Foto: pusta
Nič tak dobre neosvieži v horúčavách, ako práve známa zázvorovo - citrónová limonáda, ktorú som dnes vylepšila s karamelom, chuť úžasná - pridávam Zobraziť celý popisNič tak dobre neosvieži v horúčavách, ako práve známa zázvorovo - citrónová limonáda, ktorú som dnes vylepšila s karamelom, chuť úžasná - pridávam recept pre milovníkov tohto nápoja.
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Pripravila som a umyla mätu piepornú.
-
2
Prichystala som zázvor, a odkrojila som z neho kúsok asi 5 cm veľký.
-
3
Najlepšie sa čistí zázvor ostrou hranou aluminiovej čajovej lyžičky, oškriabanie šupky ide ľahko, rýchlo a v tenučkej vrstvičke, dá sa dobre škrabkou na zeleninu alebo ostrým nožom ošúpať zázvor, ale odpad je potom príliš veľký potom a zbytočný.
-
4
Zázvor som opláchla studenou vodou, osušila papierovou utierkou a ostrým nožom som ho pokrájala na tenké plátky, nie je vôbec nutné ho strúhať a vymačkávať z neho šťavu, uvoľní sa jej dosť v dalšom spracovaní tohoto receptu. postup krájaním je oveľa jednoduchší a rýchlejší v danom prípade.
-
5
Škrabkou na zeleninu som olúpala na tenučko citrónovú kôru...
-
6
...a vytlačila som šťavu z dvoch citrónov.
-
7
Do veľkého hrnca som nasypala hnedý cukor...
-
8
...a na silnom plameni som za stáleho miešania pripravila karamel, pozor NESPÁLIŤ!!!, aby nezhorkol.
-
9
Pridala som citrónovú kôru ku karamelu,...
-
10
..aj citrónovú šťavu, teraz to prudko zaškvrčí, treba dať pozor, aby horúci karamel neprskol na vás.
-
11
Zmes som zaliala odmeraným množstvom studenej vody, minerálku ani bublinkové vody neodporúčam pri tomto postupe, lebo kysličník uhličitý pri varení unikne,...
-
12
....priviedla do varu a ked voda už vrela, prihodila som listy mäty, vypla som plyn, nechala úplne vychladnúť, zatiaľ sa dobre vylúhuje zázvor i citrónová kôra a uvoľní sa aróma a chuť mäty, potom som celé precedila cez jemné sitko, do veľkej fľaše a odložila som vychladiť hotový nápoj do chladničky.
-
13
Podávala som zázvorovo - citrónovú limonádu v pohári s ľadom, kolieskom citróna a so slamkami, hotová limonáda fantasticky osvieži v týchto horúčavách a karamel v kombinácii s ostatnými surovinami dodáva limonáde vynikajúcu chuť. Každý si môže prisladiť alebo nariediť podľa svojej chuti. Správny slovenský spisovný názov zázvoru je Ďumbier lekársky :-)
-
14
Zázvor sa používa predovšetkým ako korenina v stredomorskej a ázijskej kuchyni už viac ako 3000 rokov, má výraznú aromatickú sladko-pikantnú citrusovú chuť, používa sa do jedál,pečiva, v cukrárstve, na výrobu limonád, čajov, rôznych nápojov a zázvorového piva. Do západnej Európy sa dostal Z Indie a Číny už v 9. storočí. Bol známy v Egypte, Ríme a v starovekom Grécku a krajinách Blízkeho východu, je známych viac druhov, čierny, biely, ružový v Japonsku a fialový v ázijských krajinách ako galangal, poznajú ho i v arabských štátoch už veľmi dávno. Používa sa čerstvý i sušený. Má priaznivé zdravotné účinky, zlepšuje činnosť čriev, pôsobí proti kŕčom, nevoľnosti, kinetózam z cestovania, bolestiam hlavy, znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, proti skleroze, pozitívne ovplyvňuje činnosť srdca, ciev a na krvný systém, pôsobí úľavu pri nevoľnosti v tehotenstve, stimuluje imunitu, ako prevencia pri chrípke, má antiseptické účinky, likviduje baktérie a vírusy, má mnohostranné využitie.
Ozaj... ako je to spravne? Mäta pieporná, alebo Mäta prieporná? :P
PS: Hlinik v kuchyni nema co hladat ;)
varecha.pravda.sk/diskusie/jak-cistit-zazvor/4282-forum.h...
v pohode, pýtaj sa spokojne :-)
múdry Marcel ti poradí :-)
ja ti len neviem, ked mám doma všetko z pravého zlata a striebra, len tú aluminiovú lyžičku mím ako vzácnu relikviu, tak som tú použila na škriabanie zázvoru :-)
nuž a ja viem tak, že pendrekovú chuť a vôňu má len lékorica, pardon, po slovensky sladké drievko :-)))
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu.
PS: Za mierny poplatok ti tie kable pomenim ;)
@pusta Nie nie. To co mam doma lekorica nieje. Som v praci, ale ked pridem domov, dam latina name ;)
Medovka lekárska nevonia po pendreku, ktorý si v detstve žuval, po pendreku vonia lékořice - po česky alebo sladké koreň Sladké drievko - po slovensky. :-)
Medovka má nápadne citrónovú vôňu, používam ju na ozdobenie zákuskov, aj do limonád.
Mäta pieporná je správne - pozri si za všetky 3 spomenuté rastlinky napr. botaniku.
dakujem.
tvoju pochvalu so veľmi cením.
Dnes 10:23 - Ja davam aj Medovku a teraz som si kupil jednu bylinku, napisane na stitku ma "Limonadova bylina" /musim pozriet latinsky nazov/ a voni ako tie cierne pelendreky, co sme kedysi zuvali, ked sme decka boli ;)
Cize medovka viem co je, ale neviem co je ta druha bylina. Pisem o dvoch rozdielnych. Co to pleties dokopy? :D
tu máš skopírovaný tvoj koment:-)))
Ja davam aj Medovku a teraz som si kupil jednu bylinku, napisane na stitku ma "Limonadova bylina" /musim pozriet latinsky nazov/ a voni ako tie cierne pelendreky, co sme kedysi zuvali, ked sme decka boli ;)
"Ja davam aj Medovku" /Medovka viem co je/
a
"teraz som si kupil jednu bylinku, napisane na stitku ma "Limonadova bylina" /musim pozriet latinsky nazov/ a voni ako tie cierne pelendreky, co sme kedysi zuvali, ked sme decka boli ;)
Uz neviem ako ti to mam napisat....
po pendtreku vonia lékorica=sladké drievko.
Capišto @Marcel ?
vysvetlila @safran.
to, čo píšeš ty, ten princíp funguje v arabských krajinách, krajinách Blízkeho východu, v Indii, všade tam, kde je veľmi horúco, sa práve preto pije horúci čaj, lebo vyrovnávaním teplôt ochladzuje organizmus.
škriabanie zázvoru lyžičkou som popísala, vysvetlila a odfotila.
to je už viac také arabské, ázijské a super!!!
však sa predstav tým, ktorí ťa ešte nepoznajú a napíš si, čo len chceš, neodpoviem ti už.
je jasné, že mi moje zuby závidíš a neboj sa, nie si sám.
ty si mladší ako ja, ty ich zrejme už nemáš všetky a to, čo máš, to asi tiež nie je zdravé - ale takých je väčšina a v oveľa mladšom veku.
nekrenkuj sa k vôli tomu :-)))
aspoň tá tvoja neter zarobí, neumrie hladom :-)))))
nebudem ti to viac vysvetľovať.
ten druhý nemôže vedieť, čo tým a ako si to myslel.
ty dávaj pozor, ako si to napísal.
to pro futuro.
je to jasné-nepočneš..:-)
dakujem.
Pokial som zatial videl v mojom kratkom zivote ginger je ruzovy ked je mlady a z takeho sa robia taketo napoje a ten netreba ani supat. Galangal? ten by som radsej neskusal a tvoja aluminiova lyzicka by nan nestacila
si ma fantasticky rozosmiala - zásah :-)
dakujem.
Not Found
The requested URL /bylinky was not found on this server.
Apache Server at www.katalog-rostlin.cz Port 80
www.katalog-rostlin.cz/bylinky.html
Galangal by som tu ani ja neskúšala :-)
dúfam, že nie si zase ironický. vidím, že ma pozorne sleduješ, čo ma úprimne teší, od teba sa rada učím.
a ružovom zázvore som sa dozvedela vo wikipédii.
konkrétne tu :
cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1zvor_(ko%C5%99en%C3%AD)...
som rada, že sa ti môj recept páči :-)
dakujem za uznanie.
láskavo sa nehraj na najmúdrejšieho na vareche, aj ked uznávam, že vieš toho dosť.. OK?
nl.wikipedia.org/wiki/Dropplant...
Nedavno som v zahradnictve na to pozerala. Preto mi to napadlo.
však prezentujú len sami seba a svoje hodnoty.
však sa pozri sama, koľko z tých mnohých komentárov je k zázvorovej limonáde :-))))
to ma nesmierne teš, že tento a aj iné moje recepty považuješ za krásne, dokonca podľa nich varíš, pečieš.
je to pre mňa veľká česť.
už mám navarené a nafotené dalšie kvalitné recepty, máš sa na čo tešiť.
dakujem za úžasné hodnotenie mojej práce a pekné zmýšľanie o mne a najmä za povzbudenie :-))!
dobre mi to padlo..
Prajem ti krásny deň a nech ti to diobre varí a chutí!!!
si fakt všeestranný, obdivujem a blahoželám!!!
dakujem.
Viem ze na FB to je thumbs up, ale tu?
Bo mne to pripomina zenske lono a boky :D
varecha.pravda.sk/recepty/zafarbena-cibula-cebollas-curti...
No a galangal vyzera uplne inac a ma velmi ostru chut a neda sa supat, tu mam nakliceny
"Ja uznam za vhodne, co kde napisem." ;)
ja ti to nerobím. tak nechápem, prečo to robíš ty mne.
je to na tebe, vlastne to viem a vysvetľovať nemusíš.
tiež sa nazýva modrý, pestuje sa v Indonézii, Laose, Thajsku a Barme.
je ich viac druhov, má chuť ako zázvor, ale oveľa intenzívnejšiu, je ostrejší, známy vo východnom kulinárstve
videla som ho v TV, ešte som s ním nerobila. nemala som ho ešte.
si veľmi šikovný, viem, že ťa toto všetko veľmi baví - dakujem ti za prefektné foto.
pozrela som si aj tvoj link a uložila som si recept -dakujem.
ked nemáš čo povedať k zázvorovej limonáde.
šetri sa.
vieš, tebe môže škodiť všetko a aj na diaľku.
ja som v pohode, bez obáv.
som rada, že máš dobrú náladu a k prémii za prácu blahoželám.
lebo ked netečie, tak aspoň kvapká :-)
ale potom prečo máš problém s 50 €?
s karamelom to je ešte lepšie :P
poteší maj skúsiš môj receptík.
to ja dakujem tebe
nevadí mi to, len škoda, že si niečo také poučné nedal pod niektorý svoj recept. aj tam by som sa rada poučila - dakujem @marcel , chápem, že si sa musel pochváliť.
tvoje súvetia nechápu viacerí, ale to nič.
ja vždy chápem toho, kto sa chce pochváliť.
Preto som ti vďačná, že to nevzdávaš a že si môžem nájsť ešte pár pekných receptov z tvojej tvorby. Držím ti palce, aby si to zvládla.
keby aj tu admini moderovali diskusie, komentáre, ktoré nuie sú v súvislosti s receptom a tie urážlivé vymazali radikálne, nespratníkov upozornili 2x a ak, nepomôže, tak zablokovali - tí ostatní by sa veľmi rýchlo spamätali a zrovnali, takto je to praktizované na iných weboch,. potom by sa aj tu tak admini ako aj používateľom veľmi dobre a v pohode pracovalo. nediali by sa také nechutnosti a nedošlo by k osočovaniu nikoho
@radulienka , neboj, nevzdám to, pokiaľ budem mať rp, o ktorých viem, že sú pekné, dobré a kvalitné, pridám ich.
máš pravdu, že prácu nikoho netreba zhadzovať, treba hodnotiť recept, nie osobu, sympatie a antipatie k tej-ktorej osobe vyjadrovať, ved sa tu navzájom vôbec nepoznáme, nič o sebe nevieme, nemáme právo nikoho súdiť podľa seba a svojich dojmov, a hlavne, je na mieste vážiť si prácu toho, kto recept pridal, to si treba v prvom rade uvedomiť.
Prajem ti Pekný deň.
áno, práve v lete je to dôležité a práve v lete táto limonáda osvieži, zároveň lieči, stimuluje imunitu...a iné.súhlasím s tebou.
tiež som sa snažila o zázvore napísať niečo viac, podobne ako pri iných mojich receptoch napíšem niečo viac o použitej surovine.
niekedy však premýšľam, či to má vôbec cenu,podeliť sa o svoje vedomosti, ked vidím tie "milé, hodnotné a múdre" komentáre tých, čo "všetko vedia a všade boli", ale je tu oveľa viac takých, ktorí sa zase radi dozvedia niečo navyše a vážia si to.
som rada, že sa ti recept páči.
dakuijem za tvoj pekný komentár k receptu i za pochvalu.
Citrón treba dôkladne umyť, lebo je chemicky ošetrený. A varom sa C vitamín ničí, oxiduje, takže šťavu z citróna by soim pridala až po vychladení.
Idem recept vyskúšat, chýba mi ale tá bylinka. :-)
pokiaľ ide o citróny, mala som kvalitné Bio citróny, teda neboli chemicky ošetrené, nenapísala som to do surovín, lebo mnohých to dráždi, mala som ich napriek tomu, že boli chemicky neošetrené a Bio, dôkladne umyté, okrem toho - to je predsa samozrejmosť, aspoň u mňa.
varom sa C vitamín ničí, to je pravda, ale aj pri zalievaní vriacou vodou, teda nevyberieš si, najmä nie v recepte na limonádu, kde sa horúca voda používa na vyluhovanie a tak je to aj pri čajoch, tu má citrónová šťava aj inú funkciu. viem, že sa na to dívaš predovšetkým z hľadiska svojej profesie :-)
@marienka44 , budem rada, ak vyskúšaš aj ty, dakujem za tvoj pekný a prínosný komentár k receptu, a že si sa konštruktívne podelila o svoje vedomosti.
dakujem :-)
primar.sme.sk/c/6808809/zazvor-je-zdravy-viac-ako-sty...
pomohla si aj ostatným, sú tam veľmi užitočné informácie,
aj ja ti dakujem za seba za vloženie linku.
TS neprišla.
Prajem Ti pekný deň :-)
to ja dakujem tebe za vyskúšanie.
no neide ti dole pri vydrhnutí šupka na drobno ? ale ked to ide v celku, tak super nápad.
dakujem.
som rada, že s karamelom chutí a že si vyskúšla :-)
dakujem za skvelú správu a vyskúšanie + nádherné foto.
dakujem za skvelú správu.