Zemiakový šalát - októbrový (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Viem – každý robí ten svoj „najsamlepšejší“ a každá líška svoj chvost chváli! Do množstva uverejnených a vyskúšaných rcp pridám aj ja ten svoj. Nevedel som pozháňať diétnu (u nás doma liptovskú) salámu, tak som zaimprovizoval s ľahko dostupným balením „Jumbo Hot Dogs“. Náhodou - to chutilo celkom fajn. Nuž a ak si v tom šaláte predstavíte aj chuť mojej kombinovanej zálievky (trojbojmix lahôdková majonéza, tatárska omáčka a liptovská plnotučná horčica), možno Vás nalákam aj na tento variant!

12
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. príprava ingrediencií – vopred som uvaril 7 stredných zemiakov v šupke a dal variť vajíčka na tvrdo,
  2. potom už prakticky išlo len o krájanie jednotlivých komponentov šalátu na decentné kúsky a tvary a následne ich ukladanie do veľkej misy z jenského skla; začal som stredne veľkou červenou cibuľou, ktorú som nakrájal na ~ 5 mm úhľadné kocky.
  3. vychladené zemiaky som vyzliekol z ich šupkových kabátikov a potom som ich nakrájal, pomocou drôtenej pomôcky (pozri obr.1 v pravo dole), na ~ 8 mm kocky.
  4. počas prípravy zemiakov sa už uvarili (presne 11´ od dosiahnutia bodu varu) vajíčka na tvrdo; vriacu vodu som zlial, na vajíčka položil 3 hrste ľadu z mrazničky a zalial ich studenou vodou; tak mám istotu, že škrupinku z nich ľahko odstránim pod tečúcou studenou vodou.
  5. potom to už ide ako na bežiacom páse - zeler stonky 2÷3 ks pokrájaný na „C_éčka“; jablko červené tvrdé, bez jaderníka, na ~ 3 mm trojuholníčky; 8 ks hrubých párkov - Jumbo Hot Dogs – na ~ 3 mm polkolieska; uhorka sladkokyslá, vlastnoručnej výroby 2 ks na ~ 3 mm štvrťkolieska; hrášok sterilizovaný z 241 g konzervy; karotka sterilizovaná z 241 g konzervy; hrsť mandlí pokrájaných na hrubo (kto má môže mandle nahradiť 3÷4 PL vlašských orechov na hrubo rozdrvených pomocou kuchyňského valčeka; statočná hrsť čerstvo pokrájaných petržlenových a zelerových lístkov; v pomocnej miske som vymiešal zálievku - majonéza plnotučná 450 ml; tatárska omáčka 250 ml; horčica liptovská plnotučná 2 PL; nálev zo skadkojkyslých uhoriek 2 PL; soľ a MČK podľa chuti a potreby a
  6. polial som ňou pripravený „½ tovar“ – jemne všetko premiešal a
  7. pod rozkvitnutými africkými fialkami odfotil pre Vás hotovú prílohu k vyprážanému bársakému mäsu, alebo dobrotu iba tak, bez ničoho! P. S.: misu so zemiakovým šalátom, prikrytú celofánom, som na noc uložil do chladničky; jednotlivé porcie, už na tanieri, je možné ozdobiť PL kyslej smotany!
  8. kompletný obed - karfiolová polievka kombinovaná a bravčový rezeň v piatich pyžamách so zemiakovým šalátom – podľa mojej technológie - potom vyzerá takto!
  9. na záhone, medzi odpočívajúcimi listami konvaliniek, mi vykvitli, teraz v októbri, bez môjho pričinenia takéto, keby to bol marec pod Novou Poliankou smerom na Batizovce, krokusy či šafrán jarný!? Ak tieto kvety niektorá z milých Varešiek pozná, nech mi to dá vedieť, prosím, v komente. Veľmi som musel odolávať pokušeniu vyniesť tanier z jedlom pre titulný obrázok, práve k týmto nežným kvietkom!