Zemiakové oko fotorecept

tinca - fotkatinca, 22. októbra 2011
Zemiakové oko (fotorecept)
Foto: tinca

Ak chcete svojim blízkym pripraviť niečo dobré, ale aj oku lahodiace, skúste zemiakové oko. Nevedela som presne do akého menu ho zaradiť, ale ja Zobraziť celý popisAk chcete svojim blízkym pripraviť niečo dobré, ale aj oku lahodiace, skúste zemiakové oko. Nevedela som presne do akého menu ho zaradiť, ale ja som to mala na obed a zjedla som asi len polovicu. Potrebujeme zapekacie misky, ja som mala s priemerom 12 cm, v ktorých to aj podávame.

1/miska
porcia
10 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

3 nožičky
cca 3 ks na kašu
1 ks surové
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny.

    Zemiakové oko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Párky pokrájame na kúsky cca o 2 cm vyššie ako je zapekacia miska,oba konce zrežeme do rovna. Na jednom konci ich narežeme do kríža,aby po upečení vynikli. Spotrebovala som 3 nožičky na jednu porciu /9 kúskov/. Klasicky si urobíme zemiakovú kašu, o strednej hustote.

    Zemiakové oko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zapekaciu misku si mierne vymažeme olejom, po obvode rozložíme do kríža narezané párky, rezom hore a do stredu umiestnime zemiakovú kašu. Potom si pomocou malej naberačky urobíme v strede kaše jamku, do ktorej vyklepneme vajíčko. Mierne ho osolíme. Pečieme pri 180 st.C cca 15-20 minút. Počas pečenia kontrolujeme vajíčko, ktoré sa nemá upiecť na tvrdo, ale na hniličku aby sa počas konzumu pekne roztekalo. Konce párok majú byť zapečené do chrumkava. Ja som misku ešte ozdobila kašou-zdobičkou, aby aj oko jedlo.

    Zemiakové oko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na záver ozdobíme červenou mletou paprikou, zomletým korením 4-farby a stonkou petržlenovej vňaťky. No a môžeme podávať, ja som mala k tomu kyslé uhorky. Dobrú chuť!

    Zemiakové oko (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

zdenkas
Páči sa mi to.Úplne jednoduché ,len párky a zemiaková kaša a čo sa dá z toho vykúzliť!
sovka62
Veľmi pekné, hneď aj oči jedia. Budem sa musieť obzrieť po nejakých zapekacích miskách.
danculka
Pekné jednoduché,nie drahé a predsa naozaj lahodiace oku,super....
sneica
sikovne...pekne naaranzovane....a vyborne s kyslou uhorkou...
hubata
Vtipná obmena tradičných surovín. Mne by sa k tomu páčila červená cvikla a tú mám! Takže môžem si to urobiť aj ja, je to akurát pre jednu hladnú osobu.
tinca
ďakujem za pozitívne ohlasy, @hubata každý si dá čo mu chutí, teraz ma napadlo aj ja mám načatú cvikľu, tak možno nabudúce,ale dobrý typ
jerica
@tinca pekne si sa pohrala , ja mám vééľmi rada zemiaky aj s vajíčkom , párok by som dala mojej polovičke , jediné párky čo som mala v obľube to boli originál spiské párky,škoda že už nie sú na trhu:-))
tinca
@jerica tieto párky mám od súkromníka, veď vidíš aké sú krásne, samé mäsko, žiadna múka, kupujem len od neho
kuchticka
@tinca , hotove umelecke dielo s obycajnych surovin. Tomu sa hovori inspiracia. Ja bych ten parek tiez dala mojej polovicke a stacila by mi ta zapecena kasa s vajickom a zeleninou, ako pise @jerica. Vdaka za dobry a pekny napad.
mijaita
Co jde vyrobit z obycejneho burta pro trose fantazie ! Krasny !
lorak40
Paráda,len škoda,že párky už nie sú tie čo bývali.Samá múka a mäso skoro žiadne.
evas13
Vej pekný recet, jednoduchý a zaujímavý. :)
majo51
treba párky kúpiť u Orbana v Ba on tam má napísané že sú vhodné aj pre celiatikov a ja mam dcéru celiatičku a je po nich v pohode.
garanco
Krásne jedlo, ja by som ho pripravila na večeru, keď ostane dobrá kaša od obeda, určite urobím!
ajuschka
tak toto sú jednoznačne moje kombinácie!!!

sánka dolu, šéfe :D
katrinecka
@jerica myslím,že sa dajú kúpiť spišské párky a autorka receptu,super,hneď by som si dala,len nemám takú zapekaciu misku,len veľké:( ďakujem za nápad
tinca
@katrine čka misky majú v Tescu dokonca majú odnímateľné dno priemer je 12 cm, cena 2 ks cca cez 6 eur.Majú antidiézny povrch
janger
@tinca , vyzera to velmi pekne! Take jednoduche jedlo a tak pekne to ukaze!
modrykamen
Ako hovoril môj otec "aj oči jedia". Tiež hovorieval,že pri pití si treba aj štrngnúť, aby aj ucho malo pôžitok.
rea1
@jerica , skus spisske parky od Bognara, tie su vraj slusne a asi najpodobnejsie tym starym, socialistickym. tie som aj ja mala rada.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia