Zemiakové oko (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Ak chcete svojim blízkym pripraviť niečo dobré, ale aj oku lahodiace, skúste zemiakové oko. Nevedela som presne do akého menu ho zaradiť, ale ja som to mala na obed a zjedla som asi len polovicu. Potrebujeme zapekacie misky, ja som mala s priemerom 12 cm, v ktorých to aj podávame.

1/miska
porcia
10 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.
  2. Párky pokrájame na kúsky cca o 2 cm vyššie ako je zapekacia miska,oba konce zrežeme do rovna. Na jednom konci ich narežeme do kríža,aby po upečení vynikli. Spotrebovala som 3 nožičky na jednu porciu /9 kúskov/. Klasicky si urobíme zemiakovú kašu, o strednej hustote.
  3. Zapekaciu misku si mierne vymažeme olejom, po obvode rozložíme do kríža narezané párky, rezom hore a do stredu umiestnime zemiakovú kašu. Potom si pomocou malej naberačky urobíme v strede kaše jamku, do ktorej vyklepneme vajíčko. Mierne ho osolíme. Pečieme pri 180 st.C cca 15-20 minút. Počas pečenia kontrolujeme vajíčko, ktoré sa nemá upiecť na tvrdo, ale na hniličku aby sa počas konzumu pekne roztekalo. Konce párok majú byť zapečené do chrumkava. Ja som misku ešte ozdobila kašou-zdobičkou, aby aj oko jedlo.
  4. Na záver ozdobíme červenou mletou paprikou, zomletým korením 4-farby a stonkou petržlenovej vňaťky. No a môžeme podávať, ja som mala k tomu kyslé uhorky. Dobrú chuť!