Zemiakový šalát - októbrový fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. októbra 2012
Zemiakový šalát - októbrový (fotorecept)
Foto: sracz

Viem – každý robí ten svoj „najsamlepšejší“ a každá líška svoj chvost chváli! Do množstva uverejnených a vyskúšaných rcp pridám aj ja ten svoj. Zobraziť celý popisViem – každý robí ten svoj „najsamlepšejší“ a každá líška svoj chvost chváli! Do množstva uverejnených a vyskúšaných rcp pridám aj ja ten svoj. Nevedel som pozháňať diétnu (u nás doma liptovskú) salámu, tak som zaimprovizoval s ľahko dostupným balením „Jumbo Hot Dogs“. Náhodou - to chutilo celkom fajn. Nuž a ak si v tom šaláte predstavíte aj chuť mojej kombinovanej zálievky (trojbojmix lahôdková majonéza, tatárska omáčka a liptovská plnotučná horčica), možno Vás nalákam aj na tento variant!

12
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

1 ks stredná
7 ks uvarené v šupke
7 ks uvarené na tvrdo
2 ks
1 ks tvrdé
500 g Liptov
2÷3 ks Znojmo
241 g (konzerva)
241 g (mrkva) (konzerva)
3÷4 PL (mandle) hrubo drvené
hrsť g a zelerové čerstvo pokrájané
Zálievka:
450 ml
250 ml
2 PL
2 PL
podľa potreby g a MČK
podľa počtu porcií PLpri servírovaní




Postup

  1. 1

    príprava ingrediencií – vopred som uvaril 7 stredných zemiakov v šupke a dal variť vajíčka na tvrdo,

    Zemiakový šalát - októbrový (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom už prakticky išlo len o krájanie jednotlivých komponentov šalátu na decentné kúsky a tvary a následne ich ukladanie do veľkej misy z jenského skla; začal som stredne veľkou červenou cibuľou, ktorú som nakrájal na ~ 5 mm úhľadné kocky.

    Zemiakový šalát - októbrový (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vychladené zemiaky som vyzliekol z ich šupkových kabátikov a potom som ich nakrájal, pomocou drôtenej pomôcky (pozri obr.1 v pravo dole), na ~ 8 mm kocky.

    Zemiakový šalát - októbrový (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    počas prípravy zemiakov sa už uvarili (presne 11´ od dosiahnutia bodu varu) vajíčka na tvrdo; vriacu vodu som zlial, na vajíčka položil 3 hrste ľadu z mrazničky a zalial ich studenou vodou; tak mám istotu, že škrupinku z nich ľahko odstránim pod tečúcou studenou vodou.

    Zemiakový šalát - októbrový (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom to už ide ako na bežiacom páse - zeler stonky 2÷3 ks pokrájaný na „C_éčka“; jablko červené tvrdé, bez jaderníka, na ~ 3 mm trojuholníčky; 8 ks hrubých párkov - Jumbo Hot Dogs – na ~ 3 mm polkolieska; uhorka sladkokyslá, vlastnoručnej výroby 2 ks na ~ 3 mm štvrťkolieska; hrášok sterilizovaný z 241 g konzervy; karotka sterilizovaná z 241 g konzervy; hrsť mandlí pokrájaných na hrubo (kto má môže mandle nahradiť 3÷4 PL vlašských orechov na hrubo rozdrvených pomocou kuchyňského valčeka; statočná hrsť čerstvo pokrájaných petržlenových a zelerových lístkov; v pomocnej miske som vymiešal zálievku - majonéza plnotučná 450 ml; tatárska omáčka 250 ml; horčica liptovská plnotučná 2 PL; nálev zo skadkojkyslých uhoriek 2 PL; soľ a MČK podľa chuti a potreby a

    Zemiakový šalát - októbrový (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    polial som ňou pripravený „½ tovar“ – jemne všetko premiešal a

    Zemiakový šalát - októbrový (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pod rozkvitnutými africkými fialkami odfotil pre Vás hotovú prílohu k vyprážanému bársakému mäsu, alebo dobrotu iba tak, bez ničoho! P. S.: misu so zemiakovým šalátom, prikrytú celofánom, som na noc uložil do chladničky; jednotlivé porcie, už na tanieri, je možné ozdobiť PL kyslej smotany!

    Zemiakový šalát - októbrový (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    kompletný obed - karfiolová polievka kombinovaná a bravčový rezeň v piatich pyžamách so zemiakovým šalátom – podľa mojej technológie - potom vyzerá takto!

    Zemiakový šalát - októbrový (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na záhone, medzi odpočívajúcimi listami konvaliniek, mi vykvitli, teraz v októbri, bez môjho pričinenia takéto, keby to bol marec pod Novou Poliankou smerom na Batizovce, krokusy či šafrán jarný!? Ak tieto kvety niektorá z milých Varešiek pozná, nech mi to dá vedieť, prosím, v komente. Veľmi som musel odolávať pokušeniu vyniesť tanier z jedlom pre titulný obrázok, práve k týmto nežným kvietkom!

    Zemiakový šalát - októbrový (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz... či je to októbrový a či májový, vždy fajný zemiakový šalát a s tekými výbornými surovinami, aké si použil pri zhotovení, môže byť iba skvelý šalátik.-))karfiolová polievka tiež vyzerá krásne.-)))kvietky sú prekrásne.-))
1x sracz
marijanka712
Tvoj šalát je neodolatelný iste si ho urobim aj ja , a tie prekrásne krokusky teraz v októbri to snád ani pravda nie je .@sracz zaujal ma tvoj recept s prekrásne rozpisaným postupom aj fotodokumentáciou si pre svoju manželku asi nenahradtelný len sa čudujem, že si si už tam v dalekej krajine neotvoril slovenskú jedálničku s ochutnávkami našich božských jedál.... prezraď či fakt tie tvoje nežné polné krokusky vykvitli teraz... alebo je to jarný obrázok????? tiež mám rada jarnú rozkvitnutú luku s týmto symbolom jari....
1x sracz
lubjak
na luke teraz rastli jesienky ,len su svetlejsej farby ,ale aj tak potesia
1x sracz
mataliptak
hmm šalátim je krásny a isto chutný , ja som ho veeelmi dávno nerobila tak dakujem za pripomenutie a hned ho ukladám a urobím podla teba teraz ...
1x sracz
helca103
recept parádny ako vždy, no a tie kvety sú krokusy ktoré kvitnú vždy na jar. Že Ti kvitnú teraz to je záhada :-)
1x sracz
dajanca
no chystám sa aj ja tento týždeň na zemiakový šalát, tak skúsim aspoň dodržať ten pomer: sedem zemiakov a sedem vajec a tiež vňate som ešte do šalátu nedávala, tak budem inovovať... :-)
a tie kvietočky sú určite jesienky, tie nemajú lístočky, ale pozor sú krásne ale jedovaté... krókusy majú aj listy podobné tráve s bielym pásikom a kvitnú len na jar a to by si určite vedel či si vysadil cibuľky... :-)
1x sracz
bozulka
Ferko,šalátik máš výborný...oprobuj urobiť s teplých,nie studených zemiakov.Keď sú zemiaky teplé lepšie prijímajú chute,je pravda,že prstíky nesmieš mať fajnové,ale stojí to zato.
1x sracz
aroooo
fajný šalátik a kvietky sú jesienky, majú jemnejšie byle ako krokusy, preto skôr "poliehajú"..........
1x sracz
elena
Krásne urobené a ešte krajšie opísané! Nemusím ten šalát robiť, ale si ho prečítam a poteší sa moja duša. Bravo. To sú krokusky - teda aj šafran patrí do toho košiara, nie?
1x sracz
evanaaa
Tak - v prvom rade chválim šalátik, robený, ako inak, s láskou a preto musí byť dobrý. Ja robím najbližšie až na Vianoce. No, a ako som si prečítala, kvet je ozaj jesienka, podobná jarným krokusom, ako to sem dla aj @dajanca , ale kvietok, tak ako je pekný, je aj jedovatý celý a preto sa používa aj ako ličivá rastlina na lekárske účely. Takže, ruky preč od nej....
1x sracz
julica
7 zemiakov, 7 vajec a trištvrte litra vyšľahaného oleja... kto ako chce. Jedna malá rada: "pochutiny" typu tatarská, kečup či horčica obsahujú menej sracziek, keď sú v skle.
1x sracz
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
mnaaam.hned by som si dala!!!!
1x sracz
grandma
Strašne veľa vajec a majonézy a tatarskej omáčky, je to obrovská kalorická bomba.
1x sracz
medulienka122
Fíha a to si varil pre celú rotu? slušné množstvo - na sviatky robím presnú polovicu a vždy aj niečo ostane, určite to bolo dobré, mám rada, keď je to také "lucsogós", čiže nie je to suché, a tie kvietky ti poslalo leto na rozlúčku...:-)
1x sracz
medulienka122
vidím, že si hviezda:-)) máš 2x uverejnený ten istý recept - raz ako raňajky a raz ako šalát - to sa nepodarí hoci komu, Feri -Sracz, si 1-čka!
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia