Foto: zuzkabluzka
Toto je jeden z prvych zemiakovych receptov, ktore som ochutnala tu, na Sicilii. A kedze, co je zemiakove, nemoze byt zle, ponukam recept aj Zobraziť celý popisToto je jeden z prvych zemiakovych receptov, ktore som ochutnala tu, na Sicilii. A kedze, co je zemiakove, nemoze byt zle, ponukam recept aj vam. Volaju to honosne "gateau di patate", v Palerme ale radsej hladajte potaliancene slovo gattò... nech to vsak nazveme hocijako, je to velka dobrota. :)
na 200 °C
Postup
-
1
Zemiaky uvarime v supke, nechame vychladnut, ocistime a popucime do misy.
-
2
Kym su este teple, primiesame hrudku masla, nechame dobre vychladnut a pridame vajcia, najemno nastruhany syr, osolime, okorenime a nastruhame stipku muskatoveho oriesku. Vymiesame na hladku masu.
-
3
Zapekaciu misu namastime a bohato vysypeme struhankou. Polovicu zemiakovej kase dame na spodok misy, boky tiez vystelieme zemiakovou hmotou, aby nam z kolaca nevytekala napln. Paradajky z konzervy ci passatu ochutime solou, korenim, mozme pridat aj oregano a vylejeme na zemiaky.
-
4
Na paradajkovu passatu dame platky sunky, na nu nakrajame bohatu vrstvu mozzarelly.
-
5
Vsetko teraz zakryjeme druhou polovicou zemiakovej kase, pokvapkame olivovym olejom a bohato zasypeme struhankou. Na vrch mozme nakrajat aj par platkov masla.
-
6
Dame upiect do vyhriatej rury asi na 20 minut. Aby kolac pekne drzal, najlepsie je nechat ho pred krajanim chvilu postat...
-
7
Toto je jedna z moznosti, klasicka ako robia tu, napln si vsak mozte prisposobit podla chuti a prave dostupnych surovin. Ja robievam aj spenatovo-ricottovu verziu, s cibulou, syrovu....
Diskusia k receptu