Zázvorové pivo

zelovoc - fotkazelovoc, 27. júla 2012
Zázvorové pivo
Foto: zelovoc

Jednoduchy recept na prijemne jemnoalkoholicke letne pitie

15 minút
príprava

Suroviny

50-100 ml
200 ml
1 g
200 g




Postup

  1. 1

    Na 2L flasu potrebujeme ocisteny a nadrobno nasuchany zazvor (ak mame odstavovac, tak tam dame mensie kusky). Mnozstvo zavisi od chute. Z prilozeneho obrazka mozme pouzit len strednu cast zazvora alebo vsetok. Zazvor ocistime a nasuchame na krajaci. Nasuchanu hmotu v ruke vyštavime do misky. 100ml zazvorovej stavy je maximum co odporucam. Na zaciatok kludne skuste 60-70ml

    Zázvorové pivo - obrázok 1
  2. 2

    Vyštavime 2 citrony (opat zavisi ci chceme kyslejsi alebo menej kysly napoj). Odvazime si 200g hnedeho cukru a nasypeme do plastovej flase. Zalejeme ho citronovou a zazvorou stavou. Dolejeme prakticky az do plna vlaznu vodu (tak aby ostal nejaky priestor pre vzduch, tolko vody ako ked si kupite flasu mineralky). Voda kvoli kvasniciam nesmie byt ani horuca ani studena.

  3. 3

    Teraz nastupuju kvasnice. Pouzivam pivovarske susene kvasnice, ale moze sa pouzit aj susene drozdie a pokial viem tak aj klasicke drozdie. Na malu lyzicku nasypem este mensiu kopku kvasnic a sup s nimi do flase. Flasu poriadne uzavrieme a pretrepeme az kym sa cukor nerozpusti.

  4. 4

    Flasku nechame stat pri izbovej teplote den az dva, kym nebude natlakovana, cize tvrda a potom ide do chladnicky na schladenie. Ak by bola po 24 hodinach flaska makka, staci dosypat dalsie kvasnice a poriadne pretrepat. Spravne mnozstvo kvasnic je stale nezname :) Kupil som si lacne kvasnice a teraz musim davat flasky na radiator a trva to aj 3 dni.

  5. 5

    POZOR: Otvarat flasku musite naozaj pomaly, mne obsah polovice flasky prakticky vyletel do kuchyne. Treba byt opatrny a hlavne sa neponahlat. Odmenou bude vyborny napoj, ktoreho chut sa len tak lahko neda napodobnit.

  6. 6

    Skusil som aj vianocnu verziu: Pridal som 6-7 klincekov a dosypal mletu skoricu, odporucam ale radsej pouzit celu skoricu 2-3 kusky. Napoj sa opat posunul niekam inam :)

Diskusia k receptu

leomax
Fííííhááá! No tak toto musím vyskúšať. Predpokladám, že to bude mať aj nejaké "grady",keďže sú tam kvasnice a cukor?
zelovoc
"grady" to ma, ale naozaj len minimalne, niekde pri urovni radlera. este stale som "nevykoumal" kolko kvasnic je dost, cize kludne ich moze ist aj viacej.
waocipa
ja to spravím,za pokus to stoji-recept som si uložila...
duskyx
skusil si to aj nechat napr. tyzden alebo viac kvasit?
zelovoc
nechavam to kvasit az kym sa flaska nevytvrdi, cize je nasytena CO2, potom davam do chladnicky aby sa zastavil kvasny proces. obavam sa, ze inak by flasu roztrhlo. po otvoreni, ak sa to neda do chladnicky tak zazvorak skysne a neda sa pit.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia