Zemiakové nátierky "Zemiačky"

nonna - fotkanonna, 12. marca 2013

V týchto nátierkách som zredukovala množstvo tukov zemiakmi, a tak dosiahla ich väčšiu ľahkosť. Sú racionálnejšie. Navyše grule im dodali aj svojskejšiu chuť.

2
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1. verzia:
1 ks
70 g
15 g
4 ČL
1 ks
1 ČL
2. verzia:
1 ks
70 g
30 g
1,5 PL
2 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    1.verzia: Zemiak uvaríme v šupe domäkka. Syr nastrúhame, pridáme maslo, jogurt, roztlačený, ošúpaný zemiak. Dobre vymiešame. Nakoniec vmiešame na kolieska nakrájanú cibuľku, kôpor a opatrne osolíme. Dobrá je aj po dvoch-troch dňoch odstátia v chlade.

  2. 2

    2.verzia: Zemiak uvaríme v šupe. Ošúpeme. Zmiešame ho dobre s bryndzou, maslom, biozákvasom. Nakoniec vmiešame nastrúhanú reďkovku, posekanú pažítku a trošku soli. Tiež môžeme nechať vyzrieť v chlade.

Diskusia k receptu

martinat
Lakave velmi. Co mozem dat namiesto biozakvasu? Ten asi v Kanade nekupim.
modrykamen
Podobné nátierky robím aj ja. Páči sa mi na tom, že to môžem dotvoriť alebo dochutiť čímkoľvek, podľa chuti, či nálady, ako napríklad kečup, horčica, mletá paprika, vajce na tvrdo, nátierkový syr, horčica, chren, smotanu, cesnak....Zemiakové nátierky nie sú ťažké a ani veľmi kalorické.
nonna
@martinat - dík za ohodnotenie! Tak v Kanade nemáte také dobré a zdravé ako biozákvas????? To som prekvapená. Šupni tam kefír alebo si doma nechaj sadnúť mlieko. Veľa jarných pozdravom do Kanady!
nonna
@modrykamen - isteže, variáciám sa medze nekladú, každý podľa chuti. Aj olivy, feferónky, čokoľvek. Len tie vajíčka ich trochu sťažia. Aj práve preto som dala zemiaky, aby boli zdravšie, "džaulovo" ľahšie, ako som napísala v úvode. Vďaka za pozastavenie sa!
kecemis
@nonna zaujimave a iste vynikajuce, ponukajuce mnoho moznosti obnmienat chute. Dakujem, ukladam do kk.
nonna
@kecemis - si zlatá, dík! Chutné sú, nič im nechýba, len hladný človek, ako vždy tvrdila moja babička pri každom jedle. Jasnačka, obmieňaní je nespočet. Pekný kulinársky večer!
iva63
milá @nonna páčia sa mi tvoje zemiakové nátierky...použila si super suroviny...navyše sa dajú vždy obmieňať, fantázii sa medzi nekladú...ďakujem, teraz len kk, ale počkám si na svoju pažítku, reťkovku a iné super dobroty zo záhrady, upečiem si k tomu fajnové celozrnné pečivko a to bude potom "papanica"-:)
nonna
@iva63 - vďaka! Ano, máš pravdu a potom, keď upečieš tie Tvoje SUPER chlebíky alebo pečivká, tak mi z nich prihraj! Aby som aj ja mala úžas papanicu. :)
radulienka
Teda krumpličkovú nátierku som ešte nejedla, ale musím vyskúšať, tá zeleninka v nej má veľmi láka, už aby bola jar a všetko čerstvé, vďaka za krásne recepty...
raban
Tiež nepoznám, no páčia sa mi obe verzie, ukladám si do KK
jerica
@nonna zaujímavé , mám ale otázočku , na čo , alebo čo spraví v nátierke biozákvas ? ver nerozumiem , alebo neprišla som na to , aký má účinok nátierke . Ináč páčia sa mi obe tvoje rerzie , v tej druhej by som vypustila redkovku , v slanom prostredí pustí vodu.
honestka
natierky mozem vzdy.
A ano aj biozakvas mame aj v Canade /@martinat pozri v speci obchododch ako "Amaranth" Health food store/. Ja vsak radsej pouzivam kaukazky kefir do vsetkeho, lebo sa lahko pripravi a jeho chut je fantasticka.
Iste vyskusam obidve natierky, dakujem.
nonna
@radulienka + @radan - ste milí, díkes Vám. A Radana vítam medzi nami, zdá sa mi, že je tu novým "varechovým kusom". Nech sa ľúbi tu a dobré cítenia!!!!!
nonna
@jerica - Ahojky a dík! Biozákvas? Pre zriedenie, lepšie rozmiešanie, získanie rovnorodejšej konzistencie, zjemnenie, nakyslastosť a vyššiu probiotickosť. A reďkovky, veď ich je tam len troška, stratili sa, no a mne šťavnatosť nevadí. Naopak. Maj úspešný kulinársky dnešný deň!
nonna
@honestka - dík za informovanie Martinat a aj za pozitívne ohodnotenie. Teší......Kaukazský kefír je úžasný, len tu u nás som ho nevidela, jeden čas som mala možnosť mať kvasinky doma, tak sa vyrábal, ale to bolo ešte za oných, starých, dobrých čias. Priamo z bratislavskej mliekarne. Posielam vonnú jar do Kanady!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia