj v hrnci sa dajú, ale treba pri nich stáť a miešať ich
daniela15
naše obľúbené zemiaky, sú vždy chutné, občas pridávam korenie na americké zemiaky, kto neskúsil, odporúčam, naozaj to stojí za to, za pár minút super zemiaky
babkamt
@nadia56 ty máš skúsenosť, že stačí len 5 minút variť. Bála som sa, aby neboli zemiaky nedovarené, preto som ich varila 10 minút a boli akurát uvarené. Zemiaky ochutené majoránkou som ešte nerobila. To si zapamätám, niekedy vyskúšam. @havino robievam len na sporáku, musím pri nich stáť a miešať. No teraz som potrebovala dať niečo rýchlo na tanier hladnému chlapovi, tak som ich varila v tlakovom hrnci. Je to omnoho rýchlejšie a bez roboty. Tento spôsob sa mi zapáčil. @daniela15 dobrý nápad , zemiaky sa dajú rôzne ochutiť a stále sú iné. @jarunka :-)
cesminaz
zaujimave :-) nikdy by som si nepomyslela,ze v kuchte si takto mozem uvarit zemiaky.Bola by som sa bala,ze sa mi rozvaria :-) Ale vdaka tebe @babkamt vidim,ze sa zo da a veru skusim aj ja :-) Lebo niekedy veru treba "velmi rychlo" nieco na stol..:-) Dakujem Kk
babkamt
@cezminaz zemiaky sa dajú uvariť aj v tlakovom hrnci, neboj sa, nerozvaria sa. Som rada, že vyskúšaš.
klaudijana
Výborný recept, už som niečo podobné skúšala a stačilo 5 minút, ale určite to záleží aj od zemiakov. Robievam ich aj na plynovom sporáku v klasickom hrnci ale na platni a nemusím pri nich stáť.
pacik
Nepoznám, ale vyskúšam, musí to byť dobrotka, hlavne pre milovníkov zemiakov a tou veru som :-)
nadia56
@babkamt , ano, zemiaky varim 5 minut od signalizacie ventila ale potom neotvaram kuchtu asi 10-15 minut, takze zemiaky v hrnci dojdu,a
najma ked budes robit stare zemiaky s majorankou a troskou bravcovej masti, malicko podliate vodou budu mat chut ako nove zemiaky, niekde som to zacula v radiu, vyskusala som a odvtedy su zaradene do nasho jedalnicka, pekny den ti prajem ☺
babkamt
@klaudiana už si druhá, ktorá tvrdí, že ich stačí variť 5 minút. Tak to teda nabudúce vyskúšam podľa vás. @pacik my sme ich jedli len s kvasákom. No dajú sa použiť aj ako príloha k mäsu. @kukulienka71 vyskúšaj, keď budeš mať málo času na varenie, doporučujem. @zuzanka1367 teší ma, že ich vyskúšaš. @nadia56 tak teda skrátim čas varenia podľa teba na 5 minút a pridám aj majoránku. Ďakujem za radu. V komentároch sa vždy nájdu dobré nápady:-)
evanaaa
@babkamt , aj mne pripomínajú "krumpliguľáš" ale ja podobne, len bez slaninky, robievam základ na granatír, len krájam maličké kocky, asi 1x1cm, podlejem len tak, aby neprihárali, skús ich spraviť, sú lepšie ako len s uvarenými zemiakmi.....to len tak, mimochodom. Ja som tiež v kuchte neskúšala, ale nevedela som, ža sa dá aj s takým malým množstvom vody v kuchte variť, mala by som strach, že než mi zovrie, vybuchne, lebo sa voda zatiaľ vyvarí a ostane len para.
babkamt
@evanaaa tiež som roky robievala granatír bez slaniny. Udusila som dve veľké cibule, ktoré mu dodávajú chuť. Tu na Vareche som čítala, že dávajú aj slaninu, nie veľa, a zachutilo mi:-) Ja varím zemiaky v šupke, očistím ich a nastrúham na hrubom strúhadle. Mám ich rada, keď je zemiakov viac ako fliačkov. Nemusíš sa báť, kľudne vyskúšaj uvariť zemiaky v tlakovom hrnci. Ani s malým množstvom vody sa ti nepripália. Ja som dala len 50 ml a vidíš, že zemiaky nie sú suché. Zemiaky tiež obsahujú vodu. V tlakovom hrnci ich môžeš variť aj bez cibuli. Ďakujem za komentár, pekný deň ti prajem.
evanaaa
@babkamt , myslela som tým, že tak, ako ty si robila tieto zemiačky, dusené na cibuli a paprike, ja robím pri granatíre ( okr. tej slaniny).......nevarím ich ani v šupke, ani inak, len dusením, a skoro bez podlievania. A v tom tlak. hrnci sa nebijím, že budú suché, ale že sa nestihne vytvoriť para z malého množstva vody a buchne mi. Niekde som aj čítala, koľko tam vody musí byť minimálne, len sa už nepamätám.
zdenka1009
Dnešná moja večera, plus uhorkový šalát. Pochutila som si, nerobila som v kuchte, len v rajničke, trvalo to asi 25min. Ďakujem za pripomenutie receptu. :-)
babkamt
@evanaaa zemiaky varené v tlakovom hrnci nemusia byť celkom zaliate vodou. V tlakovom hrnci pri varení pod tlakom vzniká para. Zemiaky sa dusia pri vyššom tlaku. Tiež robím podobný základ na granatír. Mali sme ho minulý týždeň:-)
@zdenka1009 som rada, že som ti pripomenula tento jednoduchý chutný recept. S uhorkovým šalátom to muselo byť dobré:-) Ďakujem, že si sa ozvala.
hubata
Mne to tiež pripomína "slepý guláš", aj keď sa môže do neho dať aj nejaká údenina aby troška videl ....... Robievala som všetko v kuchte kým sme bývali celá rodina spolu, úžasne šetrí čas a aj všetko je z nej chutnejšie: všetko zostane na svojom mieste. Niečo úžasné tieto jednoduché jedlá, človek aby sa neprežieral ...... Vďaka @babkamt za receptík. Dávam päť hviezdic.
babkamt
@hubata rada varím v tlakovom hrnci. Aj môj chlap má rád takéto jednoduché jedlá. Sú rýchlo hotové, sýte, chutné. Veď sa vraví, že zemiaky sú náš druhý chlieb. Ďakujem za komentár, pekný deň ti želám.
vymka
Skvělá rychlovka, dík za nápad.5 hvězdiček.
babkamt
@vymka kto má rád zemiaky, tak si na tomto jednoduchom jedle pochutí. Ďakujem za komentár.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia