Zemiakový koláč na večeru fotorecept

zuzkabluzka - fotkazuzkabluzka, 20. novembra 2013

Toto je jeden z prvych zemiakovych receptov, ktore som ochutnala tu, na Sicilii. A kedze, co je zemiakove, nemoze byt zle, ponukam recept aj vam. Volaju to honosne "gateau di patate", v Palerme ale radsej hladajte potaliancene slovo gattò... nech to vsak nazveme hocijako, je to velka dobrota. :)

20 minút
na 200 °C

Suroviny

1,5 kg
200 g
250 g
3 ks
150 g (parmigiano)
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvarime v supke, nechame vychladnut, ocistime a popucime do misy.

    Zemiakový koláč na večeru (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kym su este teple, primiesame hrudku masla, nechame dobre vychladnut a pridame vajcia, najemno nastruhany syr, osolime, okorenime a nastruhame stipku muskatoveho oriesku. Vymiesame na hladku masu.

    Zemiakový koláč na večeru (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zapekaciu misu namastime a bohato vysypeme struhankou. Polovicu zemiakovej kase dame na spodok misy, boky tiez vystelieme zemiakovou hmotou, aby nam z kolaca nevytekala napln. Paradajky z konzervy ci passatu ochutime solou, korenim, mozme pridat aj oregano a vylejeme na zemiaky.

    Zemiakový koláč na večeru (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na paradajkovu passatu dame platky sunky, na nu nakrajame bohatu vrstvu mozzarelly.

    Zemiakový koláč na večeru (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vsetko teraz zakryjeme druhou polovicou zemiakovej kase, pokvapkame olivovym olejom a bohato zasypeme struhankou. Na vrch mozme nakrajat aj par platkov masla.

    Zemiakový koláč na večeru (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dame upiect do vyhriatej rury asi na 20 minut. Aby kolac pekne drzal, najlepsie je nechat ho pred krajanim chvilu postat...

    Zemiakový koláč na večeru (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Toto je jedna z moznosti, klasicka ako robia tu, napln si vsak mozte prisposobit podla chuti a prave dostupnych surovin. Ja robievam aj spenatovo-ricottovu verziu, s cibulou, syrovu....

    Zemiakový koláč na večeru (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Talianska kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Lacné jedlá, Pečené, Varené

Diskusia k receptu

julica
Jejé, už vidím tie variácie - super inšpirácia zo Sicílie, dík.
tiginko
tak toto sa mi veľmi páči, fakt. Som rada, že si to sem dala Zuzi, určite vyskúšam
radulienka
Super recept, musím vyskúšať, to musí byť veľmi chutné, vďaka za recept...
frona
zemiaky môžem na každý spôsob okrem surových...určite vyskúšam
mariamka
toto vyzera neskutocne dobre, aj s tymi variaciami, asi si dam pred obedom na Varechu zaracha :) mozem sa este spytat kolko ma ta forma priemer, lebo je aj pekny vysoky, dakujem
zuzkabluzka
@mariamka , dik, no tato stara tortova forma ma priemer asi 24 cm, ale kazda zapekacia misa je dobra... v reze mohol byt aj krajsi, len som krajala este za horuca, doma boli moc hladni, tak sa mi stred trocha "rozprplal"... :)
eviana
@zuzkabluzka , téééda, veľmi zaujímavý recept, veľmi rada vyskúšam, skvelá inšpirácia, ďakujem :)
medovnicek
Nielenže dobre vyzerá, ale určite je aj veľmi chutný, však idú do neho samé dobroty:)
hannah22
ozaj skvelá inšpirácia, občas neviem čo už, rada vyskúšam.... :))
buba29
dnes som to vyskúšala,je to mňamka. Ale piekla som to asi 45 min,zdalo sa mi že sa to vnútri dostatočne neprepečie.Dakujeme za receptík...

Zaujímavé video z archívu TV Varecha