Foto: frezia68
Ak varím nevýraznú polievku a je mixovaná, pridám do nej na ozdobu a zvýraznenie chuti zemiakovú slamu. Je tu dosť začiatočníkov, tak pridám postup, Zobraziť celý popisAk varím nevýraznú polievku a je mixovaná, pridám do nej na ozdobu a zvýraznenie chuti zemiakovú slamu. Je tu dosť začiatočníkov, tak pridám postup, lebo taký recept som tu nenašla a možná sa niekomu zíde? A zasa jeden " náročný" recept :-).
tepelná úprava
Postup
-
1
Nemám krájač, ani strúhadlo na julienne, tak som krájala ručne a nakrájané som hneď dávala do vody.Bola som upozornená @marcel83 a má pravdu,že slama sa má krájať na tenké prúžky ,ako julienne. Tak dopĺňam recept,lebo ja som to chcela konzumovať s kečupom,tak som robila trocha hrubšie.Lebo čím tenšie,tým viac oleja...Teda ak budete robiť,krájajte na tenšie prúžky.
-
2
Nakrájané zemiaky som trikrát vo vode prepláchla, až ostala čistá voda a zemiaky sa zbavili škrobu. Potom som ich vysušila...
-
3
... a dala do horúceho oleja. Aby sa prúžky zemiakov nezlepili, tak mali by v omastku plávať a pri pečení zemiaky miešam, nech sú rovnomerne prepečené. Po vybratí dám do masti ďaľšiu várku.
-
4
Ak sú zlatisto-hnedej farby vyberiem na obrúsok, aby masť odkvapkala, osuším obrúskami.
-
5
A hotovo, kto chce, trocha posolí a pretože dnes nemám žihľavovú polievku, tú dobrotu budem máčať v domácom kečupe. Málokedy vyprážam, tak dnes budem vychutnávať. Rezne sú síce lepšie, ale tie už robím len v rúre, cholesterol nepustí :-) .
To už tu bylo například s tarhoňou - že "nic nového nevymyslelas", no a kolik lidí se radovalo. Učený z nebe nespadl. Dobrý základ udrží velkou stavbu. Jen maličkou poznámku, že když na ubrousek, tak až po menším ochladnutí. Někdo to tu v diskuzi psal, že je to horké na ubrousek nedobré /materiál ubrousku je docela "dílo"/.
5*
tiež robievam ručne, ako Ty, do polievky skúsim ako vložku dať, podobne ako vyprážaný "hrášok" :-) ked robím zo zemiakovej slamy tzv. "hniezda", krájam na ešte tenšie, napasujem do menšieho sitka len jednu tenkú vrstvu zemiakovej slamy, čím sa vytvorí hniezdo po opražení. sitko so slamou vložím do vyššej vrstvy vriaceho oleja, rýchlo sa opraží do červenohneda, vyberiem a vyklopím zo sitka na papier odkvapkať z tuku, ked troška vychladne plním rôznymi plnkami z rôznej farebnej vopred tepelne upravenej zeleniny , čímkoľvek iným. Podávam ako chutnú prílohu k hlavnému jedlu, na tanieri vyzerá veľmi pekne a efektne :-)
Ahoj. Prepac, ale toto nieje zemiakova slama, ale hranolky. Zemiakova slama sa robí tak, ze sa zemiaky nakrajaju na Julienne.
varecha.pravda.sk/recepty/kuracia-rolada-plnena-bravcovou...
Vďaka za inšpiráciu. Robím pre deti všelijaké vložky do polievky /neviem, či je to správne slovensky, ale česky áno/, ale toto ma nenapadlo. Viem, že toho budem musieť napražiť za kotol, ale nevadí, decká popri tom zjedia aj kus polievky.
Da sa pekne nakrajat nozom. Ja tiez nemam struhak. ;-)
Jasné, že sa dá, @frezia68 to zvládla celkom pekne, ak mám pravdu povedať, veľký rozdiel v jej a tvojej slame nevidím:-)
Moja mama má tiež 73 rokov, prsty zrobené a niektoré poskrúcané od reumy, možno v tom veku budeš rád, že vôbec žiješ;-)
To si nemusela :D Ja som to len napisal preto, ze slama je taka tenucka. :)
Ked nevidis, tak si pekne slepa. ;-) Ja som to napisal na margo toho, ze toto slama nieje. Ja som krajal na 2mm, a toto niesu 2mm ani z daleka. Nikoho som nechcel urazit, len dat na pravu mieru, co su hranolky a co slama. A urcite nie freziu. A neutoc, ci ja budem zit v 72, alebo nie. Staraj sa o svoje zdravie, lebo takymto tempom a zaoberanim sa cudzimi nepodstatnymi vecami to s nim tiez nevyzera ruzovo. ;-)
myslím, že nepodstatnými vecami sa tu zaoberáš práve ty, lebo či pár zemiakových kúskov malo 2mm alebo 3mm (čo ako aj existuje julienne regular a julienne fine - ty más fine ona má dajme tomu pomiešané) nikoho z tu komentujúcich neirituje. Zemiakovú slamu aj konkrétne tu na Vareche môžeš vidieť vo všakovakom prevedení, a vôbec nemám poznatok o tom, žeby to malo byť nakrájané práve na julienne! Slama sa často strúha( ak má niekto taký strúhač alebo to robí vo väčšom množstve, lebo veď strúhanie ide rýchlo) a potom je aj taká jemná zvlnená, a julienne zvlnená nie je. Takže tvoje rýpanie je podľa mňa neopodstatnené.
Ja som sa zastala @frezie68 kvôli jej veku, vážim si starších ľudí a som k nim zhovievavejšia.
Vieš, ja ťa ani nepoznám, tak to nemusíš brať tak osobne, určite sa vieš ubrániť, ak treba, to som si istá:-) Moje komentáre ber ako vyjadrenie názoru všeobecne:-) Tiež som si len vyhľadala informácie, ja slamu totiž nerobievam.
varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-stroganoff/24500-recep...
varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-stroganoff/24500-recep...
@frezia68 Ved jasne, vobec som nechcel nejako utocit a myslim si, ze ani utocne ten koment nevyznel, ci? :) A pozname meno "táááčika" ktory rad okupuje cudzie hniezda. My dvaja sme si to pekne normalne vykomentovali v hniezde a v klude, ale doletela zrazu kukucka a bum-bac-tresk-plesk :)