Zemiakový chlieb

soniatko - fotkasoniatko, 2. novembra 2013
Zemiakový chlieb
Foto: soniatko

Milujem vôňu čerstvo upečeného chleba. Tento recept mám ako poklad od babičky. Pečiem ho už tradične na Štedrý deň ku kapustnici...ale samozrejme aj bežne v roku...

Suroviny

1 kg
2
2 PL
42 g
2 ČL
0,5 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny dáme do domácej pekárne. Je to veľká pomocníčka. Mám overené, že netreba ani kvások zarábať dopredu. Treba sledovať hustotu cesta a podľa potreby doliať ešte vodu. Cesto sa má byť tuhšie, hutnejšie a odlepovať sa od nádoby.

  2. 2

    Po vykysnutí v pekárni cesto vyklopíme na dosku.Premiesime... Nechame este cca 20min kysnut . Vyvaľkáme na hrúbku cca 2cm. Zrolujeme ako zavin bez plnky. Penesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme ešte podkysnúť.

  3. 3

    Rúru vyhrejeme na max. 250. po cca 15 min znížime na 200 a dopečieme. Po dopečení chlebik potriem slanou vodou a nechám na mriežke vychladnúť. Zvyčajne nestihne :o) teplý s čerstvým maslom a soľou je nezameniteľný...

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
toto je úplne môj prvý recept na chlieb, len ja som cesto podľa pokynov 2 x, či 3 x po 20 min mala premiesiť, ale vždy sa mi tiež podaril, naozaj vdačné cesto a chlebík chuťovo výborný, neviem koľko octu som mala v recepte, sa mi nechce isť kukať do zošita
Vyskusam, mam velmi rad dobry domaci chlieb, a kedze mas recept od babicky, urcite bude vynikajuci, uz podla tej fotky..
pekáreň mám moulinex xxl a cesto v nej vzdy necham vymiesit a vykysnut kym nie nadoba plna... potom ho premistnim na dosku premiesim a necham este kysnut a nakoniec rozdelim na jeden velky a mensie bochniky a zarolujem ako som pisala v navode :o)
ocot dodáva prirodzenú kyslosť,ale zároveň chráni kvasinky,vytvaraním kyslého prostredia pred nežiaducimi bakteriami,inač receptura je klasická,chlieb vydarený
Nikdy som v mojom okruhu nepocula o pridavani octu, takze ho do chleboveho cesta ani nedavame. Uz samotne kysnute cesta vytvaraju kyslost v organizme. Som sa rozne experimentovanie v gastre, okrem chleba.
Chlebík ako " vyšitý", závidím každému kto má prax v pečení, aj keď viem, že raz začínať musel.
A @venusa , asi si čítala tu málo receptov na chlieb, prejdi si niektoré, ocot sa vo viacerých vyskytuje, nie je to nič mimoriadne, cesto je aj kyprejšie.

Pridaj komentár k receptu: