Zdravý jablčník

Autor receptu: bonpari

Keď si upečiete tento koláčik, ani tak veľmi nezhrešíte, ak si dáte pár kúskov. A je naozaj výborný.

10
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielka vyšľaháme so štipkou soli a cukrom dotuha. Ručne primiešame žĺtka, vodu, múku i kakao. Vylejeme na vymastenú guľatú formu (množstvo sedí na klasickú guľatú formu na pečenie, na plechu som neskúšala, ale určite treba všetkého v recepte viac). Takto pečieme pri 170 stupňoch až kým cesto nie je hotové, čo zistíme, že sa nám už nelepí na špajdľu. (V mojej elektrickej rúre to bolo asi 15 minút.)
  2. Medzitým z jabĺk ošúpeme šupku, vyberieme jaderník a pokrájame ich na menšie kúsky. Takto ich dáme udusiť do prikrytého hrnčeka asi s 1,5 dcl vody. Keď sú jabĺčka mäkké, prisypeme dovnútra škoricový cukor a med. Ochutnáme, či je nám to dosť sladké, poprípade dosladíme, lebo každé jablká sú iné. Necháme odokryté zovrieť.
  3. V 1 dcl studenej vody rozmiešame zlatý klas a vlejeme do vriacich jabĺk. Rozmiešame tak, aby nám vznikla tuhá hmota. Upečený korpus potrieme asi 2 lyžicami džemu, ja používam marhuľový, ale podľa mňa to žiadny nepokazí. Nato vylejeme pudingovú zmes a necháme úplne vychladnúť. Teplý naozaj nie je bohvieako dobrý, pretože cesto je príliš mäkké a pudingová zmes sa rozteká.
  4. Tento koláčik môžu určite aj diabetici, ak si upravia množstvo cukru.