Foto: jurka
Cca 5 porcií
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si bešamel: olivový olej nalejeme do malej panvice alebo hrnca, pridáme múku. Na miernom ohni popražíme. Keď začne múka chytať farbu, odstavíme z ohňa, nalejeme mlieko a rýchlo metličkou miešame, až kým nezmiznú hrudky (ak sa nezadarí, dá sa zachrániť ponorným mixérom. Ale väčšinou nie je treba.). Keď je bešamelový základ dohladka rozmiešaný, postavíme späť na oheň.
- 2
Do bešamelu vložíme tavené syry (ja na tieto účely používam kvádre veľkého 200 g balenia Syrokrému XXXL). Prisolíme (trošku viac, v lasagnoch sa to stratí) a na miernom ohni za stáleho miešania syr v bešameli rozpustíme. Krátko povaríme. Ak je základ hustý, dolejeme ešte trochu mlieka. Na koniec prisypeme bazalku a zamiešame.
- 3
Cukinu umyjeme, ošúpeme, nakrájame na tenké kolieska (hrúbky asi 1 mm).
- 4
Pripravíme si nádobu, do ktorej budeme vkladať lasagne. Začíname vždy bešamelom - tenučké vrstvy. Potom plátky lasagní (suché, nepredváram) - ak niekde chýba či prečnieva, nalámem ich podľa potreby. Ďalšia vrstva bešamelu, naň vrstva cukinových plátkov. Posoliť. Vrstva bešamelu. A znovu lasagne, bešamel, cukina - posoliť, bešamel, lasagne... Koľko výjde, ja som mala 3 vrstvy cukín. Končíme vždy bešamelom. Naň záverečná vrstva strúhaného syra (min. 40% Eidam). Ja používam jenskú misu, takže všetko prikryjem vrchnákom. Ak nie je, použijeme alobal.
- 5
Pečieme cca 35 min. v rúre na 180C. Posledných 5-10 min môžme odkryť a nechať syr zapiecť (pozor, nesmie zhnednúť). Po upečení je dobre nechať chvíľu vychladnúť, aby sa lasagne dali ľahšie porcovať. Podávame so zeleninovým šalátom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
( myslím na trávenie, pretože by sa len jedol a jedol ....)