Zemiakový šalát - a la Akis

dobravareska - fotkadobravareska, 4. júla 2010
Zemiakový šalát - a la Akis
Foto: violetacamorova

Akis je meno kuchára z Cypru a tento šalát robieval ako aj mnohé iné dobroty s láskou, vtedy sa jedlo vždy podarí, to poznám Zobraziť celý popisAkis je meno kuchára z Cypru a tento šalát robieval ako aj mnohé iné dobroty s láskou, vtedy sa jedlo vždy podarí, to poznám aj z vlastnej skúsenosti. Je výborný k rezňom, ku grilovanému kuriatku, ktoré si môžme pripraviť na 1 kg soli ale aj ku pečenému kuriatku s plnkou ako máme dnes. A opäť je to rýchly na čas nenáročný receptík.

Suroviny

zálievka:




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky. Dáme variť vodu do ktorej sme pridali soľ. Zemiaky vhodíme do vriacej vody a uvaríme. Lepšie nerozvariť.Po uvarení ich ochladíme v studenej vode ako cestovinu.

  2. 2

    Vo väčšej nádobe rozmiešame majonézu a olej v rovnakom dieli, citrónovú šťavu, trochu soli a biele korenie. Do toho vmiešame nakoniec uvarené a ochladené zemiaky.

  3. 3

    Pri podávaní každú porciu môžeme bohato posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.

    Zemiakový šalát - a la Akis - obrázok 3

Diskusia k receptu

zdezda
:-))) tak takýto som ešte nerobila, vyskúšam, ingrediencie už mám pripravené, zajtra bude na obed ku kuriatku :-)
tinca
@violeta tak cyperčania varia ozaj s láskou, bola som tam 2x, tam sa stoluje večer aj 3 hod. a stretáva sa celá família. No a ich mezze mäsové, rybacie to nemá chybu (neviem či si tam len bola, alebo aj pracovala?). Pri treťom chode som už nevládala,ešte si raz snáď splním sen a pôjdem tam. Šalátik ukladám, jednoduchý a také mám rada:-)
isar
Ten sa bude dať jesť aj bez mäsa :) - ukladám a idem skúsiť, ale zemiaky dnes už mám uvarené v šupke... (boli malé a nemal kto ich čistiť).
evanaaa
Keď si z majonézovho šalátu odmyslíme všetky ostatné ingrediencie, ktoré doň dávame a necháme len zemiaky, dostaneme tento jednoduchý šalát. Zemiakový mám rada, ale v týchto teplých dňoch by som ho nerobila. Robievam ho najviac na vianočné a veľkonočné sviatky. Ináč, dobrý a osviežujúci je aj zemiakový bez majonézy, len nálev, zemiaky a cibulka. Ten by sa v horúcich dňoch hodil.
mimi207
ahoj tak tento salatik urcite vyskusam uz je aj v KK lebo som na Cypre tak dufam sa vydari k reznikom :) A na tu diskusiu mezze no este som neskusala ale asi by som si ani na to netrufla nechapem ako to ty cypercania zvladaju jest a vedia sediet v restike niekolko hodin a napchavat sa vzdy sa nad tym len cudujem :D
anina43
ešte som neochutnala zemiakový šalát z vopred očistených, pokrájaných zemiakov, pre mňa je to novota, veľmi zaujímavá príprava, určite vyskúšam, možno bude ľahšie stráviteľný ako zo zemiakov varených v šupke. violetka, pridaj ešte recepty, ktoré sú u nás neznáme na jedlá, ktoré si ochutnala v cudzine .dik
marianne69
Tento salatik sa mi paci,tiez som vzdy varila zemiacky v supe,skusim pre zmenu takyto,moja dcera miluje zemiakove majonezove salaty,zavdacim sa.:-))
violetacamorova
@anina43 ani ja som nikdy predtým nerobila šalát z vopred očistených, pokrájaných a uvarených zemiakov, toto som videla prvý krát v kuchyni v ktorej som robila, sedí mi to k tomuto šalátu, ale náš klasický slovenský zemiakový mám rada zo zemiakov uvarených v šupke.
violetacamorova
Ahoj @mimi207 , tak nech sa ti podarí ten šalát, je v podstate jednoduchý. Dúfam, že sa máš na Cypre pekne, lebo Akis hovoril, že je tam krásne. To mezze je naozaj na jedno posedenie veľa, ja som ho celé nejedla ale po jednotlivých častiach som ho celé ochutnala a je veľmi dobré, až na jahňacie mäso ktoré nemám rada, ale dalo sa vybrať bravčové alebo kuracie, grilované je super. Ak by bola reštaurácia, škoda, že už ju zrušili, tak by som si dala čo nevládzem zjesť asi zabaliť domov...
violetacamorova
ďakujem za všetky komentáre a pre teba @Tinca nebola som na Cypre ale v Škótsku som robila v u cyperčanov v Gréckej reštaurácii Athena. Naše menu bolo to ich mezze aj mäsové aj rybacie, musaka, kura na citróne. To mezze je naozaj sila dá sa jesť aj tri hodiny lenže títo škóti to chcú mať čo najskôr za sebou a aj tak to vyzeralo, že väčšina jedla zostala na tanieri, a v miskách a držím prsty, aby sa ti podarilo splniť tvoj sen...
dobravareska
@tinca (4.7.2010 21:45)

nebola som na Cypre. Pracovala som v Škótsku v tej reštaurácii..Tiež tam servírovali to mezze...ale títo tunajší hostia si to nevedeli tak pekne vychutnať...aj majiteľ reštaurácie hovoril, že to je škoda...presne to hovoril, že na Cypre pri tom sedia hodiny...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia