Zdravý jablčník

bonpari - fotkabonpari, 3. marca 2012
Zdravý jablčník
Foto: bonpari

Keď si upečiete tento koláčik, ani tak veľmi nezhrešíte, ak si dáte pár kúskov. A je naozaj výborný.

10
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Piškótový korpus:
2 ks
100 g krystalovy
90 g
štipka
10 g
1,5 polievková lyžica
Poleva:
4 väčšie
1 ks
3 polievkové lyžice
1 ks
2,5 dcl
2 polievkové lyžice




Postup

  1. 1

    Bielka vyšľaháme so štipkou soli a cukrom dotuha. Ručne primiešame žĺtka, vodu, múku i kakao. Vylejeme na vymastenú guľatú formu (množstvo sedí na klasickú guľatú formu na pečenie, na plechu som neskúšala, ale určite treba všetkého v recepte viac). Takto pečieme pri 170 stupňoch až kým cesto nie je hotové, čo zistíme, že sa nám už nelepí na špajdľu. (V mojej elektrickej rúre to bolo asi 15 minút.)

  2. 2

    Medzitým z jabĺk ošúpeme šupku, vyberieme jaderník a pokrájame ich na menšie kúsky. Takto ich dáme udusiť do prikrytého hrnčeka asi s 1,5 dcl vody. Keď sú jabĺčka mäkké, prisypeme dovnútra škoricový cukor a med. Ochutnáme, či je nám to dosť sladké, poprípade dosladíme, lebo každé jablká sú iné. Necháme odokryté zovrieť.

  3. 3

    V 1 dcl studenej vody rozmiešame zlatý klas a vlejeme do vriacich jabĺk. Rozmiešame tak, aby nám vznikla tuhá hmota. Upečený korpus potrieme asi 2 lyžicami džemu, ja používam marhuľový, ale podľa mňa to žiadny nepokazí. Nato vylejeme pudingovú zmes a necháme úplne vychladnúť. Teplý naozaj nie je bohvieako dobrý, pretože cesto je príliš mäkké a pudingová zmes sa rozteká.

    Zdravý jablčník - obrázok 3
  4. 4

    Tento koláčik môžu určite aj diabetici, ak si upravia množstvo cukru.

Diskusia k receptu

prdelinka
idem ho hneď vyskúšať,niečo takéto som presna hľadala :)vďaka :))))
3sandra3
ano, tento koláčik sa aj mne páči,,, takže ho tiež idem upiecť, ale zrejme vynechám ten škoricový cukor a dám iba škoricu, med a možno trochu hnedého cukru.
bonpari
@tinca nemala som cas ho fotit, lebo mi prisla navsteva a takmer cely sa zjedol.. ale idem ti odfotit ten posledny kusok, co zostal :)
sany11
krasny zajtra ho vyskusam uz teraz viem ze bude vyborny.
amirah
vyzerá lákavo a hlavne je zdravý a nízkokalorický.
brcuda
mňam mňam :) hodí sa aj k dukanovke - www.topdieta.sk
bonpari
nie je peceny na plechu, ale v gulatej silikonovej forme.. no aky ma priemer fakt netusim.. ale v podstate to vidis podla odrezaneho spicu.. myslim, ze asi ako velky plytky tanier.. len tie su tiez kazde inaksie..
vovodca
mám dotaz k bodu č.3 ako si dosiahla rovnakej hrúbky vrstvy puding. zmes, ako je hrúbka korpusu cca 2,5 cm bez nejakého "mantinelu" bo by to nestieklo, ked sa to má naliať, či korpus niečim obkolesiť
bonpari
korpus som piekla v silikonovej forme, ktora ma dostatocne vysoke okraje.. takze pudingova zmes nemala kam vytiect a pekne sadla rovno na korpus, pretoze som to liala navrch a nechala to v tej forme, kym vsetko nestuhlo..