Zemiakový chlieb

egreska - fotkaegreska, 14. januára 2010
Zemiakový chlieb
Foto: egreska

Suroviny

300 ml
1 PL
1 PL
550 g
2 ks
1/2
2 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    V tom poradi ako je to napisane pridavame do pekarničky...ja som si to nechala len vymiesiť a nakysnuť a piekla som ho v rure na 200 st asi 3/4 hodinu.

  2. 2

    Ešte pre tych ,ktorí nemaju pekarničku:Do 1 dcl teplej vody pridame cukor a drozdie.nechame vzist kvasok. Do misy si dame muku,zemiaky a všetko ostatne,do stredu urobime jamku a nalejeme kvasok.Rukami vypracujeme hladke a nelepive cesto (ak sa vam zda riedke, treba pridat trošku muky).Zakryjeme a nechame 1 hodinu kysnut.Potom prenesieme na pomučenu podlozku a vytvarujeme bochnik.Moc nemieste aby ste neporušili bubulinky.Opatrne prenesieme na plech,vrch trošku pomučime a pečieme vo vyhriatej rure.Ja chlieb nepotieram ale ak chcete, tak mozete potriet pred a po upečení slanou vodou.

Diskusia k receptu

egreska
Toto je moj obľubený chlebík,nema konkurenciu..taký pravý babičkovský..
cistinka
Tento bude môj prvý pokus vďaka Sandre, ktorá mi ho poradila :-))) Dám vedieť, či sa mi podaril.....chlieb som v živote nepiekla :-)))
1x sracz
egreska
jeeeeeejda,dakujem za kompliment sandra :-))
@cistinka velmi sa teším že už maš pekarničku,určite nebudeš lutovat,ušetrí ti kopec práce ..tak držím palce nech sa ti chlebík vydarí a teším sa na tvoje nove receptiky a experimenty
evusik
Ja väčšinou pečiem celozrnný chlieb, ale včera som upiekla chlebík podľa tvojho receptu, celý som ho piekla v pekárni a bol super. Už som piekla zemiakový ale ten nebol taký dobrý ako tento tvoj. Takže mám ďaľší výborný recept na chlebík. Díky.
1x sracz
wenee
Ahoj,chcem sa spýtať na tie kvasnice z receptu.To je 1/2 kocky čerstvého droždia,alebo 1/2 sáčku sušeného droždia?Ďakujem.
egreska
@wenee v tomto recepte som použila 1/2 kocky čerstveho droždia..nech sa ti vydarí :-))
wenee
Ahoj,tak chlebík hotový,chuťovo výýýborný,no ten vzhľad nič moc,tak trochu sa prepadol vrch chleba.Bol to môj prvý chlieb z pekárničky,tak sa snáď časom zlepším :-). A ďakujem za výborný recept.
egreska
@wenee ty si ho piekla v pekarničke? ked som v nej zo začiatku piekla chlebíky tak aj mne sa prepadavali,teraz už pečiem len v rure a su krasne..v pekarničke sa ti nikdy tak dobre nevypečú,ani kôrka nie je dobra..ale som rada že aspon chutovo bol ok :-))
sandratamer
Mne keď sa prepadne chlieb, tak mám chuť ho vyšmariť von zavretým oknom. Nechápem prečo sa to stáva, ale myslím že do pekárničky sa lepšie hodí sušené droždie, takú mám skúsenosť. @egreska , dnes sme urgovali tú výhru, len aby si vedela.
wenee
Ahoj, Egreska,piekla som ho v pekárničke,pretože kvôli tomu som si ju kúpila,že nech to mám bez roboty.Prišla mi iba predvčerom a toto bol môj prvý chlebík.
A dá sa chleba piecť na odložený štart aj s čerstvými kvasnicami?Alebo tam treba dať sušené?A koľko sušených je treba v tomto prípade?Ďakujem :-)
Sandratamer-tiež som bola sklamaná z toho prepadnutého vrchu,ale keďže to bol môj prvý chlieb a tak dlho som naň čakala,kým sa zamiesil,vykysol a upiekol,tak som si to "akože" nevšímala :-)
egreska
@sandra dakujem... @wenee ako vraví Sandra,aj podla mna je vhodnejšie sušene droždie do pekarničky a hlavne na odložený štart..dočítala som sa že na 1 čl sušeneho droždia sa dava 1/4 čerstveho.A ževraj sa chlieb prepadava hlavne ked obsahuje vela celozrnnej muky,ked je taky hutnejší alebo je tam vela vody alebo vela droždia ...tak si vyberte :-)) Wenee skus si niekedy tento istý chlebík upiect v rure a uvidíš ten rozdiel.A časovo to nie je až take náročne ako v pekarni.Ja necham zamiesit asi 20 minut ,potom pekaren vypnem a necham kysnut na teplom mieste asi 1 hodku,cesto prevalím na plech a dam upiect .Pokial nebudeš chlieb piect v pekarni tak nemusíš celý zdlhavy program nechat bežat až do konca,lebo 3 hodiny je dlhá doba .
wenee
Ahoj holky,tak som dala instantné kvasnice,dala som odložený štart a chlebík bol ráno krásny,neprepadnutý,chrumkavý.Ďakujem za rady.Ahojte :-)
tinacarina
:))))))))))) obcas by som mohla citat aj cely recept :))))))))))) uz vidim .
cmurky
skusala som tento recept, chutovo vyborny, len moja rura pecie tak vselijako, mala som to 200 stupnou, skoro 50 minut a chlebik z vrchu upeceny ale vnutro este bolo surove, tak som znizila teplotu aby sa aj stred dopiekol ale teraz je trosku taky mokry a nema a z tolko vela bublin v sebe ako tvoj, ale chutovo je perfektny
lucylee
@egreska a aky program si zapla? Ten zakladny?Vravis, ze po 20 minutach pekarnicku vypnes a potom nechas kysnut priamo v pekarnicke asi hodinu?
egreska
ano ,ked sa už cesto nelepí tak pekaren vypnem a necham len tak kysnut ..nechce sa mi čakat 3 hodiny :-) miesim na programe "cesto"
livia1
vcera som upiekla chlieb podla tohoto receptu - iba som pozmenila muku - dala som 1/3 raznej a 2/3 psenicnej. mal byt na 2 dni, no uz je po nom :) to hovori za vsetko. dakujeme za fajny recept.
anna52
Už asi dva mesiace pečiem tento chlieb.Je výborný(MILIONOVÝ).
peters2
Tento recept som skusil ;) trosku ho prisposobil a s vysledkom som bol spokojny aj ja aj moji znamy.
Niekde s skriny som nasiel hladku tmavu muku razku chlebovu, pouzil som asi 150 g tejto a klasicku T650, preosiate muky sol rasca lanove semieacka a slnecnicove. Postup ako uvedene hore,kvasok 30 minut v teple, vypracovane cesto cca 1h a pecenie dalsiu h pri 200 stupnoch, potieral som slanou vodou pred pecenim aj po dopeceni, v rure spolu s bochnikom aj miska s vodou
lusinkab
no dneska som piekla tento chlebik podla teba,pouzila som sice sacok suseneho drozdia a urobila trosku iny tvar ale chlebik bol uzasny,krasne chrunkavy,vlacny z vnutra len som pockala kym trosku vychladol a hned som sa do neho pustila.Dakujem za krasny recept

neviem ci sa fotka ukaze ale skusam :-)
egreska
krásny chlebík sa ti podaril ,som rada že aj chutil..:-)
jarina
Úžasný chlebík, zožal veľký úspech v celej rodine!!! Skvelý recept môžem len odporučiť. Dva krát som robila v rúre pečený a dnes som to celé robila v pekárničke. Ešte teplé som musela odkrojiť, lebo deti nevedeli vydržať. No lepšie sa mi páčil pečený v rúre. Ďakujem za úžasný receptík.
libka1
uz som skusala vselijake chleby, ale tento je bezkonkurencne najlepsi, dakujem za recept :-)
ursula4
dala som sa inšpirovať komentármi k tomuto chlebíku,tak som ho dnes upiekla.Nechcelo sa mi variť zemiaky,tak som ich tam šupla surové a chlieb je výborný.A nielen chlieb ale aj ostatné Tvoje recepty z kysnutého cesta
marcelle
Ahoj egreska,
dnes som konečne upiekla tento chlieb.
Musím pochváliť recept, pridala som len 1 ČL majoránky
a je výborný. Cesto som rozdelila na polovičky, rýchlejšie
vykyslo aj upieklo.
marcelle
Mám aj fotku, len ju neviem sem pridať.
Vďaka za recept.
marcelle
Do tretice: prečítala som si, že je nato trik. Treba nahrať nový recept,
dať ho ako skrytý a skopírovať link



Snáď to zafunguje.

jozka2
mala by si s nim ist na vystavu taky je krasne nadychany
marcelle
@jozka2 ďakujem za pochvalu.
Náhodou som včera nakukla,
porovnávala som egreskin recept s iným zemiakovým chlebom.
smuuk043
Tento chlebík je úžasný!!!!! <3 robím ho už druhý raz behom týždňa:) chuť neskutočná...ale problém:(.....fakt neviem,ako je možné že sa ti dal vytvarovať taký pekný chlebík...ja som ho robila ten prvý raz a riedke,lepivé....dnes som robila dvojitú dávku,pridala ešte aj hrsť múky navyše, a ked som ho dala na plech a že idem tvarovať, tak sa mi opäť zlial do bokov :(( tak je taký pľacatý trocha :(( a bojím sa , koľko múky môžem pridať navyše...nevieš poradiť?
egreska
@smuuk skús ubrat možno z vody 50-70 ml .Treba to vysledovať,ja miesim v pekárničke a po takých 10 tich minútch pritlačím cesto palcom a je pekne elastické,pevné a nelepí sa ..vtedy vypínam a nechám kysnúť..už viem aké ma byť na dotyk aby bolo dobré..treba len prax :-)
smuuk043
@egreska vidíš, tá voda ma nenapadla! ach dakujem za radu:) nabuduce to vyskúšam, lebo už som strácala nádej, že vytvarujem z toho niečo lepšie, ako chlebikovu polplacku :)
daniela15
chuťovo výborný, len ten tvar sa mi nedarí taký, ako na fotke, nechápem, ako môže mať @egreska taký krásny a ja mám pravidelne pľacatý :-(
smuuk043
@daniela15 moja reč:))) síce som ako tak zabránila, aby sa mi chlebík roztiekol po celom plechu, lebo dávam menej vody,no takýto okrúhly som teda ešte nemala...ale tá chuť...najlepší chleba na svete !
daniela15
súhlasím, chuť super, ale ako dosiahnuť taký tvar, to je nad moje sily, aj vody uberám a výsledok zďaleka nie je taký, zajtra ďalší pokus