Zdravý jabĺčkový koláč s mrveničkou

mohicanka - bez fotkymohicanka, 3. októbra 2012
Zdravý jabĺčkový koláč s mrveničkou
Foto: mohicanka

veľmi jednoduchý, chutný a zdravý koláč

20
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

170 g
1 ks celé
2 ks
140 g
350 g
2/3 sáčku
2 kg
50 ml
150 g




Postup

  1. 1

    najskôr si očistené jablčka nakrájame na malé kúsky, polejeme javorovým sirupom a posypeme škoricou, necháme odstáť kým si nachystáme cesto a mrveničku

  2. 2

    Cesto: 100g cukru rozmiešame s jedným vajíčkom a jedným žĺtkom, pridáme 350g múky, 70g masla a 2/3 prášku do pečiva, vypracujeme maslové cesto, ktoré je dobre nechať chvíľu odstáť. Mrvenička: 150g hrubej múky zmiešame s jedným žĺtkom, pridáme 70g cukru a 70g masla a vypracujeme si mrveničku, ak sa nám omylom podarí vypracovať hutné cesto nevadí, stačí ho potom nastrúhať na jabĺčka.

  3. 3

    na vymastený a hrubou múkou vysypaná plech (prípadne na papier na pečenie) rozvaľkáme odstáte maslové cesto, na cesto vysypeme sladučké jabĺčka a "nastrúhame" mrveničku. pečieme asi na 180 stupňov cca 30 min.

Diskusia k receptu

kaia
Krasny, zdravy kolacik. a urcite chutna skvele.Urcite vyskusam! Dakujem:)
mohicanka
ahoj, brezový cukor je zdravšia forma sladenie, nemusíš sa báť nejde o žiadne uumelé sladidlo, má takmer rovnakú chuť ako kalsický cukor (myslím, že sa získava z repy) len má oveľa nižšií glykemický index, dokonca je vhodný aj pre diabetikov a má aj iné výhody, a hlavne nie je pre náš organizmus zaťažujúci a škodlivý :)

 www.viaczdravia.sk/viaczdravia/eshop/2-1-Vitaminy-a-doplnk...
1x aleana
salinka
Ukladam si tvoj kolacik. Aky velky plech si pouzila?
mariaklara
Koláčik vyzerá lákavo, ukladám, mám rada zdravé papanie, prosím ťa @mohicanka , dá sa ten cukor kúpiť v Bio - predajni na Radlinského v NR? ďakujem!
bozulka
Koláč sa mi páči,myslím,že zdravo sa stravovať nikdy nieje neskoro.
mohicanka
ahojte, samozrejme brezový cukor je možné zameniť za obyčjaný kryštálový cukor (ale podľa mna je to jed a pre ľudské telo veľmi škodlivé) prípadne ho môžte nahradiť hnedým cukrom, v tej predajni na radlinského neviem či ho majú tam som ho ešte nekupovala ale určite ho maju na polygone v bio obchode.
jariam
ahoj, nie je kolašik suchy...? nie je to ako musli, že nie...
mohicanka
ahoj koláčik nie je suchý, okrem iného špaldová múka obsahuje veľa lepku tak aj vdaka tomu je taký "mokrejší"
zorkaf
s xylitolom by sa to nemalo prehanat, lebo vo velkom mnozstve sposobuje hnacky. len tak btw. mozog spracovava ako zdroj energie len glukozu, takze tvrdit o beznom cukre ze je jed je hlupost. alebo ako povedal paracelsus: vsetko je jed zavisi len od davky
spongyjamaca
ako molekularny biolog musim proste regovat :D mozog dokaze fungovat bud na glukoze (klasicka strava bezneho cloveka zalozena na sacharidoch) alebo na ketonoch (ak zaklad stravy tvoria tuky a sacharidy su vyrazne priskrtene). neodvazim sa tvrdit, ktory sposob stravovania je lepsi...oba maju vyhody aj nevyhody. ale co sa cukru tyka. cukor je stale cukor. ani s nahradami beznej sacharozy by som to neprehanala. tvrdit o beznom cukre ze je jed nepokladam za uplnu hlupost vzhladom na to ze to je zlozka stravy ktoru telo vobec nepotrebuje.
kukulienka71
recept sa mi páči, samozrejme, použijem pre mňa normálny cukor. Ja som sa pustila do boja pred časom s Norbiupdate práve kvôli ich zavádzajúcej reklame s vyjadreniami o tom, že biely cukor je jed a že xylitol je prírodný cukor. Je takisto priemyselne vyrábaný ako repný cukor. Xylitol navyše spôsobuje vo väčších dávkach hnačky, to už tu niekto aj spomínal. Nič sa nemá preháňať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia