Zemiakové cesto na škvarkové pagáče, ale aj na rôzne sladké pečivo fotorecept
Foto: ancicka
Cesto je jemné mäkučké a vláčne.
príprava
na 180-200 °C
Postup
-
1
V miske si pripravíme zemiaky+ vajíčko a zmiešame.
-
2
pridáme napučané droždie
-
3
a ostatné suroviny a zmiešame,
-
4
aby vzniklo dosť husté cesto a na doske ho prehnetieme.Cesto by malo byť hustejšie preto,lebo počas kysnutia cesto zredne,aby nebolo veľmi mäkké.
-
5
Vložíme ho naspäť do misky
-
6
a na teplom mieste necháme vykysnúť.
-
7
Cesto vysypeme z misky na dosku,
-
8
a potom rozvaľkáme asi na 1,5 cm.Polovicu cesta potrieme mletými osolenými škvarkami,/nie moc hrubo/.Polovinu cesta preložíme,
-
9
a opakujeme ešte 2x a necháme aspoň 15-20 min. na doske zakryté podkysnuť.
-
10
Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Okrajky - orezky stačí iba pospájať,po upečení sa tie najsamprv pojedia.
-
11
Kolieska uložíme na plech a potrieme žltkom a posýpeme semienkami .Upečieme.
-
12
Dobrú chuť.
-
13
Z tohto zemiakového cesta robievam aj na sladko koláče.Tieto sú plnené lekvárom.
@45678 ,tak ako píšem,že ešte 2x opakujem,t.j. aj natrieť ,ale nie hrubo,aby neboli moc mastné.
Kde chodíš na tie vynikajúce recepty? Zemiaky a domáca br. masť sú v kysnutom ceste výborné. Keď budem mať škvarky, urobím podĺa Teba☺!
Vydarili sa,sú výborné,ale už aj cestujú do sveta:-) ďakujem za upresnenie aj recept samotný.