Zeleninové lasagne s cukinou

Autor receptu: jurka

Cca 5 porcií

5
porcií
15 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si bešamel: olivový olej nalejeme do malej panvice alebo hrnca, pridáme múku. Na miernom ohni popražíme. Keď začne múka chytať farbu, odstavíme z ohňa, nalejeme mlieko a rýchlo metličkou miešame, až kým nezmiznú hrudky (ak sa nezadarí, dá sa zachrániť ponorným mixérom. Ale väčšinou nie je treba.). Keď je bešamelový základ dohladka rozmiešaný, postavíme späť na oheň.
  2. Do bešamelu vložíme tavené syry (ja na tieto účely používam kvádre veľkého 200 g balenia Syrokrému XXXL). Prisolíme (trošku viac, v lasagnoch sa to stratí) a na miernom ohni za stáleho miešania syr v bešameli rozpustíme. Krátko povaríme. Ak je základ hustý, dolejeme ešte trochu mlieka. Na koniec prisypeme bazalku a zamiešame.
  3. Cukinu umyjeme, ošúpeme, nakrájame na tenké kolieska (hrúbky asi 1 mm).
  4. Pripravíme si nádobu, do ktorej budeme vkladať lasagne. Začíname vždy bešamelom - tenučké vrstvy. Potom plátky lasagní (suché, nepredváram) - ak niekde chýba či prečnieva, nalámem ich podľa potreby. Ďalšia vrstva bešamelu, naň vrstva cukinových plátkov. Posoliť. Vrstva bešamelu. A znovu lasagne, bešamel, cukina - posoliť, bešamel, lasagne... Koľko výjde, ja som mala 3 vrstvy cukín. Končíme vždy bešamelom. Naň záverečná vrstva strúhaného syra (min. 40% Eidam). Ja používam jenskú misu, takže všetko prikryjem vrchnákom. Ak nie je, použijeme alobal.
  5. Pečieme cca 35 min. v rúre na 180C. Posledných 5-10 min môžme odkryť a nechať syr zapiecť (pozor, nesmie zhnednúť). Po upečení je dobre nechať chvíľu vychladnúť, aby sa lasagne dali ľahšie porcovať. Podávame so zeleninovým šalátom.