Zemiakový chlieb
Autor receptu: soniatko
Milujem vôňu čerstvo upečeného chleba. Tento recept mám ako poklad od babičky. Pečiem ho už tradične na Štedrý deň ku kapustnici...ale samozrejme aj bežne v roku...
Postup
- Všetky suroviny dáme do domácej pekárne. Je to veľká pomocníčka. Mám overené, že netreba ani kvások zarábať dopredu. Treba sledovať hustotu cesta a podľa potreby doliať ešte vodu. Cesto sa má byť tuhšie, hutnejšie a odlepovať sa od nádoby.
- Po vykysnutí v pekárni cesto vyklopíme na dosku.Premiesime... Nechame este cca 20min kysnut . Vyvaľkáme na hrúbku cca 2cm. Zrolujeme ako zavin bez plnky.
Penesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme ešte podkysnúť.
- Rúru vyhrejeme na max. 250. po cca 15 min znížime na 200 a dopečieme. Po dopečení chlebik potriem slanou vodou a nechám na mriežke vychladnúť. Zvyčajne nestihne :o) teplý s čerstvým maslom a soľou je nezameniteľný...