Zázvorové pivo

Autor receptu: zelovoc

Jednoduchy recept na prijemne jemnoalkoholicke letne pitie

15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Na 2L flasu potrebujeme ocisteny a nadrobno nasuchany zazvor (ak mame odstavovac, tak tam dame mensie kusky). Mnozstvo zavisi od chute. Z prilozeneho obrazka mozme pouzit len strednu cast zazvora alebo vsetok. Zazvor ocistime a nasuchame na krajaci. Nasuchanu hmotu v ruke vyštavime do misky. 100ml zazvorovej stavy je maximum co odporucam. Na zaciatok kludne skuste 60-70ml
  2. Vyštavime 2 citrony (opat zavisi ci chceme kyslejsi alebo menej kysly napoj). Odvazime si 200g hnedeho cukru a nasypeme do plastovej flase. Zalejeme ho citronovou a zazvorou stavou. Dolejeme prakticky az do plna vlaznu vodu (tak aby ostal nejaky priestor pre vzduch, tolko vody ako ked si kupite flasu mineralky). Voda kvoli kvasniciam nesmie byt ani horuca ani studena.
  3. Teraz nastupuju kvasnice. Pouzivam pivovarske susene kvasnice, ale moze sa pouzit aj susene drozdie a pokial viem tak aj klasicke drozdie. Na malu lyzicku nasypem este mensiu kopku kvasnic a sup s nimi do flase. Flasu poriadne uzavrieme a pretrepeme az kym sa cukor nerozpusti.
  4. Flasku nechame stat pri izbovej teplote den az dva, kym nebude natlakovana, cize tvrda a potom ide do chladnicky na schladenie. Ak by bola po 24 hodinach flaska makka, staci dosypat dalsie kvasnice a poriadne pretrepat. Spravne mnozstvo kvasnic je stale nezname :) Kupil som si lacne kvasnice a teraz musim davat flasky na radiator a trva to aj 3 dni.
  5. POZOR: Otvarat flasku musite naozaj pomaly, mne obsah polovice flasky prakticky vyletel do kuchyne. Treba byt opatrny a hlavne sa neponahlat. Odmenou bude vyborny napoj, ktoreho chut sa len tak lahko neda napodobnit.
  6. Skusil som aj vianocnu verziu: Pridal som 6-7 klincekov a dosypal mletu skoricu, odporucam ale radsej pouzit celu skoricu 2-3 kusky. Napoj sa opat posunul niekam inam :)