Zdravý koláč fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 17. októbra 2011
Zdravý koláč (fotorecept)
Foto: rennatte

Mám rada hrnčekovú prípravu surovín do jednej misy.

20
porcií
10 minút
príprava
40 minút
na 150 °C

Suroviny

3 hrnček
3 hrnček
1 ks
2 PL
3 hrnčeky
2 PL
2 PL
2 PL
2 PL
2 PL
100 g
50 g
2 PL




Postup

  1. 1

    3 hrnčeky polohrubej múky, cukru a jeden prášok do pečiva preosejeme do misy

    Zdravý koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridáme dve lyžice kakaa, 3 hrnčeky zákysu (pripravíme jeden až dva dni vopred tak, že necháme polotučné mlieko skysnúť pri izbovej teplote v hrnci alebo miske, nie v sáčku ani krabici) alebo použijeme acidko

    Zdravý koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme ovsené vločky, hrozienka

    Zdravý koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    mandle, orechy a dve lyžice oleja

    Zdravý koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme cca 30-40 min pri teplote 150°C stupňov

    Zdravý koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pripravíme si čokoládu, ktorú rozpustíme s cerou nad parou

    Zdravý koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    polejeme upečený koláč

    Zdravý koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    posypeme podľa chuti kokosom, orechmi, mandľami,,,,a nakrájame na kocky

    Zdravý koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

3sandra3
výborný koláčik, ale ak by mal byť celkom zdravý, dala by som špaldovú múku a trstinový cukor, príp. med
kuchticka
@3sandra3 cukor trstinovy alebo repny je rovnako "zdrave" . Nahradit cukor madom, potom mozeme hovorit o zdravsom recepte.
viera1
@kuchticka ,dovolím si s tebou nesúhlasiť.Trstinový cukor dokáže telo spracovať na rozdiel od rafinovaného repného a s medom opatrne,býva spúšťačom alergických reakcií.Moja skúsenosť:odkedy používam trstinový cukor,mužovi vysadila diabetologička 2 druhy liekov,nič iné sa nezmenilo,takže predpokladám,že to spôsobila táto zmena.Ona sama bola prekvapená,čo sa stalo,po tých rokoch,čo ho lieči.
liviar
mňam, takéto ja ľúbim a určite aj vyskúšam
alexdidi
Koláčik môže byť dobrý, ale žiadny koláč by som nenazvala zdravý, myslím,že taký neexistuje a to je jedno, či pridáme med,trstinový cukor,ovsenné vločky a pod.
pekarik
zákys vnáša do cesta mliečnu kultúru na štepenie cukru,alejeho podiel k múke 1:1 je zbytočný,nerieši to ani med ,lebo pri pečení stráca obsahujúce látky
rennatte
varechacky a varechaci,,,ten nazov kolaca vobec nieje podlozeny nejakym rozborom pouzitych surovin,,,je to len laicky nazov, ved nie vsetci sme tu odbornici na vyzivu, vymiename si tu spolocne recepty a rady o vareni a peceni,nakolko su tu pouzite ovsene vlocky a zakys, ktore su preferovane ako zdrave pre nas organizmus, tak som si dovolila tento nazov a pokojne by sa mohol aj volat hrncekovy kolac alebo kakaovy kolac alebo kolac zo zakysom a ovsenymi vlockami,,,,,tych moznosti je vela :-)
astheart
Já zůstávám po přečtení názvu (i receptu) úplně klidná!!! lol
huck
Podobne ako @astheart po prečitani nielen receptu, ale aj komentarov , ostavam uplne kludna. Nazov dala @rennatte podla svojho nazoru, čo prirodzene nevidim ako hriech. Receptik v dobrej viere, podelila s nami za čo jej velka vdaka! Myslim, že kolačik je vynikajuci a vdaka zakysu, ovsennym vločkam, orechom, mandlam a hlavne bez kremu , je zdravši ako ine. Ked si tam niekto da hnedy cukor, alebo med , tak bude mat kolačik zdravši od renatkineho zdraveho :) V čom je vlastne problem? @rennatte - kolačik je rychly, chutna- vynikajuci , určite ho skusim. Hrnčekove aj ja zbožnujem:)
angiek
kto sa venuje trocha zdravej vyzive vie presne pomenovat, co v tomto kolaci je zdrave a co nezdrave..
uz som tu citala recepty kde sa pridavalo pol kila sladkych bananov a dalsich par 100g uplne zbytocneho cukru..zdrava vyziva je na dlhu debatu...co sa mna tyka isto by som zdravym kolacom nenazvala nieco v com je 2PL ovsakov a nejake oriesky...skoro cely zbytok je cisty cukor a tuk.. nekritizujem...kolacik vyzera velmi dobre a isto aj dobre chuti :)
hambalko35
Že by bol zdavy ?Tak to by som netvrdila ved je tam kopa cukru a cukor je do určitej miery jed,
coldbery
Ja si myslím že tu netreba riešiť či je koláč zdravý alebo nezdravý...vyzera výborne a chutne a to je dôležite....že si vymenite nejake ingredencie to je vaša vec....a názov si určuje každy sám a my ho neriešme.....:))))
coldbery
Ešte som chcela dodať že máš to krásne nafotené.....
betty21
Taký výborný koláč, krásne spracovaný a toľko negatívnych reakcií!!!! To sa tu predháňame, kto vie toho viac o zdravej výžive? Veď aj odborníci na výživu majú rozdielne názory na tú ktorú ingredienciu. Veď kto nechce sladkosti, nech ich neje.
dorisa
@betty21 , vždy sa niekto pustí do niekoho, to je normálne, netreba si z toho nič robiť, koľko ľudí toľko chutí a toľko názorov. Určite je zdravší, keď sú v ňom nejaké vločky:) mne sa recept páči. Je to len nadpis....
afataga
poznam robievam casto je to rychlovka len nedavam vlocky, ale skusim
angelheart
Uložila som si ho, vyzerá super :) , určite vyskúšam. Ďakujem.
Na Vareche sa pravdepodobne už treba vyhýbať názvom "zdravý", "zdravá", lebo vždy to spustí lavínu negatív. Pre niekoho je zdravé to, pre iného ono, netreba si z toho robiť nič ... Aj keby to bol najzdravší recept na svete, vždy sa nájde niekto, kto napíše, že to zdravé nie je, lebo on by tam dal niečo iné, zdravšie ...
evanaaa
Prepánajána, toto nie je diskusia o zdravej výžive, veď komu s anepáči, nemusí ho piecť, a čo je alebo nie je zdravé, to už si každý pre seba sám určí, či mu to poškodí zdravie, alebo čo. Potom by sme sladkosti asi vôbec jesť nemali. Mne sa páči a hotovo!
kuchticka
Ja som vobec recept nekritizovala, iba som mala pripomienku k porovnani dvoch druhov cukru, ktore maju oba rovnake (nezdrave )ucinky na nas organizmus iba s tym rozdielom, ze trstinovy cukor je menej sladky, ak ho teda dame v rovnakom pomere, mame kolac menej sladky, teda menej nezdravy. Netusila som, ze sa z toho vyvinie kritika receptu, co ma velmi mrzi. @rennatte sa snazila a podarilo sa jej dobre upiect i nafotit recept, za co jej dakujem a chcem sa ospravedlnit.......
zdezda
Výborný recept na výborný koláčik, robím obdobný s acidkom :-)
evanaaa
Prekvapilo ma, ako píše VIERA1, to o trstinovom cukre, ozaj ho môžui aj diabetici? Lebo v mnohých receptoch je a aj by som robila, ale som sa bála, že cukor, ako cukor, ale dodala mi trochu nádeje, aj keď mám dojem, že moja diabetička by mi ho neodobrila. Ináč, zaujímavé pre mňa.
viera1
@evanaaa ,ja ti nemôžem radiť,neviem o tvojom probléme nič,musíš to riešiť s lekárom.No ak máš lekárku,ktorej sa nechce rozmýšľať a nevzdeláva sa,asi nepochodíš.Môjho muža nastavila na jeden liek 2x denne a v pohode.Ani nevieš,aká som rada (berie ešte iných 11 druhov).Držím ti palce.
merihe
Myslím,že sa tu pridávaju recepty a nie prednáška o zdravej výžive.Ked sa chce niekto dozvediet o výžive viac,tak si otvorí inú stranku a nie varechu.
kredenc
ak je toto zdravý koláč (3 hrnčeky cukru, ...) tak ja som zebra.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia