Zemiakový koláč na večeru (fotorecept)

Autor receptu: zuzkabluzka

Toto je jeden z prvych zemiakovych receptov, ktore som ochutnala tu, na Sicilii. A kedze, co je zemiakove, nemoze byt zle, ponukam recept aj vam. Volaju to honosne "gateau di patate", v Palerme ale radsej hladajte potaliancene slovo gattò... nech to vsak nazveme hocijako, je to velka dobrota. :)

20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zemiaky uvarime v supke, nechame vychladnut, ocistime a popucime do misy.
  2. Kym su este teple, primiesame hrudku masla, nechame dobre vychladnut a pridame vajcia, najemno nastruhany syr, osolime, okorenime a nastruhame stipku muskatoveho oriesku. Vymiesame na hladku masu.
  3. Zapekaciu misu namastime a bohato vysypeme struhankou. Polovicu zemiakovej kase dame na spodok misy, boky tiez vystelieme zemiakovou hmotou, aby nam z kolaca nevytekala napln. Paradajky z konzervy ci passatu ochutime solou, korenim, mozme pridat aj oregano a vylejeme na zemiaky.
  4. Na paradajkovu passatu dame platky sunky, na nu nakrajame bohatu vrstvu mozzarelly.
  5. Vsetko teraz zakryjeme druhou polovicou zemiakovej kase, pokvapkame olivovym olejom a bohato zasypeme struhankou. Na vrch mozme nakrajat aj par platkov masla.
  6. Dame upiect do vyhriatej rury asi na 20 minut. Aby kolac pekne drzal, najlepsie je nechat ho pred krajanim chvilu postat...
  7. Toto je jedna z moznosti, klasicka ako robia tu, napln si vsak mozte prisposobit podla chuti a prave dostupnych surovin. Ja robievam aj spenatovo-ricottovu verziu, s cibulou, syrovu....