Zemiakový chlieb fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 22. februára 2013
Zemiakový chlieb (fotorecept)
Foto: gordonko

...už dávno som túžil upiecť dobrý zemiakový chleba ale akosi chýbal recept a Zobraziť celý popis...už dávno som túžil upiecť dobrý zemiakový chleba ale akosi chýbal recept a odvaha .... dnes som sa nato dal ,pozrel som recepty na chleba ,každý je iný a tak som zasa spravil po svojom ... bez receptu lentak z hlavy čo ma napadlo .. chutí skvele , nadýchaný je ako vatička a žena povedala , že je to koláč no posúdťe sami

120 minút
príprava
45 minút
na 230 °C

Suroviny

1 kg
0,5 kg (varené v šupke)
1 kocka 42 g
1 ks
4 - 5 lyžičiek
 (očistené)
2 - 2,5 hrnčeka




Postup

  1. 1

    prichystané suroviny

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do misy si preosejeme kilo hladkej múky

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do hrnčeka pridáme trocu mlieka , ližičku cukru ,štipku múky a namrvíme tam kocku kvasníc a necháme nakysnúť

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    k múke pridáme 4 - 5 ližiček soli , drcenú rascu , prelisujeme ,alebo postrúhame zemiaky a prisypeme slnečnicové semiačka

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    urobíme jamku , klepneme donej jedno vajíčko

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    prilejeme kvások

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    asi 2 a pol hrnčeka vlažnej vody

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a vymiešame cesto , to potom zakrijeme utierkou a necháme cesto nakysnúť asi hodinku

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    takto to vyzerá po hodine

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    cesto vyklopíme na pomúčnenú dosku , rozcapkáme ho na obdlžnik a preložíme 1/3 do prava druhú tretinu do lava , .....1/3 z vrchu nadol a 1/3 z dola na vrch a necháme 30 minut podkysnúť ............ po 30 minutách to znovu zopakujeme

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    po 30 minutách - trúba sa rozohrievá na 230°C a z nakynutého cesta si trochu odrezávam

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...zo zbytku spavím bochník a prekladám na plech vystlaný pečícim papierom povrch cesta navlhčím a posypem ho slnečnicovými semiačkami ..... pod papier som nalial trochu vody a šup stým do trúby

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    po 30 minutách som podložil pod plech hrnček s vodou a piekol ešte 15 minút ....celkom 45 minut pečenia chlebík je hotový

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    DOBRÚ CHUŤ

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

gordonko
záujemcovia o STRETKO VARECHA-rou 11.5. v Nitre prihláste sa aj sem formou komentu ,alebo na 0944 234 933 ... pekný deň Vám
marianne
@gordonko tak ja uz s urcitostou mozem napisat,ze nepridem,mam povinnosti z ktorych sa nevykrutim:-)...ospravedlnujem sa,hlasim dopredu ako som slubila,dobre,ze ta vidim....mozno inokedy
havino
nooo , aký parádny , vydaril sa ti, poradil si si
jerica
Paráda, a tá kôrka , to muselo chrumkať :-)
helca103
chlebík je nádherný a určite veľmi chutný a s chrumkavou kôrkou.Ani sa nečudujem,že Ťa doma pochválili.
mesiar50
Písal som to sovke,ale tebe to napíšem tiež.
Nesmierne si vážim takých ludí čo si sami dokážu
upiecť a na stol položiť svoj vlastnoručne upečený chlebík.Tvoj je vydarený gratulujem
1x sracz
klaura
ten chlebík je nádherný ... ja ťa chválim veľmi ... odviedol si skvelú prácu ... ukladám si tvoj recept medzi ostatné chleby ... @helca103 to asi nebola pochvala že chutí ako koláč ... chlieb má chutiť celkom inak ... má chutiť ako chlieb ... a som presvedčená, že tento tak aj chutí ... :)
gulicka
je to na zjedenie...a čo este rasca miesto semiačkov... ja to určite v zime urobím...jam... uz sa tesim... :))
majuskakupcova
nádherný chlebík, určite vyskúšam, ale chcem sa spýtať načo ten hrnček s vodou? čítala som to vo viacerých receptoch ale načo sa to tam dáva? aký by bol rozdiel na chlebíku keby sa tam ten hrnček s vodou nedá?
gordonko
@gulicka dal som rascu , ale len trošku ,lebo môj syn ju nelúbí a tie semiačka sú vtom dobré, tie by som tam ponechal
gordonko
@majuskakupcova dobrá otázka , podla mňa preto, aby sa ten chleba nevysušil moc rýchlo z vrchu a stred by ostal ,,mokrý - vlhký - nedopečený,, .....takto sa to deje zvrchu pomalšie a stred má čas sa upiecť.
Raz som strávil jednu noc v pekárni a všeličo som tam videl .... oni napr. surové výrobky z cesta dajú do takého čuda , kde je teplá para a tam tie výrobky pekne nakynú a až potom ich dajú upiecť do pecí.
gordonko
@mesiar50 vdaka za pochvalu no neviem či je na MIESTE .... ked sa nato pozriem teraz , tak neviem čoho som sa tak obával. Tu je ozaj treba prekonať svoj strach či obavu a skúsiť to.
Ved tento chleba som ,,uplácal,, iba z toho čo ma napadlo bez akejkolvek gramáže ......... poznáš tu rozprávku ,,Soľ nad zlato,, aj ja som tak kuchtil ... přimňeřeňe - přimňeřeňe - přimňeřeňe
pekný deň Ti prajem
gordonko
@afataga no vidíš , Ty jedinnná si zbadala ,že som si ho iba nakreslil .... ako si to zbadala ???? ... zabudol som niekde pastelku ???
pekný deň Ti prajem
gordonko
@marienka44 nevedel som , ako som hore napísal robil som z toho čo ma napadlo ....vieš kedysi mi moja mama urobila chleba , bol žltý a boli vňom kúsky zemiakou - preto som myslel že to žlté je od vajíčka
mkcharmante
@gordonko , v tej pekárni to čudo, kde je teplá para a dávajú sa tam surové výrobky z cesta sa volá kysiareň. Pekný deň
gordonko
@mkcharmante si pekárka ,alebo iba tak znalá ...tie potvory pekárky mi urobili ,,pekárský krst,, ...pomáhal som prekladať na plechy taštičky a oni ty ,,potvory,, pod jednu dali lekvár a ja si ho nevšim , vtej rýchlosti ako som zbieral som mal lekvár všade na ruke , medzi prstami a im to bolo strašne smiešné musel som to zmiť , stým sa robiť nedalo....
... ,ale ked som sa vracal domou na Slovensko dostal som odnich na cestu moje oblúbenp tlašené koláče s makom - vela maku
mesiar50
@gordonko
Nevedel som odkial ťa poznám.Tak potom z tej rozprávky,teraz už viem.Len tam si nemal bradu.Lahko ti je machrovať keď ťa tam všetkému naučili.
Chlebík je naozaj gut.Prajem ti pekný víkend.
ebaka
až naberiem tú odvahu,upečiem aj ja,chlebík je pekný,vidno chrumkavú kôrku a v reze bublinky,,dierky',naša babka vravela,že to je znak dobrého chlebíka....tak do pečenia,pekný deň
staja
@gordonko , ten chlebík je chutný už na pohľad, určite ho vyskúšam - bez vajíčka.
ywett
krásny chlebík a domáci je naj! :-)
radost
všetci chlebík obdivujú-že upečú ho-záväzky snujú...
no ja obdivujem teba-že okrem iných maškrt upečieš aj chleba...
po takomto šikovnom chlapovi každá žena túži-
no dostane ho len tá-čo si ho zaslúži...:-)))
ja vôbec neviem-či niekedy chlebík upiecť skúsim...
no viem-k tebe na návštevu sem prísť vždy musím...:-))
jedno prekvapenie za druhým..
od úžasu temer strácam rým...:-))))
ywett
@radost , je radosť čítať tvoje komentáre, hneď je tu veselšie :-))))
baka123
pekný chlebík, vydaril sa ti a zajtra, t.j. 24.2. / nedeľa / sú na agrokomplexe pri M5 farmári, tak môžeš niečo dobré prikúpiť k tomu chlebíku :))))
gordonko
neverým ja Tvojmu strachu
že Ti rými zmizí v prachu
bez rýmou si koža kost
nič pre potechu , nič pre @radost

chlebík dobrý namoj veru
na kupovaný deti se.....
tak im išel krkom dole
bez ničoho ,len krajce holé

neboj sa a chlebík sprav
pochválí Ta VARECHAčou dav
ved to neni ťažká práca
iba cesto sa uplácá

ked máš ústa trochu mlsné
nech Ti cesto v mise kysne
viac Ti dievča netreba
už len dočkaj na chleba

akeber
Krásny a vonia až sem , niet nad vôňu čerstvo upečeného chlebíka . Aký basnik ? @radost máš silného konkurenta , hneď je tu veselšie :-)
gordonko
@akeber veru voní no tento posledný moc nie , lebo kvôli synovy som skoro nedal žiadnú rascu ...uvidím čo bude zajtra , kvasnice som už kúpil
gordonko
@baka123 chlebík už neni ,ale na trhy sa chystám ...ked už tak len zo zvedavosti tam chcem kuknúť
helca103
@klaura , ja som ani nepísala že je to koláč :-) Pochválila som chlieb s chrumkavou kôrkou.
vierutt
Jóóóóój, @gordonko , načo som sa rozhodla popozerať recepty práve dnes, keď "odľahčujem" telo? Milujem chlieb-vymením aj za šniceľ a Tvoj vyzerá fantasticky! Aj tie pletienky! Jóóóóóój!!!!!!!
gordonko
@vierutt nie že by som chcel provokovať, ale včera som robil pletenky tak že do jednotlivých pramenú som pridal mäso z pikantnej klobásky , iné som robil z Nitranom - salám alebo ,,bochánky,, plnené údenou krkovičkou ...musim prestať aj ja vypekať ,lebo takto neschudnem
.......ak by si náhodou chtela vidieť fotky nájdeš ich na niku Gordy-f1@azet.sk .... dole v profile klikni na ,,OSVEDČENE RECEPTY,,
vierutt
@gordonko , chcela som sa pokochať, ale akosi sa nemôžem napojiť. A som čoraz ďalej hladnejšia....
janko38
aj tento recept som už vyskúšal ale z polovičnej dávky,lebo nám to stačí. Priateľka má takú super formu na koláče akurát na tú polovičnú dávku takže aj tvar to malo perfektný. Ďakujem.
kucharka
Upiekla som z polovicnej davky, a aj tak bol z toho velky pecen. Chlebik je ohromne dobry!
Dakujem za recept.


2x haji a alkalo
paulinka626
Dobrý deň, založila som si účet len kvôli tomuto komentaru. Chcem sa zo srdca poďakovať za tento recept! Je to môj obľúbený recept na chlieb a iný už ani nepoviem. Vždy som robila 2 a druhý niekomu darovala, v tejto dobe to rodičov, starých rodičov aj kamarátov veľmi potešilo. Dnes ich pečiem rovno 4 😅❤❤❤❤❤❤❤ lebo všetci ich milujú! Je fakt úžasný! Ďakujem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia