Zemiaková slama fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 9. apríla 2016
Zemiaková slama (fotorecept)
Foto: frezia68

Ak varím nevýraznú polievku a je mixovaná, pridám do nej na ozdobu a zvýraznenie chuti zemiakovú slamu. Je tu dosť začiatočníkov, tak pridám postup, Zobraziť celý popisAk varím nevýraznú polievku a je mixovaná, pridám do nej na ozdobu a zvýraznenie chuti zemiakovú slamu. Je tu dosť začiatočníkov, tak pridám postup, lebo taký recept som tu nenašla a možná sa niekomu zíde? A zasa jeden " náročný" recept :-).

15 minút
tepelná úprava

Suroviny

 podľa množstva stravníkov
 (masť)




Postup

  1. 1

    Nemám krájač, ani strúhadlo na julienne, tak som krájala ručne a nakrájané som hneď dávala do vody.Bola som upozornená @marcel83 a má pravdu,že slama sa má krájať na tenké prúžky ,ako julienne. Tak dopĺňam recept,lebo ja som to chcela konzumovať s kečupom,tak som robila trocha hrubšie.Lebo čím tenšie,tým viac oleja...Teda ak budete robiť,krájajte na tenšie prúžky.

    Zemiaková slama (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájané zemiaky som trikrát vo vode prepláchla, až ostala čistá voda a zemiaky sa zbavili škrobu. Potom som ich vysušila...

    Zemiaková slama (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ... a dala do horúceho oleja. Aby sa prúžky zemiakov nezlepili, tak mali by v omastku plávať a pri pečení zemiaky miešam, nech sú rovnomerne prepečené. Po vybratí dám do masti ďaľšiu várku.

    Zemiaková slama (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak sú zlatisto-hnedej farby vyberiem na obrúsok, aby masť odkvapkala, osuším obrúskami.

    Zemiaková slama (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A hotovo, kto chce, trocha posolí a pretože dnes nemám žihľavovú polievku, tú dobrotu budem máčať v domácom kečupe. Málokedy vyprážam, tak dnes budem vychutnávať. Rezne sú síce lepšie, ale tie už robím len v rúre, cholesterol nepustí :-) .

    Zemiaková slama (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

klukodvody
Hvězdičky máš, a tak si vychutnávej, u nás zítra jako každou neděli cholesterol necholesterol smažený řízek a pažitková bramborová kaše. Hezky jsi to udělala a tak přejeme krásný večer. Jo a z té bramborové slámy jsme kdysi dělávali k některým jídlům taková vlaštovčí hnízda . Bylo to pěkné a navíc se to dalo sníst.
frezia68
@Klukovody :nečakala som pochvalu,veď si ani taký jednoduchý recept nezaslúži ,len pre mladých a neskúsených :-),ale ďakujem.
1x belima
haji
@Frezia68 (9.4.2016 20:50)
To už tu bylo například s tarhoňou - že "nic nového nevymyslelas", no a kolik lidí se radovalo. Učený z nebe nespadl. Dobrý základ udrží velkou stavbu. Jen maličkou poznámku, že když na ubrousek, tak až po menším ochladnutí. Někdo to tu v diskuzi psal, že je to horké na ubrousek nedobré /materiál ubrousku je docela "dílo"/.
klukodvody
@Frezia68 proč nepochválit když je něco dobře udělané. Na začátku jsem četl sláma, ale hned v prvním bodě jsi to vysvětlila. Určitě víš co bych řekl viď. Ale takhle fakt pěkné a jinak já také dávám okapat na ubrousky a dělá to většina kuchařů. Hezký večer.
havino
že do polievky? to je chuťovka sama o sebe a takáto domáca, som sa jej narobila kedysi, či ako samotné jedlo, či ako príloha, mala som strúhadlo na to :-) no len teraz všetci chudneme, ja síce naopak,ale cvičia, tak nehrozí :-)dobrota to je
sracz
... pripájam sa k Tvojim obdivovateľom, lebo aj ja mám rád a radosť, keď niekomu i moje dielo či výtvor pomôže! Vždy som tvrdil, milá @frezia68 že Gemer učí aj Dolný Šariš!
frezia68
Ďakujem Vám všetkým za milé komentáre-potešili,aj @Haji za radu.Nečítala som tú diskusiu o škodlivosti obrúskov.A milý @Klukovody ,možná nám tu príležitostne budeš prezentovať retro recept na lastovičie hniezda.Hneď som si predstavila restovanú pečeň uprostred,ale nespomínam si,že som to niekedy jedla.A @Havino ,máš pravdu,je to dobrota :-) .
veronikkka
je to úžasná dobrota :-)
5*
tiež robievam ručne, ako Ty, do polievky skúsim ako vložku dať, podobne ako vyprážaný "hrášok" :-) ked robím zo zemiakovej slamy tzv. "hniezda", krájam na ešte tenšie, napasujem do menšieho sitka len jednu tenkú vrstvu zemiakovej slamy, čím sa vytvorí hniezdo po opražení. sitko so slamou vložím do vyššej vrstvy vriaceho oleja, rýchlo sa opraží do červenohneda, vyberiem a vyklopím zo sitka na papier odkvapkať z tuku, ked troška vychladne plním rôznymi plnkami z rôznej farebnej vopred tepelne upravenej zeleniny , čímkoľvek iným. Podávam ako chutnú prílohu k hlavnému jedlu, na tanieri vyzerá veľmi pekne a efektne :-)
popoluska340
Velmi pekne popisany receptik.Veru ani ja som este take male sirky nerobila.Mam sice struhac WS ale spravim pekne nozikom na doske.Vdaka za receptik.Urcite bude chutit.
frezia68
Marcel83: Viem,ale som písala,že nemám strúhač na julienne(tak má byť julienne),ale čím tenšie,tým viac oleja,tak som krájala tak.Asi som to mala zdôrazniť.
afataga
mnam, toto som kedysi robievala a veru som na tu dobrotu zabudla, dakujem za osviezenie pamate, ozaj narocny rcp :-)
frezia68
Milá @Afi ,iste si si všimla,že ja v poslednej dobe pridávam len veľmi "náročné" recepty,ďakujem za ocenenie.Ale na Tvojich si zgustnem,niekedy by som bola rada za Tvojim stolom (nie prázdnym) ak stravník :-) .A móčing by som nikdy neodmietla.
bubaya
@Frezia68 (10.4.2016 14:54)
Vďaka za inšpiráciu. Robím pre deti všelijaké vložky do polievky /neviem, či je to správne slovensky, ale česky áno/, ale toto ma nenapadlo. Viem, že toho budem musieť napražiť za kotol, ale nevadí, decká popri tom zjedia aj kus polievky.
frezia68
@Bubaya :síce spotrebuješ viac oleja,ale ak máš fritézu,nie je problém napražiť za kotol,tak si vychutnajte :-).
frezia68
@Marcel83 : Na základe Tvojej pripomienky som v bode 1/ dopísala.....prečítal si? A ak chcem,viem si nakrájať na tenko,ako som nakrájala do žihľavovej polievky. Nemusíš vŕtať :-).
frezia68
Ďakujem @Kukulienka71 ,ale ja som naozaj schválne trocha hrubšie,veď píšem v recepte.Len som to mala hneď v úvode zdôrazniť a už som to napravila :-).Mám rada kritiku,ak sa recept vylepší,veď preto sú komentáre.
marcel83
@Frezia68 (11.4.2016 12:01)

To si nemusela :D Ja som to len napisal preto, ze slama je taka tenucka. :)
marcel83
@Kukulienka71 (11.4.2016 09:40)

Ked nevidis, tak si pekne slepa. ;-) Ja som to napisal na margo toho, ze toto slama nieje. Ja som krajal na 2mm, a toto niesu 2mm ani z daleka. Nikoho som nechcel urazit, len dat na pravu mieru, co su hranolky a co slama. A urcite nie freziu. A neutoc, ci ja budem zit v 72, alebo nie. Staraj sa o svoje zdravie, lebo takymto tempom a zaoberanim sa cudzimi nepodstatnymi vecami to s nim tiez nevyzera ruzovo. ;-)
kukulienka71
@Marcel83 (14.4.2016 09:12)

myslím, že nepodstatnými vecami sa tu zaoberáš práve ty, lebo či pár zemiakových kúskov malo 2mm alebo 3mm (čo ako aj existuje julienne regular a julienne fine - ty más fine ona má dajme tomu pomiešané) nikoho z tu komentujúcich neirituje. Zemiakovú slamu aj konkrétne tu na Vareche môžeš vidieť vo všakovakom prevedení, a vôbec nemám poznatok o tom, žeby to malo byť nakrájané práve na julienne! Slama sa často strúha( ak má niekto taký strúhač alebo to robí vo väčšom množstve, lebo veď strúhanie ide rýchlo) a potom je aj taká jemná zvlnená, a julienne zvlnená nie je. Takže tvoje rýpanie je podľa mňa neopodstatnené.
Ja som sa zastala @frezie68 kvôli jej veku, vážim si starších ľudí a som k nim zhovievavejšia.
frezia68
@Marcel83 :skutočne som Tvoj prvý príspevok ocenila,lebo si mal pravdu.A hneď som opravila bod č.1 v mojom recepte a myslím,že ďaľšie komentáre sú zbytočné. @Kukulienka ,aj Tvoje príspevky si vážim,lebo z úcty k môjmu veku si moju prácu chcela obhájiť a ďakujem.Ale sa tu verejne priznám,že sa vôbec na môj vek nesťažujem a výrečnosť mi nechýba,ak je potrebné kritizovať a rada aj kritiku príjmem,ak recept vylepší,či opraví a tu sa to aj stalo. Na čo ďaľšie a zbytočné pripomienky? Ale aj preto mám rada komentáre,lebo sa dozviem niečo nové,ako Julienne regular a fine a možná si rozšírila obzor aj viacerím varecháčom.Ja som sa dozvedela niečo viac a ďakujem :-)
kukulienka71
@Frezia68 (14.4.2016 13:30)

Vieš, ja ťa ani nepoznám, tak to nemusíš brať tak osobne, určite sa vieš ubrániť, ak treba, to som si istá:-) Moje komentáre ber ako vyjadrenie názoru všeobecne:-) Tiež som si len vyhľadala informácie, ja slamu totiž nerobievam.
marcel83
@2010 pekne hniezdo :)

@frezia68 Ved jasne, vobec som nechcel nejako utocit a myslim si, ze ani utocne ten koment nevyznel, ci? :) A pozname meno "táááčika" ktory rad okupuje cudzie hniezda. My dvaja sme si to pekne normalne vykomentovali v hniezde a v klude, ale doletela zrazu kukucka a bum-bac-tresk-plesk :)