Zeleninové lasagne s cukinou

jurka - bez fotkyjurka, 23. septembra 2012
Zeleninové lasagne s cukinou
Foto: jurka

Cca 5 porcií

5
porcií
15 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

1 dcl
3 PL
350 ml
3 ČL
150 g
1/2 ČL
1 ks
1 bal.
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si bešamel: olivový olej nalejeme do malej panvice alebo hrnca, pridáme múku. Na miernom ohni popražíme. Keď začne múka chytať farbu, odstavíme z ohňa, nalejeme mlieko a rýchlo metličkou miešame, až kým nezmiznú hrudky (ak sa nezadarí, dá sa zachrániť ponorným mixérom. Ale väčšinou nie je treba.). Keď je bešamelový základ dohladka rozmiešaný, postavíme späť na oheň.

  2. 2

    Do bešamelu vložíme tavené syry (ja na tieto účely používam kvádre veľkého 200 g balenia Syrokrému XXXL). Prisolíme (trošku viac, v lasagnoch sa to stratí) a na miernom ohni za stáleho miešania syr v bešameli rozpustíme. Krátko povaríme. Ak je základ hustý, dolejeme ešte trochu mlieka. Na koniec prisypeme bazalku a zamiešame.

  3. 3

    Cukinu umyjeme, ošúpeme, nakrájame na tenké kolieska (hrúbky asi 1 mm).

  4. 4

    Pripravíme si nádobu, do ktorej budeme vkladať lasagne. Začíname vždy bešamelom - tenučké vrstvy. Potom plátky lasagní (suché, nepredváram) - ak niekde chýba či prečnieva, nalámem ich podľa potreby. Ďalšia vrstva bešamelu, naň vrstva cukinových plátkov. Posoliť. Vrstva bešamelu. A znovu lasagne, bešamel, cukina - posoliť, bešamel, lasagne... Koľko výjde, ja som mala 3 vrstvy cukín. Končíme vždy bešamelom. Naň záverečná vrstva strúhaného syra (min. 40% Eidam). Ja používam jenskú misu, takže všetko prikryjem vrchnákom. Ak nie je, použijeme alobal.

  5. 5

    Pečieme cca 35 min. v rúre na 180C. Posledných 5-10 min môžme odkryť a nechať syr zapiecť (pozor, nesmie zhnednúť). Po upečení je dobre nechať chvíľu vychladnúť, aby sa lasagne dali ľahšie porcovať. Podávame so zeleninovým šalátom.

Recept je zaradený do kategórií:
Cestoviny, Zeleninové jedlá, Talianska kuchyňa, Lacné jedlá, Cestoviny

Diskusia k receptu

agath
práve sa mi dopekajú, držala som sa ingrediencií v recepte - i keď som trocha pomery zmenila ( napr. na môj plech som potrebovala cukiny 2 ks - je pravda že boli menšie ), pridala som do bešamelu aj muškátový oriešok, tak a na výsledok čakám; a keď bude taký výborný ako vône z kuchyne, tak OK. Robím ich na zajtrajší obed, takže sa ozvem zajtra :))))))))))))))))
agath
dopečené, trocha vychladnnuté a nedalo nám, i keď takto neskoro - malý kúsok ochutnané - nebíčko v papuľke - super recept, veľmi chutný, aj mojej 75 ročnej maminke chutí - je lahodný, díky za dobrý nápad ako aj za recept:))))))) recept uložený!!!!!!!!!!!!!!!!
agath
dnes na obed iba v mikrovlnke zohriate ale chuť sa nestratila, super recept a hlavne, že to vôbec nie je ťažké jedlo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§
( myslím na trávenie, pretože by sa len jedol a jedol ....)